Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Chcete být léčeni zadarmo, nebo kvalitně? od navigator- - Snad jen idiot může položit otázku zda "chceme...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 3. 2007 9:56

    navigator- (neregistrovaný)
    Snad jen idiot může položit otázku zda "chceme být léčeni zadarmo". Já sám (stejně jako téměř každý) jsem za produktivní věk odvedl několik set tisíc Kč na pojištění a stejně tak zaměstnavatelé. Naštěstí jsem mimo nějaké chřipky či ošetření drobného drobného úrazu nepotřeboval lékařskou péči a rád bych, aby tomu tak bylo i nadále.
    Navrhované poplatky nepovedou v žádném případě ke zlepšení "kvality". Zatímco příspěvek na pobyt v nemocnici je logický, platba u lékaře snad odradí několik simulantů, tvrdě však dopadne na starší občany, kteří jsou na kontroly lékařem zváni a nemají úniku. Obecné statistiky většinou říkají " vybráno tolik - vydáno tolik". Důležitější však je, do čeho jsou vybrané prostředky transformovány. Kolik peněz jde do modernizace léčení a investic, kolik si stát vezme zpět formou DPH a daní či kolik jde do kapes lékařů. Takovou analýzu jsem bohužel ještě neviděl.
  • 4. 3. 2007 11:00

    anonymní
    Jen idiot si může plést spoření s pojištěním. Systém totiž není postaven tak, že každý má svůj účet, na který spoří a když "úspory" sám nevyčerpá, může se cítit okraden. Když by totiž měl tu smůlu a třeba by mu selhali ledviny, tak by pak na jeho léčbu jenom "jeho úspory" rozhodně nestačily. To je princip solidarity. Problém ale je, pokud se všechny vybrané peníze vyplácají na banality, takže na nákladnou léčbu závažných chorob nezbývá. To vše je ale věc nastavení systému. Klidně se může z veřejného pojištění financovat léčba rýmy a nachlazení, ale lidi, kteří budou potřebovat transplantaci nebo třeba onemocní rakovinou, necháme chcípnout.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).