Hlavní navigace

Česká koruna na začátku týdne bez výraznějších změn

4. 2. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pondělní dopolední obchodování bylo pro korunu nejdříve pozitivní, když vůči euru posílila z otevíracích úrovní okolo 25,70 CZK/EUR až na 25,585.

Nicméně v pozdějších hodinách své zisky ztratila. Úplně stejně probíhalo obchodování na polském zlotém, jediný maďarský forint ztrácel (po čtvrté hodině 0,4 %). Z regionu jsme se žádných zajímavých dat nebo komentářů nedočkali, důležitá ekonomická data však nebyla zveřejněna ani ve světě.

dan_z_prijmu

Zítra budou zveřejněny z domácí ekonomiky maloobchodní prodeje. Maloobchodní tržby by měly v prosinci vzrůst o 1,3 % m/m (SA, WDA) díky prodejům mimo automobilový sektor i prodejům aut. Našemu odhadu dávají podporu i novinové zprávy, ze kterých vyplývalo, že loňské vánoční prodeje nebyly až tak špatné. Meziročně by pak celkové neočištěné tržby měly klesnout o 6,0 % y/y, hlavním negativním faktorem by měl být efekt pracovních dní. Po očištění by měl maloobchod meziročně poklesnout o 1,1 % y/y, což je ve srovnání s předchozími dvěma měsíci zlepšení. Spotřebitelské výdaje byly vloni omezovány poklesem reálných mezd, zaměstnaností a fiskální konsolidací. Letos bude situace obdobná, když výdaje bude opět omezovat pokračující fiskální konsolidace a zhoršená situace na trhu práce. Za celý letošní rok by měly tržby v průměru klesnout o 0,9 %, což je obdobný výsledek jako vloni.

Česká swapová výnosová křivka se v pondělí příliš nezměnila.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).