Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Chcete být léčeni zadarmo, nebo kvalitně? od Pamětník - Zřejmě jste rychle zapomněli, jak lidem nad 50...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 3. 2007 14:13

    Pamětník (neregistrovaný)
    Zřejmě jste rychle zapomněli, jak lidem nad 50 let nesměla být před r. 89 poskytnuta dialýza, pokud nebyl tajemníkem, zapomněli jste, jak se u dlouhodobě nemocných po 2 týdnech pobytu v nemocnici odebíral důchod, aby bylo na SANOPS pro vyvolené. Dokonce jste zapomněli, že se za posledních 15 let zvedl průměrný věk populace o 10!! let. To však není zásluha politiků - ani ODS, ani socdem ale jen a jen lékařů, kteří prosadili nové metody, nové přístroje. Jen díky jim a penězům, které nedostávají, se tento systém ještě nezhroutil.
    K "podnikatelům", kterí si platí celý život zdravotní pojištění a nečerpají bych chtěl říci : i oni jednou mohou potřebovat by-pass či náhradu koronární.
    K "tzv sociálním případům", kteří údajně nemají 50 Kč. na regulační poplatek u lékaře - kolik stojí 1 krabička cigaret ? 75 Kč.? a kolik jich denně vykouříte ?
    K důchodcům a dětem : vy přece žádné zdravotní pojištění neplatíte!!
    Vám všem hrozí daleko reálnější nebezpečí : dříve šli studovat medicinu ti nejschopnější, studium je opravdu těžké. Ti však dnes jdou studovat práva , počítače apod., protože je společnost zaplatí. Ti chytří rozhodně nejdou na medicinu, protože je to celoživotní stres, a finance až na výjimky na úrovni pokladních v supermarketu. A potom můžete mít třeba špičkové nemocnice, krásná povlečená lůžka , ale blbé a chudé lékaře, kteří vám nepomohou i kdyby se snažili. Národ , který si neváží svých učitelů a lékařů bude blbý a nemocný.
  • 3. 3. 2007 17:06

    @ (neregistrovaný)
    Nezlobte se, ale že se za posledních 15 let zvedl průměrný věk populace o 10 let? To je výplod chorých statistiků (asi tak jako dnes trvdí, že inflace je třeba jen okolo 2 %, když to není vůbec pravda) a manažerů penzijních fondů, kteří potřebují nahánět dušičky. Pokud v našem městě sleduji úmrtní oznámení, tak vidím, že umírají lidé 80ti, 90ti letí, ti, co zažili válku, a pak šedesátníci a mladší. Mezi tím téměř nic Pracovní vykořisťovatelské tempo nesvědčí Jak tady někdo nastínil, kategorie důchodců bude nežádoucí - lidé budou umírat v pracovním procesu.
    Já osobně moc důchodců, kteří třeba kouří, neznám. Nepamatuji, zda v minulosti kouřili a nekouří nyní z důvodu ochrany zdraví či zda na to nemají či zda nekouřili nikdy.
    Že důchodci neplatí zdravotní pojištění - za minulého režimu platili, nebylo to sice ono zdravotní pojištění, ale na všechny srážky z platu stačila jediná dávka - daň! Poté, co ODS vytunelovala republiku, zavedla sociální, zdravotní, brzy jistě zavede penzijní, dálniční, školné atd atd. Jestliže mi např. z platu odejde na všechny tyto platby částka 3 tisíce, a ODS daň sníží na 2 tisíce, ale já si budu muset dobrovolně povinně platit na nově zavedené platby další 2 tisíce, tak na tom nebudu lépe. Ale ODS si může říci - snížili jsme lidem daně.
    A co ti "podnikatelé", kterí si NEplatí celý život zdravotní pojištění? Zase ti chytřejší a bohatší budou vykořisťovat ty blbce, kteří celý život platili jak mourovatí ... Bohužel, díky rovné dani se sice daně sníží, ale právě jen těm bohatým, aby byli ještě bohatší. Ti si pak budou moci dovolit nákladnou léčbu i na soukromých klinikách, byť si to budou hradit z jakéhosi "nadpojištění", na jehož platbu ovšem běžný občan nebude mít (ODS jistě zařídí, aby to byla položka odpočitatelná podnikatelům ze základu daně).
    V budoucnu budou moci studovat jen ti bohatí. Školné (nedávno jsem četl názor ODS, že školné nebude moci býti nazýváno školným, ale nějak jinak, a pak už nebude moci nikdo z opozice ODS nadávat, že zavedla platby školného) to jistí ...
  • 3. 3. 2007 18:10

