Hlavní navigace

ČEZ překvapil investory i analytiky

11. 8. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Z českého rybníku korporátních událostí stojí za přiblížení výsledky energetického giganta ČEZ, který ohlásil čistý zisk 7,9 mld. CZK vs. očekávání trhu 6,9 mld. CZK.

Obchodování dnes probíhá ve velmi negativním segmentu. Německý index DAX odepisuje přes 2 % a vrací se tak pod 11.400 bodů. Americký index S&P 500 odepisuje 0,8 % na 2.083 bodů. Za dnešním oslabením indexů stojí Čína a její devalvace měny o 1,9 %. Jedná se o největší devalvaci v zemi za posledních 20 let. Oslabení yuanu zhoršuje pozici evropských exportérů – nejvíc tak klesají akcie automobilek, těžařů či výrobců luxusního zboží.

Z českého rybníku korporátních událostí stojí za přiblížení výsledky energetického giganta ČEZ, který ohlásil čistý zisk 7,9 mld. CZK vs. očekávání trhu 6,9 mld. CZK. Provozní zisk byl slabší i přes vyšší než očekávané výnosy. Vyšší čistý zisk je pozitivní především z pohledu očekávané dividendy pro příští rok. Horší provozní úroveň je způsobena problémy v Rumunsku a nečekanými odstávkami jaderných elektráren.

Představenstvo výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens rozhodlo o programu  buybacku v objemu max. 461 tis. ks akcií (cca. 400 mil. CZK), tedy celkově 5 % základního kapitálu. Program poběží do 14. 6. 2016, přičemž nákupy budou probíhat až do případné ceny 1000 CZK za akcii.

dan_z_prijmu

Důležitou korporátní zprávou ze zahraničí je reorganizace společnosti Google do nové holdingové firmy. K tomuto kroku management přistoupil proto, aby hlavní webové operace měly vyšší nezávislost. Celý holding se bude jmenovat Alphabet a bude obsahovat všechny součásti původního Googlu: Google, YouTube, Android a další. Akcionáři na zprávu, která znamená větší transparentnost, reagují pozitivně a akcie na rozdíl od trhu posilují, a to o více než 5,5 % nad 700 USD za akcii.

Eurodolar dnes posiluje na úroveň 1,1078. V klesajícím trendu pokračují komodity, především ropa, která odepisuje přes 2 %. Co se týče výhledu cen této komodity, tak investorům nedoporučuji, ani přes jejich zdánlivě nízké úrovně, vstupovat do dlouhých pozic. Objem těžby zemí OPEC totiž dosáhl tříletých maxim s tím, jak Irán produkuje nejvíce ropy od roku 2012. Čína se navíc bude dlouhodobě vyrovnávat se zpomalující se ekonomikou, což bude i nadále na komodity působit negativně.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).