Hlavní navigace

Názor k článku Češi se za prací stěhují neradi, jiné národy s tím problém nemají od Jarmila - Jak už padlo v diskusi, za prací je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 11. 2013 11:28

    Jarmila (neregistrovaný)

    Jak už padlo v diskusi, za prací je možné se stěhovat. Jistě, ale co rodinní příslušníci? Když se za prací přestěhuje muž, jeho manželka ve stejném místě práci sehnat nemusí, navíc pro dítko tam nemusí sehnat školku, takže se musí řešit hlídání dětí. Škola je povinná a obvykle bez problémů.
    Pokud sežene hlava rodiny práci ve větším městě, je situace ostatních rodinných příslušníků příznivější. Co když ale má práci v místě, kde lišky dávají dobrou noc? To byla třeba práce vojáků z povolání, kdy manžel měl práci v Horní Plané a na podobných výspách republiky, kde ale manželka práci nesehnala, pokud nebyla zrovna lékařka. Pokud byla učitelka nebo měla jinou profesi, měla smůlu. Poté to byly třeba práce celníků. Celnice byly na hranicích, nejbližší město dost daleko, a ti lidi se radovali, že je to práce ve státních službách, čili by ji mohli dělat až do důchodu. Po vstupu do EU bylo všechno jinak, celnice zanikly a lidi se opět mohli stěhovat jinam.
    Co navíc péče o staré a nemohoucí rodiče? Když se mladý člověk přestěhuje třeba i do jiného státu, zdá se všechno zpočátku jako brnkačka, problémy ale postupně přijdou. Jak máte pečovat o rodiče, pro které nemáme místa v domovech důchodců nebo domech s pečovatelskou službou a stát ještě žvaní cosi o odpovědnosti dětí? Copak mu tito lidé platili za celý svůj produktivní život málo? Ještě je třeba je odrbat na konci života, kdy se "upraví" podmínky nejen pro odchod do důchodu, ale i pro stanovení jeho výše tak, aby nestačily na aspoň trochu důstojný život pro dožití. Pak stát mele cosi o tom, že jste si měli vychovat děti. Jak, když ty odešly do světa za prací? Pokud by zůstaly, zas by se našly kecy o tom, jak mladí zůstávají doma za pecí a odmítají se za prací stěhovat. Přitom venkov likvidujeme tak, že 50.léta minulého století jsou proti tomu procházkou růžovým sadem. Proč se nesnažíme venkov udržet a daňově podpořit vznik třeba drobných firem? Copak chceme, aby byla jen Praha, možná Brno a pár velkých měst, a mezitím poušť?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).