    Pamětník (neregistrovaný)
    Ano, republiku si rozvracet nedáme. Proč do toho proboha taháte politiku? Měli byste se všichni opravdu hodně rychle snažit o to, aby zdravotnictví, důchodový system, policie a obrana státu byla NEPOLITICKÁ temata, aby se všichni hodně rychle dohodli. Aby dluhy, které nasekaly nezodpovědné a populistické vlády od r.1998 neplatily ještě vnuci našich vnuků. Dnešní politiky totiž vůbec nezajímá nějaké řešení, ale jen a jen aby byli znovu zvoleni a dobře se živili (nebo přiživovali?). A ujištuji vás, že jde o VŠECHNY parlamentní politiky, nejen o stranu, která vám evidentně není blízká. Takhle jsou vaše názory nevěrohodné a hlavně nepodložené, typu jedna paní povídala. Z vašeho příspěvku vyplývá, že každé téma je vám dobré k POLITICKÉ, nikoli věcné argumentaci.
    A ke zvýšení průměrného věku : je to skutečně pravda. Dřív zlomenina krčku stehenní kosti znamenala smrt (většinou žen), díky traumatologii a ortopedii v den úrazu jsou operovány a druhý dech chodí a přežívají.
    Dřív 3/4 infarktů končilo smrtí (většinou muži), dnes díky kardiochirurgům v den infarktu nejdéle druhý den dostávají stenty, by-passy apod. To je jen malá ukázka. Politika v tom nehraje roli. Ti důchodci dostávají péči za STATISÍCE, aby přežili pár let navíc. Je to přesně opačně, než ve své agitce uvádíte. A proto není možné platit Paraleny a proto je nutné umravnit zbytečné a opakované návštěvy typu "abych něco nezanedbal" ob den či na několika různých pracovištích. Aby byly peníze na léčbu zlomenin, operace nádorů a kardiochiururgické operace, léčbu leukemie atd. A jen pro vaši informaci - léčba polytraumatu např. po dopravní nehodě stojí od půl milionu do 3 milionů Kč. A to není nevěrohodná statistika. Na druhou stranu misky vah dejte Paraleny, 50 Kč.poplatek či pobyt v nemocnici. Toto je o solidaritě. A polytrauma máte nato tata - stačí abyste opilý vlezl pod auto.
  • 3. 3. 2007 19:29

    anonymní
    Vážený pamětníku,
    přečtěte si mé včerejší příspěvky, navštivte FN Motol.
    Zdravotnictví je hlavně o politice ...
    Pokud ODS myslí sobecky jen ne své bohaté, udělejte si obrázek o dostupnosti léčby pro běžné občany.
    Zákroky, které popisujete budou pro vyvolené. nebo léčba našeho syna -stále se přetřásá, kolik pojišťovny na ni dají. Boj o peníze. Kdo z koho. Křičí kardiochirurgové, křičí antropologové, hemtalogové, křičí všichni. Každý potřebuje pro sebe co největší peníz, aby byla léčba kvalitní.
    Na druhou stranu se používají velmi drahé léky a pomůcky hlavně z dovozu, protože naše fabriky musely být v rámci postkomunistické euforie uzavřeny nebo převedeny pod zahraniční kapitál, který vyrobí věcičku za tisícovku, přičemž náš podnik by to vyrobil za stovku. Jenže neexistuje nebo patří hamižným kapitalistům.
  • 3. 3. 2007 23:17

    Jarmila (neregistrovaný)
    FN Motol je zářným příkladem toho, že ve zdravotnictví jde jen o peníze. kdyby dobře hospodařili, nic se nestane. A tak to nechají chátrat a pak řvou. Následně dostanou miliardu ze státního rpzpočtu, peníze se zase prošustrují a řve se znovu. měla jsem možnost se s tím dosti zblízka seznámit a iluze si nedělám. Motol je velký a známý dokáže toho využít i zneužít.
  • 5. 3. 2007 10:50

