Hlavní navigace

Cestovní pojištění? Jedině od zdravotní pojišťovny!

3. 6. 2004
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Cestovní pojištění občas potřebuje každý. Buď nevěří veřejnému pojištění platnému po Evropské unii, nebo cestuje za hranice našeho superstátu - a pak nezbývá než se porozhlédnout po nabídce pojišťoven. Vždy je ale jedna, která předčí ostatní - zdravotní pojišťovna!

Potřebujete-li nebo chcete-li cestovní pojištění, máte na výběr z nespočtu pojišťoven, které vám ho rády prodají. Než se ale pro některou z nich rozhodnete, podívejte se na možnosti pojištění léčebných výloh v zahraničí, které nabízí vaše zdravotní pojišťovna. Pro své pojištěnce mají vesměs (s výjimkou největší z nich) pojištění levnější, než jaké může získat zájemce u nich nepojištěný.

Výjimkou mezi zdravotními pojišťovnami, jak jsem již naznačil, je Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky (VZP). Cestovní pojištění pro cesty do zahraničí sice nabízí, ale nijak nezvýhodňuje své pojištěnce.

Cestovní pojištění VZP
Základní varianta 1,5 násobek 2 násobek
Celkový limit 1 250 000 Kč 1 800 000 Kč 2 500 000 Kč
Léčebné výlohy 750 000 Kč 1 100 000 Kč 1 500 000 Kč
Repatriace 350 000 Kč 500 000 Kč 600 000 Kč
Ošetření zubů 5 000 Kč 5 000 Kč 5 000 Kč
Cena 17 Kč/den 26 Kč/den 34 Kč/den

Pojištění je možné sjednat on-line, kde odkaz ze stránek VZP vede do spárů České podnikatelské pojišťovny. Podle telefonických informací je to v pořádku a jedná se o produkt VZP, jehož sjednání zajišťuje ČPP. Zmínka o této skutečnosti při sjednání není veškerá žádná.

Monika Brandštetrová - ČSOB Pojišťovna
Cestujete do zahraničí? Nevíte, jak se pojistit na delší cestu? Zeptejte se Moniky Brandštetrové, produkt manažera neživotního pojištění ČSOB v Poradně Cestovní pojištění.

Zvláštní je též způsob počítání v této pojišťovně. V prospektu na internetových stránkách se o „násobných“ pojistných krytích píše: luxusní pojištění s 50% navýšením limitu a sazeb pojistného respektive luxusní pojištění se 100% navýšením limitu a sazeb pojistného. Prosté matematické propočty ale odhalí největší nesrovnalosti již u prostředního sloupce – zatímco cena vzrostla o více než 50 %, pojistné limity vzrostly o méně než 50 %.

Záhadným je rovněž „celkový limit plnění“. Jeho výše je vyšší než suma jednotlivých limitů plnění za různé pojistné události (standardem je opak). Když dojde k pojistné události a ošetří vás lékař, podstoupíte operaci a jste ošetřováni na jednotce intenzivní péče, pak za vás tyto náklady v základní variantě uhradí pojišťovna do výše 750 tis. Kč. Cokoli převyšuje, zaplatíte si sami. (Trochu zjednodušený pohled, protože v Evropské unii a některých dalších státech, s nimiž máme dohody o poskytování zdravotní péče, byste platili jen tehdy, kdy by dopláceli místní občané.) Když k tomu přičtete repatriaci (návrat do vlasti), tak také náklady převyšující 350 tis. Kč si zaplatíte sami, nebo padnou na bedra vašim dědicům.

Zvýhodněné pojistné od zdravotní pojišťovny

Opusťme nyní VZP a podívejme se na zdravotní pojišťovny, které nabízejí svým pojištěncům výhody oproti ostatním.

Zatímco klasické pojišťovny nabízející cestovní pojištění mnohdy zvýhodňují uzavírání pojistných smluv přes internet, pro zvýhodnění u zdravotní pojišťovny musíte přijít na pobočku.

Zvýhodňovány jsou jak evropské, tak světové cesty. K pojištění léčebných výloh lze přikoupit též ostatní standardní připojištění (úrazové, zavazadel, storna zájezdu apod.). Pro přehlednost a vzájemnou srovnatelnost se zaměřím pouze na oblast Evropy s pojištěním běžné turistické cesty bez rizikových sportů.

