Hlavní navigace

Českou burzu neochromují zběsilé výprodeje. Aktivita investorů ale klesla na polovinu

15. 5. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pražská burza následuje evropské trhy, ale zběsilými výprodeji netrpí. Místo toho jsou investoři o polovinu méně aktivnější než obvykle.

Komentář trhu

Pražská burza následovala evropské trhy a v úvodu týdne odevzdala 1,8 % d/d. Nicméně obchodování na BCPP nedoprovázely zběsilé výprodeje, když aktivita investorů klesla na polovinu. Negativní sentiment na burzách podpořilo hned několik zpráv. Politická situace se nadále komplikuje, když prohra CDU v nejlidnatější zemi Německa Severním Porýní – Vestfálsku, oslabuje pozici Merkelové. Složitá zůstává i  situace v Řecku, kde pokud nebude nová vláda sestavena do čtvrtka, budou vypsány nové volby. Evropští představitelé trvají na zastavení finanční pomoci, pokud země nebude schopna prosadit reformy, ke kterým se zavázala. K nejslabším sektorům v Evropě se tak řadil bankovní sektor, díky sílícímu dolaru se však nedařilo ani těžebním společnostem. Po nečekaném meziměsíčním poklesu průmyslové výroby v Eurozoně oslabují výrazně i průmyslové podniky. Co se týče BCPP, zhoršené náladě odolala Komerční banka, která naopak v průběhu obchodování zaznamenala nákupní zájem a uzavřela na 3369 Kč. Erste Group oslabila o 4,5 % na 389 Kč. Nedávné výprodeje na ČEZu vysvětluje zařazení titulu na list nejméně preferovaných akcií bankou UBS, akcie uzavřely na 710 Kč (-1,1 % d/d).

KIT Digital: Neutrální. DD: Nehodnoceno. Cílová cena: Nehodnoceno

KIT Digital by měl dnes odpoledne zveřejnit výsledky hospodaření za první tři měsíce tohoto roku. 3. května společnost nečekaně oznámila předběžná čísla, podle kterých jak tržby (59 mil. EUR), tak provozní zisk (-8 mil. EUR) výrazně zaostaly za původním výhledem managementu a očekáváním trhu (72 mil. EUR, respektive kladný zisk na provozní úrovni). Společnost by také měla dát informace týkající se současné hotovostní a dluhové situace a výhled hospodaření na následující období poté, co management řekl, že předchozí očekávání byla příliš optimistická.

Podle našeho názoru je velká část případných negativních zpráv již v ceně akcií zahrnuta a jakýkoliv výsledek, který nepovede k dalšímu výraznějšímu navyšování kapitálu, by byl trhem přijat pozitivně. Na druhou stranu vzhledem k dosavadním negativním zkušenostem s chováním a komunikací managementu, je riziko nutnosti výraznějších úprav v účetnictví společnosti a navýšení kapitálu poměrně výrazné. Konferenční hovor se koná po zavření americké burzy v 23:00 (SEČ), tisková zpráva s výsledky bude zveřejněna před konferenčním hovorem.

skoleni_15_4

NWR: Neutrální. DD: Koupit. Cílová cena: 163 Kč

Těžařská společnost NWR oznámí své 1Q12 výsledky zítra (16. května 2012) ráno.  Vzhledem k tomu, že NWR již 16. dubna oznámilo Trading Update (objemy za 1Q12 a ceny na 2Q12), výnosy za 1Q12 s největší pravděpodobností nebudou pro trh překvapením. Tržby společnosti za 1Q12 očekáváme na úrovni 345 mil. EUR (-10,3 % r/r). Hlavním důvodem za poklesem na roční bázi jsou nižší prodané objemy a nižší ceny produkce. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) by měl podle našich projekcí klesnout o 37,3 % ve srovnání se stejným obdobím loňského roku na 51,1 mil. EUR. Tržní odhad počítá s EBITDA 56,5 mil. EUR (-9,5 % proti naší projekci). Provozní zisk (EBIT) čekáme 6,9 mil. EUR (-81,6 % r/r). Konsensus (11,4 mil. EUR) je opět vyšší než náš odhad. Za první kvartál tohoto roku odhadujeme čistou ztrátu 18 mil. EUR (za 1Q11 zisk 3,4 mil. EUR, konsensus za 1Q12 ztráta 5 mil. EUR).  Očekáváme, že NWR potvrdí své celoroční cíle.

HDP – Q1/12p

  • oček.J&T: 0.1% q/q; oček.trh: 0.1% q/q; předchozí (Q4/11): –0.1% q/q
  • oček.J&T: 0.2% r/r; oček.trh: 0.2% r/r; předchozí (Q4/11): 0.6% r/r

Komentář k americkému obchodování

Americké akciové trhy v úvodu nového týdne pokračovaly v propadu pod tíhou zpráv z Evropy. Nejistota kolem sestavení řecké vlády a dalšího setrvání země v eurozóně, neúspěšná aukce španělských dluhopisů i neúspěšné regionální volby pro Angelu Merkelovou, byly dostatečným důvodem pro pokles zámořských indexů. Hlavní index S&P500 se tak v úvodu seance propadl o více než 1 % až na hladinu 1 336 bodů. V dalším průběhu se indexy snažily vymazat úvodní propad, nakonec však převážily prodejní příkazy, a trhy tak uzavřely obchodování poblíž denních minim (DJIA –1 %;  S&P500 – 1,1 %; Nasdaq –1 %). Posilující dolar tlačí dál na ceny komodit, na což nejvíce doplácejí producenti základních materiálů (-2 %). Finance táhne dolů banka JPMorgan (35,80 USD; –3 %), která se vyrovnává s aférou kolem nečekané ztráty z obchodování. V poklesu pokračuje také zlato (1 557 USD; –1,7 %), které vymazalo veškeré zisky od začátku roku. Dnes nás čekají důležitá makrodata v podobě maloobchodních tržeb, v popředí však zůstává dění v Evropě.


Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je ředitelem odboru analýz J&T Banky.

Autor je vedoucí obchodního oddělení J&T Banky.


Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).