    Radek (neregistrovaný)
    Přesně tak. To by se v soukromé nemocnici stát nemohlo - té jde o zisk, a ten dosáhne jen kvalitním hospodařením. A pokud nehospodaří dobře, zkrachuje, zpravidla ji převezme nový vlastník, a provozuje dál, snad lépe.
  • 8. 3. 2007 8:34

    zvěd (neregistrovaný)
    Ano, soukromá nemocnice by vám neprovedla drahou léčbu, kterou by pojišťovna nezaplatila zcela. Nechali by vás exnout.
    Vžijte se do situace, že máte manželku, dítě, rodiče vážně nemocné, vyděláváte je bežnou mzdu. Život lze prodloužit, ale drahou, preventivní léčbou. A když pojišťovna nebo nemocnice řekne ne ...
    Taky máme v rodině dítě, jehož léčbu nechtějí soukromé nemocnice provádět. Že prý na léčbu dostává Nemocnice v Motole jakési granty. Tak jsme rádi, že ho léčí tam. Jeho život je pro nás přednější než nějaké dluhy této nemocnice.
    Ono se to krásně kecá o penězích a nutnosti efektivně hospodařit, pokud se vás ta situace bezprostředně nedotýká ... Onu míru sobectví lze vypozorovat nejen ve zdravotnictví, ale i v jiných oblastech života (sociální zabezpečení, bezpečnost, invalidita ...). Pokud se mne to ovšem týká, tak někdo přece pro MNE musí něco udělat, abych se z těžké situace dostal ... - a když se to ale nedotýká přímo mne, tak tak je škoda peněz, že , ehm ...

    Už jsem to tady na netu kdysi uváděl, ale uvedu to znovu:

    Nedávno jedna známá rodina, uznávající pouze ODS, zavrhující vše z minulosti dobré, zastánce platby čehokoliv ve zdravotnictví, měla 15tiletého syna, kterému se náhle přitížilo. Dětská lékařka (asi shodou náhod taky ODSesesačka): to nic není, paralen nebo acylpyrin to spraví. Když se stav nezlepšoval, ale zhoršoval a dětská lékařka již v poledne neordinuje, na dospělácké pohotovosti (dětskou nemáme) mu taky nepomohli. Když se svěřili známému zubaři, ten začal konat. Jelikož jim nikdo nebyl schopen zařídit vyšetření v krajské nemocnici (sám od sebe tam prý občan nesmí, jen na doporučení jiného lékaře) a sanitku pro převoz do krajské nemocnice, musel i to ten zubař. Nikdo nevěděl, zda i zubař má kompetence k takovýmto úkonům. V krajské nemocnici už aspoň diagnostikovali podezření na něco hnusného a vrtulníkem šupačil ještě ten den do Prahy 5 - Motol. Dnes je po transplantaci kostní dřeně za milion a podnikatelé (mimochodem před zákrokem se chlubícími, co by státu měli platit nějaké daně, když od státu nic nepotřebují, tudíž si vše možné dávají do nákladů) najednou překabátili - přece si nemocní nebudou platit ... Než se jim to stalo, koukali na nás vždy skrz prsty - odčerpáváme totiž díky synovi a jeho závažné nemoci nemalé prostředky ze zdravotního pojištění. To musí každého potkat taková nemilá věc, aby změnil názor na finance ve zdravotnictví?

    Na druhou stranu se umím vžít mezi ty, pro které je i ta 20 nebo 50 za návštěvu lékaře nebo za recept dost. Bohužel. Ono se to říká, když někdo bere padesáttisíc měsíčně, že není problém si hradit Acylpyrin. Ale 2/3 lidí nedosáhnou na průměrnou mzdu, a tak se bojí i zamarodit, protože je to pro ně dopad -2000 strašlivý! To samozřejmě vede k tomu, že banalní onemocnění se přecházejí, až pak přerostou v nějakou komplikaci a pak je léčba daleko nákladnější. My ve svém okolí i při návštěvách Motola nevidíme, že by někdo tak stál o zdravotní péči a fixloval. Ono se to hezky od stolu říká či píše při pohledu na náklady, že lidi péči zneužívají. Navrhoval bych takovýmto manažerům, aby šly mezi takovéto nemocné, tam tyhle fixlátory rozpoznali a následně s nimi bojovali...
  • 8. 3. 2007 11:59

    Pavel (neregistrovaný)
    No právě proto, aby byly peníze na léčbu těch opravdu nemocných, je nutené, aby si léčbu banalit platili lidi sami. Napadlo by někoho třeba pojistit se proti hladu? To asi ne, že, protože každý ví, že se musí najíst každý den. Přitom ale lidi chtějí, aby měli zadarmo léčbu nachlazení, které přece každý prodělá několikrát do roka a musí počítat s tím, že se bude léčit. Prohánění těchto prachů přes pojišťovny a státní rozpočet z nich jen ukusuje na režiji toho přerozdělování a dělá všecho mnohem dražší. A pak nejsou peníze na léčení opravdu závažných chorob.

