Hlavní navigace

Česká spořitelna prémii za červený diplom vyplatí

5. 11. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

"Studenti nás porazili," připustili představitelé České spořitelny na včerejší schůzce, kde oznámili konečné řešení kauzy desetitisícové finanční prémie za červený diplom. Spořitelna prémii bude vyplácet i nadále. Za jakých podmínek mohou studenti finanční odměnu získat?

O prémii ve výši 10 000 Kč za ukončení vysokoškolského studia bylo napsáno již mnoho. Rozruch vyvolalo její zavedení, vlnu nevole počátkem roku její snížení na pouhou desetinu, které bylo vzápětí vzato zpět, aby byla zrušena celá i se svým nosným studentským účtem Sporostudent, nahrazeným v mnohých směrech pro studenty výhodnějším Studentem +.

To by se ovšem nesměla zdvihnout nová vlna nespokojenosti ze strany studentů, kteří viděli reálnou naději polepšit svému finančnímu rozpočtu úspěšným studiem. Někteří dokonce vyhrožovali České spořitelně žalobou, ta však nebyla nikdy podána.

Udělali jsme chybu v počáteční komunikaci, přiznávají představitelé spořitelny, a podcenili jsme studenty, kteří jsou aktivní a organizovanou skupinou. Studenti nás hodně naučili.

Česká spořitelna nahradila Sporostudenta Studentem + 31. března tohoto roku, ovšem s tím, že studenti musí přijít na pobočku a změnu stvrdit. Čas k tomuto právnímu úkonu byl dán nejprve do podání nového potvrzení o studiu (tj. do 30. listopadu), byl však posunut do konce roku. Studenti, kteří nechtěli přijít o prémie (nejen 10 000 Kč za diplom, ale též o ročních 400 Kč), s přechodem váhali a zůstávali u staršího, v „běžném provozu“ méně výhodného Sporostudenta. Nyní již čekat nemusejí a o výhody nepřijdou – naopak, udrží si je déle.

Prémie 400 Kč

Většího počtu studentů se dotýká zrušení prémie 400 Kč, připisované každoročně na účet Sporostudent. V novém provedení byla nahrazena slevovým programem (při platbě kartou Student + u vybraných obchodníků dostanou studenti slevu) a příspěvkem 250 Kč na zakoupení ISIC karty.

Podle odhadů České spořitelny na slevách průměrně studenti ušetří cca 3 000 Kč, přesto tato varianta nemusí proti 400 Kč „na ruku“ obstát u všech. Proto ti studenti, kteří měli sjednaný účet Sporostudent k 31.3.2003, dostanou za letošní rok navíc prémii 400 Kč, ať již zůstanou u Sporostudenta, nebo konvertují ke Studentu +. Konvertující mohou zároveň využívat i nové výhody (vč. příspěvku na ISIC kartu).

Příští rok již prémii 400 Kč nedostane nikdo, neboť přeživší Sporostudenti budou převedeni na sporožirové účty, pokud jejich majitelé nepřistoupí na Studenta +.

Prémie 10 000 Kč

Prémii 10 000 Kč získávali studenti, kteří absolvovali vysokou školu s „červeným diplomem“. Za absolvování se považovalo ukončení alespoň magisterského stupně, případně bakalářského stupně, pokud k danému oboru magisterský nenavazuje.

Při výplatě došlo k několika chybám, kdy prémii dostali i absolventi bakalářských cyklů s navazujícím magisterským studiem. Navrácení peněz, které byly vyplaceny v rozporu se stanovenými pravidly, Česká spořitelna nepožaduje – ostatně, chyby se dopustila ona a přiznává se k ní.

Prémii Česká spořitelna bude vyplácet i nadále, při splnění několika podmínek:

  • ukončení studia s červeným diplomem (viz výše),
  • vlastnictví účtu Sporostudent k 31. 3. 2003,
  • otevření účtu Student + do 31. 12. 2003. a
  • dokončení studia do roku 2010.

Pro vyplacení prémie není rozhodující, zda student byl klientem České spořitelny nepřetržitě. Rozhodující jsou pouze dva milníky: mít účet Sporostudent k 31. březnu a do konce roku se stát majitelem účtu Student +, který posléze musí student vlastnit až do dokončení studií, jinak se nároku na případnou prémii vzdává.

dan_z_prijmu

Příklad

V případě, že student zrušil Sporostudent v dubnu a Student + zřídil v září, bude mu po ukončení studia s červeným diplomem prémie vyplacena (pokud dostuduje do roku 2010).

V případě, že student přešel v květnu ze Sporostudenta na Student + a v červnu získal červený diplom, prémie mu bude vyplacena.

V případě, že student v dubnu zrušil Sporostudent a v červnu promoval s červeným diplomem a zároveň nepokračuje ve studiu (jiného oboru či doktorského cyklu) a nemůže se tak stát majitelem účtu Student +, nechť se přihlásí České spořitelně, vyplacení prémie se s ním dohodne individuálně.

Na desetitisícové prémii vyplácí spořitelna kolem 10 až 15 mil. Kč ročně, což je v jejích počtech zanedbatelná suma. To také rozhodlo o „vstřícném kroku“ ze strany banky a převedení prémie (za výše uvedených podmínek) na Studenta +. Přesto Česká spořitelna trvá na svém právním výkladu, že na vyplacení prémie není právní nárok.

Jste vysokoškolákem a hledáte výhodný účet? Přečtěte si článek Konta pro studenty VŠ.

Středoškoláci mají možnosti o něco užší. Z čeho mohou vybírat? Čtěte v článku Studentské konto – kde a s jakými výhodami?

Studenty, kteří měli sjednaný Sporostudent a jsou stále klienty České spořitelny, osloví banka dopisem s popisem změn a výkladem, za jakých okolností mají na prémie nárok. Studenty, kteří účet zrušili, oslovit nemůže, ale v případě, že se k ní do konce roku vrátí, bude jim odpuštěno.

Který studentský účet ČS považujete za lepší?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).