Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Cesta k finanční nezávislosti: Vyhýbejte se špatným dluhům od czhunter - Podle mě to tvrzení s "hypotéka na 30...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 7. 2013 11:09

    czhunter (neregistrovaný)

    Podle mě to tvrzení s "hypotéka na 30 let je lepší než hypotéka na 20, protože nižší splátka" nejde jen tak plácnout, to se musí spočítat (škoda že tu ten výpočet není).

    Ono už to nejsou žádné kupecké počty, protože hraje roli několik věcí:
    - způsob splácení hypotéky (tím že se nejdřív platí úroky, potom jistina výrazně znevýhodňuje dlouhé hypotéky, ale záleží na způspbu splácení - progresivní/de­gresivní/konstat­ní - u každého způsobu to vyjde jinak)
    - inflace (kterou lze pouze odhadovat) - ta naopak hraje pro dlouhou hypotéku
    - výkon akciových trhů (během 30 let přijde ještě minimálně jeden "krach burzy" - když budete mít smůlu, bude to za 29 let)
    - a možná další

  • 8. 7. 2013 13:22

    Jan Slanina

    Ono je to ještě složitější. U hypotéky neplatíte úroky "na začátku", ale vždy podle aktuálního zůstatku. Samozřejmě, na začátku ten zůstatek je vyšší, takže platíte vyšší úroky, a u delších splatností tak zaplatíte více absolutně (protože platíte více let) i relativně (protože křivka splácení je pomalejší).

    Zatímco splátka hypotéky na 10 let je oproti hypotéce na 20 let skoro dvojnásobná, rozdíl mezi hypotékou na 20 let a na 30 let je výrazně menší a mezi hypotékou na 30 let a na 40 let ještě menší. Konkrétně na každém milionu je při sazbě 5% p.a. rozdíl v měsíční splátce 10/20 let 4000 Kč, 20/30 let 1200 Kč a 30/40 let 540 Kč. A rozdíl mezi 40-letou a věčnou hypotékou (tj. takovou, u které by se jistina nesplácela vůbec), je jen dalších cca 650 Kč měsíčně.

    Ohledně krachu burzy máte naprostou pravdu.
    Inflace konec konců není bezriziková, deflace se také může objevit.
    A stejně tak ohledně dalších rizik - černých labutí typu měnových reforem, válek a podobně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).