Hlavní navigace

Česká ekonomika vůbec nemusí být v recesi

10. 4. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Koruna si ke konci týdne vedla ze středoevropských měn nejhůře, když si odepsala zhruba třetinu procenta. Kolem 16. hodiny se obchodovala kolem 24,71 CZK/EUR. Nepomohla jí ani relativně příznivá ekonomická data.

Koruna si ke konci týdne vedla ze středoevropských měn nejhůře, když si odepsala zhruba třetinu procenta. Kolem 16. hodiny se obchodovala kolem 24,71 CZK/EUR. Nepomohla jí ani relativně příznivá ekonomická data.

Růst české průmyslové výroby dosáhl v únoru překvapivě vysokých 4,7 % y/y (konsenzus 3,0 %). Nenaplnily se tak obavy, že číslo bude negativně ovlivněno únorovými mrazy tak, jak jsme to viděli například na datech polského průmyslu. Růstu českého průmyslu samozřejmě pomohl fakt, že letos je přestupný rok a únor měl tedy o jeden pracovní den více ve srovnání s loňským únorem. Po očištění o tuto variaci zaznamenal průmysl vzestup o 0,3 %. V meziměsíčním srovnání byl vykázán nepatrný pokles o 0,1 %, což je ovšem vzhledem k nezvykle silným mrazům dobrý výsledek. Pro celý rok očekáváme, že průmyslová výroba poklesne o mírných 0,3 %.

Únorová bilance českého zahraničního obchodu vykázala přebytek 28,7 mld. CZK, což bylo výrazně nad tržním i naším očekáváním (22,9 mld. CZK). V meziročním srovnání se jedná o výrazné zlepšení o 15,1 mld. CZK. Z pohledu struktury se oproti předchozímu měsíci zlepšila bilance komodit, nepatrně horší výsledek však zaznamenala bilance bez komodit. Celkově tak saldo zahraničního obchodu vykázalo meziměsíční zlepšení o přibližně 1,4 mld. CZK na téměř 26 mld. CZK (vše po sezónním očištění). Data tak ukazují, že by čisté exporty mohly přispívat do mezikvartální dynamiky HDP kladně i během prvního čtvrtletí letošního roku.

Recese v české ekonomice je tak jen mírná a podle naší prognózy by měla v prvním letošním čtvrtletí skončit. Je dokonce možné, že české hospodářství v recesi vůbec není – údaje pro HDP za Q4 11, podle kterých zaznamenala ekonomika druhý mezikvartální pokles o 0,1 % za sebou, nás zaskočila. Údaje z reálné ekonomiky totiž ukazovaly na poměrně solidní aktivitu. Tomu nasvědčuje i revize dat pro mezinárodní obchod z Q4 11. Přebytek podle národní metodiky byl revidován o podstatných 7 mld. CZK směrem nahoru, což naznačuje, že k poklesu HDP v posledním čtvrtletí minulého roku vůbec nemuselo dojít.

Česká spotřebitelská inflace v posledních měsících akcelerovala z 1,8 % y/y v září loňského roku na 3,7 % v únoru, důvodem byla především slabší koruna na konci loňského roku, lednové zvýšení nižší sazby DPH a růst cen ropy (vyšší byly i ceny regulovaných položek a potravin, jejichž cenový skok byl nad rámec změny DPH a slabší koruny). V březnu či dubnu by se inflace měla nacházet na svém maximu poblíž úrovně 4,0 % y/y. V dalších měsících by pak měly inflační tlaky polevovat a v příštím roce by se inflace měla vrátit zpět pod inflační cíl ČNB. Za samotný březen očekáváme růst cen o 0,3 % m/m a 3,9 % y/y.

Z meziměsíčního pohledu by v březnu měly spotřebitelské ceny tlačit nahoru pohonné hmoty (+2,4 % m/m) a potraviny (+1,8 % m/m), které ovlivnil cenový skok u vajec (při růstu jejich cen o 67 % je dopad do inflace téměř 0,2 pb, do cen potravin pak 1,2 pb). Korigované ceny (bez pohonných hmot, potravin, regulovaných položek a daní) by měly meziměsíčně mírně poklesnout (SA) a meziroční korigovaná inflace by se tak měla držet stále poblíž nuly (+0,1 %), což naznačuje absenci poptávkových tlaků do inflace. 

V březnu očekáváme mírný růst sezónně očištěné míry nezaměstnanosti o 0,09 pb na 8,5 %. Bez sezónního očištění by nezaměstnanost měla poklesnout z 9,2 % na 9,1 %. Trh práce se z pohledu míry nezaměstnanosti stabilizoval.

dan_z_prijmu

Míra registrované nezaměstnanosti (sezónně očištěná) poklesla vloni o 1,0 pb, nicméně toto zlepšení proběhlo pouze v první polovině roku. Od června již míra nezaměstnanosti de facto stagnovala. Ani první dva měsíce letošního roku na tomto obrázku nic nezměnily. Průmyslové podniky budou v nabírání nových pracovníků opatrné, spíše lze s poklesem výroby očekávat propouštění. Dobrá situace pak nepanuje ani ve stavebnictví.

Česká swapová výnosová křivka se v pátek nezměnila. Obchodní aktivita byla minimální z důvodu velikonočních prázdnin na většině evropských trhů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).