Hlavní navigace

České ekonomice se pravděpodobně dařilo i v závěru loňského roku

16. 2. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Noční čínská data překvapila pozitivně. Měnová zásoba M2 vzrostla v lednu o 14 % (trh 13,5 %) a nad odhady skončila i úvěrová aktivita v prvním letošním měsíci; asijské akcie v reakci na tyto údaje vzrostly.

Obchodní bilance eurozóny skončila v prosinci v přebytku 21 mld. EUR (trh 22 mld. EUR).

Noční čínská data překvapila pozitivně. Měnová zásoba M2 vzrostla v lednu o 14 % (trh 13,5 %) a nad odhady skončila i úvěrová aktivita v prvním letošním měsíci; asijské akcie v reakci na tyto údaje vzrostly.

Komentáře Maria Draghiho oslabují euro

Euro včera proti dolaru oslabilo o 0,8 % na úroveň 1,115 USD/EUR, když prezident ECB Mario Draghi potvrdil odhodlání ECB dále uvolnit měnové podmínky v eurozóně. Zatímco evropský hospodářský růst je podle Draghiho nadále solidní, rizika plynou z vývoje v rozvíjejících se ekonomikách a z turbulencí na trzích. Preferovaným nástrojem ECB zůstává program odkupu aktiv, Draghi však zároveň vyzval k fiskálním reformám. Tyto výroky jsou v souladu s výhledem SG, že ECB na svém březnovém zasedání prodlouží kvantitativní uvolňování až do konce roku 2017 (stejně jako tendry dlouhodobé likvidity TLTRO) a sníží depozitní sazbu o 10 bb na –0,4 %. Zatímco zřejmě většina efektů těchto očekáváných kroků je už v tržních cenách započítána, včerejší komentáře ukázaly pokračující odhodlání Maria Draghiho dodat eurozóně měnový stimulus, což je (prozatím) v kontrastu s vývojem ve Spojených státech, kde se očekává „jen“ odložení dalšího zvyšování sazeb Fedu. To by mělo v dlouhodobější perspektivě nahrávat hodnotě dolaru vůči euru.

Dnes budou trhy sledovat především německý únorový ZEW index důvěry finančních trhů v ekonomiku. Kvůli současné nejistotě by hlavní složka indexu, očekávání aktivity za šest měsíců, měla oproti lednu výrazně poklesnout. Naopak zlepšení se očekává v USA u indikátoru ekonomické aktivity ve státě New York. Dolar by tak mohl najít podporu i z krátkodobého hlediska.

Jednat bude také německý ústavní soud o legálnosti programu OMT Evropské centrální banky.

Koruna zpět u hranice kurzového závazku

První den nového týdne byl na regionálních trzích klidný. Kurzy všech měn se změnily jen mírně, když do obchodování nezasáhly žádné nové makroekonomické indikátory. Nízké volatilitě pomohla i stabilizace na světových trzích. Koruna si proti euru připsala desetinu procenta, když se posunula k úrovni 27,02 CZK/EUR. Podobných zisků dosáhl i forint; jeho kurz uzavřel na hodnotě 309,4 HUF/EUR. Naopak ztrátu 0,1 % zaznamenal zlotý.

Dnes bude hlavní zprávou zveřejnění prvního odhadu českého HDP za Q4 15. Podle našich propočtů si ekonomika v závěru loňského roku polepšila o 0,4 % q/q a v meziročním vyjádření o 4,7 %. HDP bylo taženo pravděpodobně domácí spotřebou a investicemi, jeho růst naopak zřejmě brzdily zásoby. Na potvrzení struktury si však budeme muset počkat do 4. března, kdy ČSÚ tyto údaje zveřejní. Pokud HDP nepřekvapí výrazněji směrem k horším číslům, měla by koruna setrvat u hranice kurzového závazku.

dan_z_prijmu

Zlotý pravděpodobně zůstane pod tlakem, když ratingová agentura S&P varovala před dalším snížením hodnocení polských závazků kvůli ohrožení nezávislosti místních institucí a možnému „maďarskému scénáři“ u našich severních sousedů.

Česká výnosová křivka se včera prakticky nezměnila.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).