Hlavní navigace

Česká koruna na začátku čtvrtého čtvrtletí nepatrně silnější

1. 10. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Česká koruna si první říjnový den připisovala zisky, když posílila z ranních úrovní okolo 25,70 CZK/EUR na 25,65. Dařilo se i okolním měnám v regionu, když maďarský forint získával vůči euru 0,5 % a polský zlotý přibližně 0,2 %.

Nakonec zisky si připisovala i další riziková aktiva, například evropské akcie rostly okolo 17. hodiny o přibližně 1 %.

V regionu jsme se dnes dočkali zveřejnění průmyslových PMI indexů za září. Polská a maďarská důvěra mezi manažery se zlepšila, mírné zhoršení zaznamenala česká, nicméně z nejvyšších úrovní. Celkově indikátory důvěry v regionu k sobě konvergovaly a nyní se všechny nachází v pásmu 53,1–54,5 bodu, tedy bezpečně v pásmu expanze. Pokud se pozitivní vyhlídky manažerů v průmyslu naplní, dočkáme se i relativně slušných růstů v průmyslu. Nakonec naše odhady pro český zářijový průmysl jsou relativně optimistické, když očekáváme  zvýšení výroby o 1,3 % meziměsíčně (SA, WDA). K optimismu nás vede nejen vyšší výroba aut domácích producentů, ale i již zveřejněný polský průmysl, který si v září polepšil o 0,5 % (SA, WDA).

V úterý jsme se také dočkali zveřejnění českého státního rozpočtu za leden až září, který dosáhl deficitu 38,2 mld. Kč, což je o 33,2 mld. lepší výsledek než za stejné období loňského roku. Dle MF se na meziročním růstu celkových příjmů o 49,3 mld. Kč nejvíce podílely nedaňové a kapitálové příjmy a přijaté transfery (a to zejména příjmy z EU o 29,8 mld. Kč) a z daňových příjmů také inkaso DPH (o 14,9 mld. Kč). Celkové výdaje čerpané ke konci září 2013 byly o 16,1 mld. Kč nad úrovní stejného období roku 2012.

dan_z_prijmu

Zítra se v regionu dočkáme pouze zasedání polské centrální banky, která by měla ponechat sazby beze změny na úrovni 2,5 % (žádný z oslovených ekonomů nečeká změnu sazeb). Dle našeho kolegy z SG panuje v bankovní radě ohledně dalšího směřování sazeb konsensus, sazby by se tak do konce letošního roku měnit neměly. Příští rok by pak tamní centrální banka mohla přistoupit ke zvyšování sazeb, první krok by měl přijít na přelomu března a dubna.

Česká swapová křivka dnes mírně vzrostla (přibližně o 1 bod), když následovala vývoj eurového protějšku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).