Hlavní navigace

ČEZ má ztrátovou investici

3. 5. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podle informací deníku HN dostaví ČEZ do dvou měsíců plynovou elektrárnu v Počeradech s výkonem 838 MW. Plánovaná investice činila 20 mld. Kč, společnost ale tvrdí, že se jí podařilo náklady snížit.

Přes vysokou účinnost se však výroba v plynové elektrárně v dnešní době nevyplatí a nový zdroj tak zřejmě bude většinu času stát. Před pěti lety, kdy se o výstavbě rozhodovalo, stály emisní povolenky desetkrát více než dnes (cca 30 EUR/t CO2 proti dnešním 3,1 EUR/t), a vyšší byly také ceny elektřiny, zatímco plyn byl levnější. V dnešní situaci se naopak vyplácí provoz „špinavějších“ uhelných elektráren.

Zpráva by neměla mít dopad na cenu akcií ČEZ. Dostavba elektrárny by mohla zvýšit odpisy v příštích čtvrtletích. Nadějí pro uhelné zdroje by mohl být břidlicový plyn, a to jak jeho případná těžba v Evropě, tak dovoz zkapalněného plynu z USA, který by mohl změnit dosavadní způsob odvozování cen plynu od cen ropy.

Hlavní události

ČEZ do dvou měsíců dostaví plynovou elektrárnu v Počeradech, její provoz se ale nevyplatí

Evropské burzy by dnes měly otevřít růstem

Ve 14:30 vyjdou data o americkém trhu práce včetně změny počtu zaměstnaných mimo zemědělství a míry nezaměstnanosti

Výsledky za první čtvrtletí dnes zveřejnily mj. banky BNP Paribas a RBS a aerolinky Air France-KLM Analytici Société Générale zahájili pokrývání akcií společností poskytujících jídelní servis Compass Group a Sodexo

dan_z_prijmu

Obchodování na zámořských trzích

Americké trhy včera rostly a S&P500 po středeční přestávce vylepšil historické maximum. Optimismu napomohlo snížení základní sazby ECB a také nečekaný pokles žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Akcie Facebooku si polepšily o více než 5 % po oznámení silných tržeb. Automobilka General Motors oznámila snížení ztráty v Evropě a odměnou jí byl 3% růst. Po výsledcích rostla také největší americká pojišťovna MetLife.

Na japonských trzích se dnes neobchoduje a ve zbytku Asie převažuje optimismus. Filipínský index přidal 1,7 % po zvýšení ratingu země do investičního pásma. Podobným tempem rostou také čínské indexy. Australská banka Macquarie vyskočila o 11 % po oznámení silného růstu zisku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).