Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Chcete aby za vás zaměstnavatel vyřešil daně? Toto mu do půlky února musíte donést od Kh - Dobrý den, jak mam postupovat, kdyz jsem byla...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 2. 2018 20:09

    Kh (neregistrovaný)

    Dobrý den, jak mam postupovat, kdyz jsem byla do 30/6 zamestnana a od 1/7 do konce roku evidovaná na ÚP? Na koho se mam obrátit? Muze priznani udelat predchozi zamestnavatel nebo musim sama? Děkuji

  • 7. 2. 2018 7:56

    Simona (neregistrovaný)

    Povinnost zaměstnavatele v tomto případě není. Podávat ho nemusíte, není to vaše povinnost, ale přijdete o nemalé peníze. Zda-li jste zaplatila alespoň nějakou zálohovou daň, tak vám bude z větší části ne-li celá vrácena. Zvládnete to sama. Vyžádejte si potvrzení o zdanitelných příjmech od zaměstnavatele za období od 01*-06* 2017 a podání podejte. Jinak úřednice na FÚ jsou vám povinny v případě požádání s vyplněním pomoci.

  • 7. 2. 2018 9:22

    Lada (neregistrovaný)

    O roční zúčtování daně z příjmu máte právo požádat firmu, která byla v loňském roce Vaším posledním zaměstnavatelem. A to i v případě, že jste tam ukončila pracovní poměr již v červnu 2017. Jestliže jste od té doby nebyla zaměstnaná nikde jinde, tak tato firma je Váš poslední zaměstnavatel a máte právo požádat je o roční zúčtování. Ale pozor - musíte to stihnout do 15.02.2018! Do tohoto data také musíte zaměstnavateli dodat všechny potřebné podklady na daňové slevy a odpočty, které si případně chcete uplatnit (úroky z úvěru, zaplacené životní pojištění atd.). O provedení ročního zúčtování daně se žádá písemně, a to tím způsobem, že podepíšete na poslední straně Prohlášení poplatníka (takový ten růžový dvojlist).

    Pokud nestihnete zaměstnavatele požádat o roční zúčtování do 15. února, už nemá povinnost Vám je udělat. Pokud byste v takovém případě chtěla dostat vrácenou nějakou daň, musela byste si sama podat přiznání na finančním úřadě. K tomu byste potřebovala ode všech zaměstnavatelů, které jste v loňském roce měla, potvrzení o výši příjmu. Příjem z Úřadu práce se do přiznání neuvádí, protože se nedaní.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).