Hlavní navigace

Česká koruna byla na začátku týdne mírně silnější

20. 4. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Regionálním měnám se na začátku týdne dařilo. Koruna vůči euru marginálně posílila o 0,1 % na 27,43 CZK/EUR, daleko větší zisky ve výši 1,0 % ovšem zaznamenal polský zlotý podpořený solidními údaji z tamní reálné ekonomiky.

Nakonec maďarský forint si připisoval zisky okolo 0,7 %. Dařilo se i dalším rizikovým aktivům, například evropské akcie rostly po 16. hodině okolo 1,0 %.

V regionu jsme se dnes dočkali údajů z polské ekonomiky za březen, které příjemně překvapily. Maloobchodní tržby se v reálném vyjádření zvýšily o 6,6 % meziročně po únorových +2,4 %, růst ve výši 2,9 % meziročně zaznamenalo i stavebnictví. Velmi příjemná zpráva pak přišla z průmyslu, kde se vyrobilo o 8,8 % y/y více, když v únoru to bylo „pouze“ o 4,9 %. Po očištění o rozdílný počet pracovních dní a sezónnost průmyslová aktivita přidala 1,2 % meziměsíčně a navázala tak na solidní únorový výsledek (+1,7 %). Vzhledem k pozitivní korelaci s českým protějškem se tak jedná o další signál, že se českému průmyslu bude v březnu dařit také.    

dan_z_prijmu

Zítra bude zasedat maďarská centrální banka, které by dle konsensu měla snížit sazby o 15 bb na 1,80 %. Všichni dotázaní ekonomové v rámci šetření agenturou Bloomberg očekávají pokles sazeb, dva o 10 bb a ostatní o 15 bb. Maďarské ceny v březnu klesly o 0,6 % meziročně a forint je od začátku roku silnější o více než 5 %.

Česká swapová výnosová křivka v pondělí výraznějších změn nedoznala.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).