Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Češi propadli platebním kartám, máme tu bezkontaktní ráj od DrVopyleCVokurka - a to i částky naprosto banální (korunové např....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 8. 2016 11:30

    DrVopyleCVokurka (neregistrovaný)

    a to i částky naprosto banální (korunové např. za kafe). Moje důvody pro platbu kartou jsou následující:

    1) mám neustále bezpečně s sebou maximální hotovost tzn. nemusím se nijak obtěžovat v rozhodování co si koupím, kolik to stojí, jestli na to mám v kapse peníze atd.

    2) nemusím nijak řešit bankomaty a výběr hotovosti (viz bod 1)

    3) nemusím řešit hotovost jako takovou např. jestli mám mince, nebo bankovky (zkuste třeba v PID zaplatit jízdenku dvoustovkou nebo pětistovkou a uvidíte to tóčo), jestli nemám moc nebo málo atd. (viz bod 2)

    4) platba je velmi rychlá, pípnu, někdy zadám pin - jdu (odpadá manipulace s hotovostí a přepočítávání hotovosti na místě neboli zdržování)

    5) nad platbami mám neustálý dokonalý přehled (v IB), platby filtruji dle milionu kriterii (papírové účtenky jsou fajn, ale z hlediska další práce s nimi a skladování je to bída)

    6) nemusím řešit platby v zahraničí tzn. měny, převody atd. (jak tu správně někdo podotkl platby v zahraničí souvisí s mírou akceptace karet v zahraničí, která bych řekl je výrazně horší než v ČR, zkuste zaplatit kartou třeba v takovém Řecku :-))

    Aktuálně se mi již podařilo jet cca 98 % tuzemských plateb bezhotovostně. Zbývají zejména platby v regionu (mimo Prahu), dinosauři a la Česká Pošta (naštěstí tam už skoro nechodím), a odvětví šedé ekonomiky namátkově zubař, doktor, automechanik, drobní řemeslníci... Co se týká zmiňovaného spropitného to u karty také není problém stačí to jen nahlásit předem (navýší si buďto cenu nebo to tam vyťukají to spropitné jako spropitné).

    Chápu, že z hlediska podnikatelů karty mají mnohá negativa, např.poplatky, snadná kontrola ze strany úřadů atd. ale já jako zákazník říkám jednoznačně ano.

    Takže asi tak za mě.

  • 31. 8. 2016 15:19

    Nox (neregistrovaný)

    Zrovna u bodu 6 bych byl opatrnej, vyzkousene to nemam, ale pry ted dost zhorsuji kurzy, takze Vas ty platby v zahranici vyjdou draho.

  • 31. 8. 2016 16:32

    DrVopyleCVokurka (neregistrovaný)

    Mnoo ani bych neřekl. Platím běžně do zemí EU i mimo země EU (e-shop), platím v zemích EU i mimo země EU, vybírám v EU i mimo země EU a je to úplně v pohodě. Výběr z bankomatu v zahraničí za 0 (bez poplatku), kurz taky neni nejhorší. Např. platba v Německu dne 01.07.2016, částka 26,1EUR (723,02 CZK tzn. 27,7019 za EURO, kurz ČNB 27,09500). Rozdíl 0,6069 na Euro. Není to sice kdovíjaká hitparáda, ale furt se to nějak dá (zvlášť v porovnání s náklady na cestu do směnárny, opatrováním hotovosti atd). Dřív když byl valutomat tak jsem měnil přes něj s opravdu minimálním spreadem ale ten už je bohužel jen historií.

  • 31. 8. 2016 20:07

    TVK (neregistrovaný)

    Za mne dodám ještě bod 7.

    A to skutečnost, že třeba na kreditce mi banka peníze ještě ke všemu zmíněnému bezúročně půjčí a za každou protočenou korunu mi dá 2% zpět. A za to, že si kartu vůbec pořídím, mi dá počáteční bonus klidně 2.000.

    Takže platby, které jsem dříve realizoval převodem nebo výběrem (větší) hotovosti, dnes řeším kartou. A proti jiným platebním metodám to třeba nám doma hodí měsíčně 700 Kč netto do rozpočtu navíc.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).