    Nemocnice vás samozřejmě léčit zadarmno nebude, ale to přece nedělá ani teď, jak to sám píšete. A že s proplácením péče jsou problémy je zase jen apouze vina současného nesmyslného systému zdravotního pojištění. Není nikde vymezeno, jaká péče spadá do pojištění, atd.

    A ty platby za recept jsou taky nutné. Odhaduje se, že lidi si vyzvednou a pak nevyužívají léky plně hrazé v ceně asi šesti miliard. A tyto miliardy zase chybí pro léčbu závažných chorob. Ta padesátikoruna za recept nikoho nezabije, a pokud by někomu dělalo problémy ji platit, tak existuje sociální síť a ta má zajistit každému přežití. Proč kvůli ohledům na nepatrnou část obyvatel vytvářet od základů nesmyslný systém zdravotní péče? Není lepší udělat ten systém smysluplný a tu část obyvatel, která by tim byla postižena, ošetřit speciální způsobem?
  • 11. 3. 2007 21:57

    evík (neregistrovaný)
    plně s tebou souhlasím,že lékař má mizerný plat u nás zhánějí na pracáku lékaře a dají lekaři plat 14000 hrubyho.to pokladni má asi 11000 hrubyho.všechno je otázka platu-když dostanete za svou práci zaplaceno slušnou mzdu a ne někde minimální mzdu-trapas .a to se najde v če chách firma ,která vás nutí pracovat zdarma a to legálně!!!požaduje zdarma odpracovat 100 hodin zdarma ročně -no neberte to!!
  • 12. 3. 2007 8:45

    anonymní
    Záleží, za co mu těch 14 dají. jestli za plný úvazek nebo za 1/2 úvazek, jestli v tom budou služby po prac. době, svátky ... nebo si jen odkroutí svých 8 hodin ve všední den a padla.
    Někdy vám sice nabízejí malý nástupní plat, ale brzo jste díky osobnímu ohodnocení a příplatkům na dvojnásobku. Jestli to má ale mít doktor po zapracování, je to ostuda. Aspoň vidíte, kam bude směřovat reforma zdravotnictví a převod nemocnic na soukromé společnosti. Managment bude mít bohovské odměny a personál nízké. A když se vám to nelíbí, můžete klidně jít. Za dveřmi čeká zástup Slováků a UKáček ... Je to začarovaný kruh ... Nejde asi dost dobře mastit si kapsu tam, kde velká část úhrad jde z pojištění - tam bude snaha hlídat právě náklady na zybtečný luxus (včetně lékáren). Na druhou stranu, pokud nebude personál dobře zaplacen, tak bude práci odflakovat nebo půjde jinam, bude-li mít kam, a běžné lidi budou ošetřovat UKáčka.

    Pokladní v SM možná bude mít 11 hrubýho, ale po zapracování a s příplatky. A s klouzavými směnami "dle potřeb zaměstnavatele" - když není práce - jdi na 2 hoďky domů s tím, že pokud se nakupí zákazníci, zavoláme a do 10ti minut budeš zpátky - ale pracovní dobu ti budeme počítat až od celé... Z 8hoddinoé směny pak máte 14 rozcouraaných hodin = tzv. dělená směna.

    Na práci "zdarma", dvojí docházky, nárok na oddych a podobné kapitalistické "výdobytky" - to chce kontroly kontroly a kontroly. A vysoké pokuty s možností zastavení podnikatelsko-vykořisťovatelské činnosti. A nasadit tam kontrolní orgány, které se budou vydávat za zaměstnance, a podrobně mapovat "lidská práva" (nevím, jestli se tomu neříká "řízená provokace"). ODS ovšem na takovýto boj s "chudáky" podnikateli asi slyšet nebude. Té bude stačit zákonná úprava - na kontrolu se předem včas ohlašte, a až podnikatelé vše naaranžují do správných podob, tak tam kontrolní orgány vpustí.
    Je zajímavé, že s. Havlovi tuze vadilo nedodržování lidských práv za socialismu, ale už mu nevadí nyní. A raději se zabývá tím, co se děje někde v cizině a tam do toho strká nos .
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).