Hlavní navigace

ČEZ uvažuje o koupi německých elekráren a dolů

17. 2. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V rozhovoru s listem The Wall Street Journal uvedl šéf ČEZ Daniel Beneš, že společnost uvažuje o nabídce na koupi německých elekráren a dolů, které nabízí k prodeji švédská skupina Vattenfall.

Hlavní události

ČEZ uvažuje o nabídce na koupi německých elektráren a dolů od skupiny Vattenfall. Zároveň šéf společnosti předpokládá, že letošní hospodaření by se nemělo výrazněji odlišovat od toho loňského.

Rozdělení O2 není stále rozhodnuto, firma pracuje na scénáři vyčlenění mobilní a fixní infrastruktury do sesterské společnosti.

Západoevropské akcie by měly na začátku dnešní seance mírně klesat.

Po včerejším svátku se trhy v USA opět otevřou. Zveřejněn bude předstihový indikátor výrobní aktivity z okolí New Yorku. V Evropě se pak dočkáme německého ZEW indexu.Hospodářské výsledky reportuje například americký výrobce pneumatik Goodyear. V Evropě to bude třeba holandský doručovatel zásilek TNT Express nebo francouzský operátor Orange.

Société Générale mimo jiné snížila doporučení na držet pro norského producenta ropy BW Offshore.

Obchodování na zámořských trzích

Americké trhy byly během včerejška kvůli svátku zavřené. V Asii se dnes burzy vyvíjely smíšeně, výrazné pohyby jsme ale nezaznamenali. Přesto spíše převládaly indexy, které si nakonec polepšily. Nejvyšší zisky si z dnešního dne odnáší čínský index (+0,7 %), dařilo se i akciím na Taiwanu nebo v Jižní Koreji. Naopak s půlprocentní ztrátou zakončila například australská burza, japonský Nikkei 225 přišel o 0,1 %.

ČEZ

V rozhovoru s listem The Wall Street Journal uvedl šéf ČEZ Daniel Beneš, že společnost uvažuje o nabídce na koupi německých elekráren a dolů, které nabízí k prodeji švédská skupina Vattenfall. Součástí obchodu by měly být i vodní elekrárny. Elektrárenská společnost se chystá zveřejnit výsledky hospodaření za loňský rok 3. března. Dle jejího šéfa by žádná překvapení v loňském zisku neměla nastat a výsledky za tento rok pak prý budou velmi podobné loňským číslům.

dan_z_prijmu

Zajímavý je především komentář ohledně očekávání na letošní rok. My v naší analýze počítáme s meziročním poklesem EBITDA o 7 %, nicméně pokud by byl výhled při prezentaci hospodářských výsledků zopakován, mohl by to být nový impuls pro akcie ČEZ.

O2 Czech Republic

Generální ředitel O2 Tomáš Budník v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že společnost analyzuje jednu konkrétní možnost v otázce rozdělení firmy, a to vyčlenit mobilní i fixní infrastrukturu do sesterské společnosti. Nicméně stále dle něj existuje 50% pravděpodobnost, že O2 zůstane zachováno jako celek. Mimo to také sdělil, že jedinou smysluplnou cestou kromě investic do LTE jsou investice do fixních sítí a novým chystaným produktem by měly být především exkluzivní sportovní přenosy v rámci placené televize. Dle T. Budníka bude v letošním roce ještě klesat segment firemních zákazníků, naopak díky novým službám vidí stabilizaci u spotřebitelů. Zprávy hodnotíme neutrálně, v nejbližším období budou klíčové především informace k dividendám.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).