Hlavní navigace

Česká spořitelna v březnu zdraží

3. 2. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Každoroční očekávaná "cenová úprava" je zde. Včera Česká spořitelna oznámila změny v sazebníku, které vejdou v platnost od 1. března 2004. Nejedná se o úpravy jen směrem vzhůru, ale většina klientů pocítí právě ty. Jak proplout změnou sazebníku co nejlevněji?

„Být klientem banky“ znamená zpravidla „mít u banky vedený běžný účet“. V případě České spořitelny účet sporožirový. K 31. 12. 2003 jich spořitelna vedla 2,75 miliónů. Vedla je za cenu 20 Kč měsíčně, přičemž banka poskytovala slevu (klient zaplatil 15 Kč měsíčně), byl-li účet veden zároveň se službou Servis 24. V rámci „výchovy klientů“ se tak vyplatilo vést a neužívat službu Servis 24.

Vše jednou končí, a i zvýhodnění sporožirových účtů se službou Servis 24. Od příštího měsíce budou klienti spořitelny platit za vedení účtu se službou Servis 24 o deset korun více, tedy 25 Kč měsíčně.

Pokud jste využívali službu Servis 24 jen pro zlevnění vedení účtu, pak vězte, že v případě jejího rušení zaplatíte poplatek 150 Kč. Ten se vám v úspoře za vedení účtu (25 Kč se Servisem 24 oproti 20 Kč bez Servisu 24 podle nového sazebníku) vrátí za 30 měsíců.

Jako malá záplata poslouží odpuštění poplatku 5 Kč měsíčně za službu GSM bankovnictví při vedení účtu se Servisem 24.

Ušetřeni nezůstanou ani majitelé balíčkových produktů. Výhodný program se stane méně výhodným, když za jeho měsíční vedení klient zaplatí 45 Kč místo 35 Kč a Komplexní program podraží ze 75 Kč na 90 Kč.

V celkovém součtu se aktivním klientům může nový poplatek za balíčkové produkty i vyplatit. Nově budou obsahovat „volné“ výběry z vlastního bankomatu a transakce přes Servis 24. Zdarma budou moci majitelé Výhodného programu provést dva výběry z bankomatu ČS a dvě transakce, majitelé Kompletního programu ještě o jeden výběr a jednu transakci více.

Hlavní ekonom České spořitelny Pavel Kysilka prohlásil: Nechceme zvyšovat poplatky bez zvýšení kvality služeb.

Nutno uznat, že u výše uvedených cenových změn vždy Česká spořitelna „pohnula“ i samotnou službou a pro aktivního klienta se změna změní v pozitivum. Hůře se v tomto duchu již odůvodňuje zdražení veškerých platebních karet o 50 Kč ročně.

Výběr na přepážce do 10 000 Kč byl zpoplatněn 45 Kč, nad tuto částku 15 Kč. Poplatek bude stejný i v novém sazebníku, jen se zvýší hranice na 15 000 Kč (tj. finanční obnos, který vydá i bankomat za cenu 6 Kč) a bude zavedena nová hranice, 500 tis. Kč, nad níž bude spořitelna vyžadovat opět poplatek 45 Kč s cílem zamezení vysokým hotovostním operacím.

Trvá-li klient na návštěvě pobočky za účelem vhození platebního příkazu do boxu k tomuto účelu určenému a nebude-li ochoten přejít k elektronických způsobům placení, bude si muset zvyknout na vyšší účetní poplatek. Místo dosavadních 6 Kč zaplatí 8 Kč (v rámci banky).

Jistým zjednodušením pro chronické neplatiče bude sjednocení poplatku za upomínku splátky úvěru. Dosud byla zpoplatněna upomínka různého úvěru (spotřebitelského, kontokorentního apod.) různou částkou, od příštího měsíce neplatič zaplatí 300 Kč bez rozdílu původu dluhu.

Posledním zdražením v novém sazebníku bude zrušení prodeje valut bez poplatku, který nebude účtován až při objemu transakce nad 10 tis. Kč.

Martina Bradová - ING
Vysoké poplatky za bankovní služby spoření příliš neprospívají. Jak nejlépe spořit v letošním roce cenových změn se zeptejte Martiny Bradové, specialistky pro retailové bankovnictví společnosti ING, nabízející výhodně úročený spořicí účet ING Konto v Poradně Jak spořit v roce 2004.

Tolik k cenovým změnám, které dopadnou nebo mohou dopadnout na klienty negativně. Ostatní jsou již jen pozitivní.

V současné době lze získat informaci o zůstatku na účtu z bankomatu ČS. Služba bude rozšířena i na bankomaty ostatních bank, což je pro klienty přínosem, ovšem pokud službu využijí, zaplatí za požadovanou informaci 20 Kč. Zjištění zůstatku na bankomatech České spořitelny bude stále zdarma.

Zapomětlivé klienty a klienty, kteří se stávají obětí kapsářů a jiných zlodějů, jistě potěší snížení poplatku za stoplistaci platební karty. Z horentních 2000 Kč klesá na 500 Kč, které dle slov představitelů banky pokrývají náklady se stoplistací spojené.

Klienti, kteří váhali s aktivací internetového bankovnictví České spořitelny z důvodu obav o bezpečnost při zajištění uživatelským jménem a heslem a kalkulátor si nechtěli pořídit pro vysokou cenu, se mohou radovat – PIN kalkulátor zlevní z 650 Kč na 300 Kč.

I zřízení homebankingu zlevní. Ze současné ceny 1900 Kč o rovnou tisícovku a bude stát 900 Kč.

skoleni_15_4

Klienty, kteří čekali na zrušení poplatku za zrušení účtu, bohužel zklamu. Česká spořitelna poplatek nejen neruší, ale ani o jeho zrušení neuvažuje.

Česká spořitelna odhaduje, že cenové změny přinesou přírůstek na výnosech kolem 0,9 %. To by znamenalo, že klienti cenové změny v celkovém úhrnu nepocítí. Jak ale prohlásil jeden nechvalně proslulý politik: Smrt jednoho člověka je tragédie. Smrt tisíců je statistika. Jak pocítíte cenové změny vy?

Podle nového sazebníku zaplatíte České spořitelně...

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).