Hlavní navigace

ČEZ nejspíš nezvládne prodloužit licenci

9. 11. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

ČEZ pravděpodobně do konce roku nezvládne prodloužit desetiletou licenci pro první blok jaderné elektrárny Dukovany. Zítra ráno ČEZ zveřejní výsledky hospodaření za Q3 2015.

Obchodování na zámořských trzích

Americké akciové indexy v pátek mírně rostly poté, co data z trhu práce překvapila silnou tvorbou nových pracovních míst a vyššími hodinovými výdělky. Na statistiky z trhu práce reagovaly nejvíce finanční tituly, když přes 3 % přidaly akcie Bank of America, Citigroup nebo JPMorgan. Index S&P 500 ovšem nakonec zavřel v nepatrné ztrátě, když se nedařilo energetickým nebo farmaceutickým firmám. Noční obchodování na asijských trzích bylo smíšené. Zatímco japonské burzy silně vzrostly a dařilo se i většině čínských indexů, ostatní asijské trhy spíše oslabovaly. Poklesly také australské burzy, na které dolehlo další snížení cen komodit.

Kofola

Společnost Kofola v pátek oznámila, že hodlá učinit veřejnou nabídku svých akcií a následně přijmout akcie k obchodování na pražské a varšavské burze. Pokud by k nabídce došlo, skládala by se z až 275 tisíc nově vydaných akcií a až 825 tisíc stávajících akcií, které by k prodeji nabídla společnost CED Group (43,3% akcionář Kofoly). Veřejná nabídka by tak představovala 5% podíl ve firmě a podle poslední ceny na pražské burze by nabízené akcie měly hodnotu přibližně 467 mil. Kč. Konečné rozhodnutí o datu nabídky bude záviset na tržních podmínkách.

skoleni_15_5

ČEZ

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová v pátek řekla agentuře Bloomberg, že ČEZ pravděpodobně nezvládne prodloužit desetiletou licenci pro první blok jaderné elektrárny Dukovany, která vyprší na konci letošního roku. Firma by však měla dostat dočasné povolení na několik týdnů, a tak by nebyla narušena výroba. D. Drábová již dříve ČEZ kritizovala za to, že údajně situaci podcenil a příliš spoléhal na externí firmy. Připomeňme, že dlouhodobá licence pro druhý dukovanský blok vyprší na konci roku 2016, licence pro třetí a čtvrtý blok pak na konci roku 2017. Problémy v Dukovanech (zejména naplánované odstávky) jsou pro akcie ČEZ v poslední době velkou přítěží, v nejbližších dnech ale podle našeho názoru budou mít hlavní vliv kvartální výsledky hospodaření a případné úpravy celoročního výhledu firmy.

ČEZ zítra ráno před otevřením trhu zveřejní výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí letošního roku. Očekáváme menší pokles EBITDA o 6 % y/y, zatímco provozní i čistý zisk by měl meziročně prudce vzrůst z důvodu vysokých odpisů majetku v Q3 14. Naše odhady: Podle našeho názoru ČEZ spolu s výsledky za Q3 sníží svůj celoroční odhad EBITDA (doposud 68 mld. Kč) z důvodu opakovaného prodloužení odstávek v jaderné elektrárně Dukovany. Na druhou stranu by firma mohla zvýšit svůj odhad letošního upraveného čistého zisku (doposud 27 mld. Kč) díky mimořádnému příjmu z vrácení darovací daně na emisní povolenky zaplacené v letech 2011–12. Momentálně odhadujeme, že EBITDA za rok 2015 by mohla být v rozmezí 66–67 mld. Kč a upravený čistý zisk 29–30 mld. Kč.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).