Hlavní navigace

Názor k článku Češi se za prací stěhují neradi, jiné národy s tím problém nemají od Flasi - To není jeden astrofyzik a pár nejlepších ajťáků....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 11. 2013 13:36

    Flasi (neregistrovaný)

    To není jeden astrofyzik a pár nejlepších ajťáků. U kvalifikovaných lidí je ta migrace za dobrou prací podstatně silnější.

    No ale každý zaměstnavatel vytváří primárně místa tam, kde už lidé žijí. To musí být opravdu něco extra (nové ložisko surovin), aby někdo začal vytvářet místa tam, kde není dost zaměstnanců.
    Středně kvalifikovaný dělník se nebude stěhovat k montovně, co by tam asi tak dělal? Ale může se přestěhovat k nějaké normální továrně. A pokud ta továrna za 5 let skončí, tak se holt bude muset stěhovat dál, to je život. Ale ony zrovna ty továrny většinou (na rozdíl od montoven) nestojí uprostřed ničeho, takže je slušná šance, že ho absorbuje jiná továrna v okolí. Anebo ne - anebo bude upadat celý region, protože je zaměřen na jedno odvětví, které je dlouhodobě v útlumu. Pak se bude muset přestěhovat.
    Kde si myslíte, že se vzalo mnoho set tisíc v ostravském regionu? Ti lidé tam přišli, když tam rostl průmysl. Fakt myslíte, že to byly jenom ty jednotky promile populace? Myslíte, že do Třince přišel v roce 1850 jeden inženýr a nadělal tam místním holkám desetitisíce dětí? To asi ne, že? :-)

    Ad 1) Čili socialismus. Státní plánovací štáb bude rozhodovat, kde se budou stavět podniky a jaké podniky - aby byla ideální rovnováha mezi nabídkou a poptávkou práce. To je opravdu idiocie. A jestli něco skončí tím, že se postaví fabrika uprostřed lesa a pak se kouká,kdy dorazí ti dělníci, tak to je právě tohle centrální plánování, které žádáte.

    Ad 2) Celá lidská společnost je dynamický systém. Práce někde vzniká, někde zaniká, někde je změna rychlá, někde pomalá. Pokud se někde saturuje poptávka, tak jistě nemá smysl, aby se tam stěhovali další lidé a byli na tom stejně blbě, jako předtím doma. Ale proč to píšete? K tomu u nás někde reálně dochází? K tomu hrozí, že tady někde dojde?
    Za normálních okolností (tedy mimo akutní nástup krize, nebo krach nějakého oboru) to nefunguje tak, že jeden rok je nějaká oblast perspektivní a nabírá spoustu zaměstnanců. A za rok je tam na jedno místo 5 zájemců. Spíše je to tak, že čím více lidí přichází do nějaké oblasti, tím rychleji tam vznikají nová místa.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).