Hlavní navigace

Cestujete? Nezapomeňte se pojistit!

21. 4. 2004
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Po vstupu naší republiky do Evropské unie se ledacos změní. Určité změny se budou týkat také pojištění léčebných výloh. I po prvním květnu se však vyplatí na toto pojištění nezapomenout, i když budete cestovat jen po Evropě! Proč a komu se pojištění vyplatí?

Cesty osudu jsou nevyzpytatelné a podle zákona schválnosti vás může nějaká nepříjemnost, týkající se vašeho zdravotního stavu, potkat právě v době, kdy se to nejméně hodí, třeba až se budete nacházet v zahraničí. Náklady na lékařské ošetření, léky, hospitalizaci, převoz vás a v nejhorším případě i vašich ostatků do vlasti mohou dosáhnout poměrně vysokých částek. Proto se vyplatí být pojištěn. To se příliš nezmění ani poté, co se Česká republika stane součástí EU.

Co se změní

Jste-li účastníkem českého zdravotního pojištění, po prvním květnu vám bude v případě potřeby poskytnuta nutná a neodkladná zdravotní péče ve všech státech EU na účet vaší zdravotní pojišťovny i bez jakéhokoliv doplňkového pojištění. Pro uplatnění tohoto nároku jsou však stanovena přesná pravidla a omezení, která se v jednotlivých zemích liší. V zásadě platí, že vznikne-li vám nárok na zdravotní péči hrazenou z vašeho zdravotního pojištění, bude vám v kterémkoliv členském státě EU tato péče poskytnuta za stejných podmínek jako místním pojištěncům. Než však začnete jásat, že ušetříte za cestovní pojištění, čtěte raději dál.

Rozsah zdravotní péče

Jak už bylo uvedeno, nárok máte pouze na nutnou a neodkladnou zdravotní péči, tedy péči v případě ohrožení života nebo zdraví, která nesnese odkladu. Rozbolí-li vás třeba vykotlaný zub, nebudete sice muset trpět po celý zbytek dovolené, ale místo krásné bílé keramické plomby můžete dostat také jen provizorní cementovou vložku, kterou vám vymění až váš zubař po návratu z ciziny. Důležitou informací také je, že náklady na převoz pacienta zpět na území České republiky ani náklady na případnou repatriaci jeho ostatků z veřejného zdravotního pojištění hrazeny nejsou.

Pokud byste chtěli využít ustanovení o stejných podmínkách zdravotní péče jako mají místní pojištěnci a za účelem jejího čerpání vycestovat do zahraničí, vězte, že k tomu musíte mít předchozí souhlas své zdravotní pojišťovny. V této souvislosti je také nutno konstatovat, že ač se vám to možná nezdá, česká medicína je v řadě ohledů přinejmenším plně srovnatelná s tím, co získáte u našich evropských sousedů. Na bezplatnou zdravotní turistiku za kvalitnější lékařskou péčí tedy raději rovnou zapomeňte.

Stejné podmínky = spoluúčast

Nárok na poskytnutí zdravotní péče za podmínek platných pro místní pojištěnce rozhodně neznamená získání kvalitní lékařské péče a léků zadarmo, ale velmi často také povinnost uhradit na místě v hotovosti poplatek stanovený jako spoluúčast pacienta. Například v Německu zaplatíte při návštěvě lékaře „ordinační poplatek“ 10 euro, stejnou částku zaplatíte za každý den pobytu v nemocnici a minimálně 5 euro za předepsané léky a zdravotní pomůcky. Na léky ostatně budete třeba v Rakousku připlácet 4,25 euro za položku, v Řecku 25 % a v Portugalsku minimálně 20 % z ceny každého léku atd. Aspirin na bolení hlavy si tedy radši vezměte s sebou z domova.