Metal-Aliance zdravotní pojišťovna si bezesporu zaslouží první místo v pořadí. Jako jediná dává svým pojištěncům na výběr z několika smluvních partnerů. Její pojištěnci mohou uzavřít zvýhodněné cestovní pojištění u ČSOB Pojišťovny nebo u pojišťovny Vitalitas.

ČSOB Pojišťovna nabízí dvě varianty cestovního pojištění pro pojištěnce spřátelených zdravotních pojišťoven. Jednu s limitem plnění 1 mil. Kč, druhou s plněním dvojnásobným.

Cestovní pojištění ČSOB Pojišťovny
Limit plnění Cena pro pojištěnce smluvních partnerů* Cena pro ostatní klienty
1 000 000 Kč 15 Kč/den 17 Kč/den**
2 000 000 Kč 26 Kč/den 31 Kč/den**

* Metal-Aliance, ČNZP a Revírní bratrská pokladna
** při uzavření smlouvy přes internet sleva 10 %

Stejné výhody u ČSOB Pojišťovny mají také pojištěnci České národní zdravotní pojišťovny (ČNZP) a Revírní bratrské pokladny (RBP).

U pojišťovny Vitalitas mají vedle Metal-Aliance výhody také pojištěnci Oborové zdravotní pojišťovny zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví (OZP), která je pojišťovně Vitalitas matkou. Nabízí pojištění s limitem po Evropě (a blízkém okolí) 1,5 mil. Kč a 200 tis. Kč na repatriaci.

Cestovní pojištění Vitalitas(limit 1,5 mil. Kč)
Věk Pojištěnci smluvních partnerů* Ostatní
0 – 17 let zdarma 15 Kč/den
18 – 16 let zdarma 20 Kč/den
27 – 69 let 14 Kč/den 20 Kč/den
70 – 79 let 28 Kč/den 40 Kč/den
80 a více let 45 Kč/den nepojistí

* OZP, Metal-Aliance

Obdobné podmínky cestovního pojištění mají Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra (ZPMV) a Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP). U obou je možné pojistit léčebné výhody na částku 1,7 mil. Kč s 50 tis. Kč na opatrovníka a repatriaci (návrat do vlasti). Stejná je též cena a cenové zvýhodnění.

Cestovní pojištění ZPMV a VoZP
Limit plnění Pojištěnci Ostatní
1 700 000 Kč 15 Kč/den 20 Kč/den

Dárci krve mají navíc 15 dní zdarma, děti do 17 let bez doprovodu slevu 25 % a je-li pojištěná skupina osob pojištěnci ZPMV, mají jedno až tři děti pojistné v ceně pojištění dvou dospělých. Uzavírá-li pojištění na jedné smlouvě pojištěnec VoZP s nepojištěncem, mají oba možnost využít sníženou sazbu pro pojištěnce.

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (ZPŠ) vsadila na Českou pojišťovnu. S ní vyjednala pro své pojištěnce slevu ve výši 30 % na běžném pojistném u základní miliónové pojistky.

Cestovní pojištění České pojišťovny
Limit plnění Pojištěnci ZPŠ Ostatní
1 000 000 Kč 14 Kč/den 18 Kč/den

Pojistné plnění v případě akutních zubních bolestí je 75 euro.

Poslední česká zdravotní pojišťovna, Hutnická zaměstnanecká pojišťovna (HZP), vsadila na kvalitní rozsah pojištění a uzavřela smlouvu s Allianz pojišťovnou, která nabízí neomezené pojistné krytí léčebných výloh. I v pojištění zubů sahá nezvykle hluboko s limitem 10 tis. Kč.

skoleni_15_4

Cestovní pojištění Allianz
Pojištěnci HZP Ostatní
1. tři dny 42 Kč/den* 180 Kč/den
další dny 14 Kč/den* 40 Kč/den

* děti do 15 let polovic

Nejen zdravotní pojišťovny

U zdravotní pojišťovny máte téměř jistotu, že pořídíte cestovní pojištění levněji než kdekoli jinde. Výhodnější pojištění lze ale sjednat též přes internet nebo u jiných smluvních partnerů – například cestovních kanceláří. Pokud budete cestovat s cestovní kanceláří a nejste spokojeni s nabídkou vaší zdravotní pojišťovny, přeptejte se na možnost cestovního pojištění tam. Mnohdy bývá i zahrnuto v ceně zájezdu.

Využíváte cestovní pojištění zdravotní pojišťovny?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).