Co hradí pacient v některých zemích Evropské unie
Země Hospitalizace – spoluúčast (poplatek) Ošetření – spoluúčast (poplatek) Léky – spoluúčast (poplatek) Zubní lékař – spoluúčast (poplatek)
Belgie 12,07 EUR/den
(děti 4,29) + paušální poplatek 27,27 EUR
25–60 %
u léků na předpis 1–2 EUR
obvykle do 25 %, někdy až 40 %
Dánsko 15–100 % obvykle 100 % (někdy 35–60 %)
Francie 20 % nákladů nebo 10,67 EUR/den 30 % ošetření,
40 % laboratorní testy
35–65 %
Itálie až 36,15 EUR 100 % (při ošetření)
Maďarsko 0–100 % podle druhu ošetření
Německo 10 EUR/den,
max. 280 EUR
10 %,
obvykle max. 10 EUR
10 %, min. 5, max. 10 EUR 10 EUR
Rakousko 7,70–9 EUR/den pro pojištěnce
10–15 EUR/den rodinní příslušníci
nadstandard nehrazen
3,63 EUR – nemocenský lístek (kromě dětí a důchodců) 4,25 EUR za položku na receptu
Řecko 25 %
Slovensko 50 Sk/den až po 21 dní 20 Sk 20 Sk za recept + spoluúčast podle zařazení léku 20 Sk
Španělsko 40 % (kromě důchodců) pacient většinou hradí sám
Švédsko 80 SEK/den cca 250 SEK Při ceně do 900 SEK 100 %, od 900 do 4300 SEK 10–50 % 100–250 SEK
Velká Británie 5,90 GBP za položku (kromě dětí do 18 let, osob nad 60 let, těhotných žen) 80 %, max. 348 GBP

Zpracovala ČSOB Pojišťovna podle podkladů Centra mezistátních úhrad

Ambulantní péče za hotové

V řadě států se můžete setkat s požadavkem na úhradu poskytnuté péče v hotovosti. Při ambulantním ošetření budete potřebovat hotovost například ve Francii, Belgii a Lucembursku. V ostatních státech po vás budou vyžadovat hotovostní platbu v případě, že nebudete mít u sebe mezinárodně platný doklad o svém zdravotním pojištění. Chcete-li v tomto případě své peníze získat zpět, musíte mít originální stvrzenku o tom, kdy, kde a za co jste je zaplatili. O refundaci pak můžete požádat svou zdravotní pojišťovnu po návratu domů.

Soukromá klinika? Ne, veřejný špitál!

Postihne-li vás v zahraničí zdravotní problém a nechcete-li za jeho vyřešení platit z vlastní kapsy, musíte navštívit zdravotnické zařízení zapojené do tamního systému veřejného zdravotního pojištění. Ošetření soukromým lékařem nebo hospitalizaci na privátní klinice byste nejspíše museli zaplatit sami. Nemusíte se však bát, protože úroveň zdravotní péče je v EU na velmi slušné úrovni i v zařízeních financovaných z veřejného zdravotního pojištění. Přesto však rozdíly mezi dostupností a kvalitou lékařské péče v jednotlivých zemích a regionech mohou být poměrně velké. Hodláte-li utrpět komplikovanou zlomeninu nohy třeba při výpravě na řecký venkov, zkuste to raději odložit na dobu, až se budete nacházet v některé z evropských metropolí.

Co mít s sebou

Jak už bylo uvedeno, svůj nárok na bezplatnou zdravotní péči musíte prokázat. Kromě platného osobního dokladu (pas, popř. občanský průkaz) musíte mít doklad o svém zdravotním pojištění. Český průkaz pojištěnce vám k tomu v zahraničí moc platný nebude. Patřičný doklad získáte tak, že si před cestou na přepážce své zdravotní pojišťovny vyzvednete evropský formulář E111, který vyplníte a necháte si ho pojišťovnou potvrdit. Vyplňování formulářů bude postupně nahrazeno evropskými kartami zdravotního pojištění, jen co je naše zdravotní pojišťovny začnou vydávat.

skoleni_15_4

Jistota za pár peněz

Nespoléhejte se tedy ani při cestách po Evropě jen na své tuzemské zdravotní pojištění. Plánujete-li cestu do zahraničí, určitě se vám vyplatí uzavřít cestovní pojištění, i když neopustíte území Evropské unie. Za několik desetikorun na den všude získáte kromě jistoty úhrady celých výloh na zdravotní péči včetně případného převozu domů i výhodu asistenční služby. Za pár korun navíc si můžete přiobjednat úrazové připojištění, pojištění odpovědnosti i pojištění zavazadel.

Cestovní pojištění nabízí většina pojišťoven působících na našem trhu, včetně těch zdravotních. Uzavřít ho můžete v cestovních kancelářích, na letišti, nádraží i leckde jinde. Dokonce přitom ani nemusíte opustit pohodlí domova, protože ho lze sjednat i po telefonu a prostřednictvím internetu. Na stránkách pojišťoven a různých zprostředkovatelů také můžete při tomto způsobu sjednání získat menší slevu.

Budete uzavírat cestovní pojištění i po vstupu ČR do EU?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Narozen v roce 1968. Absolvent FEL VUT obor jaderná energetika. Má mnohaletou praxi v soukromém i státním sektoru, zejména v oblasti Managementu a kontroly.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).