Hlavní navigace

Červencový evropský průmysl v červených číslech

14. 9. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Průmyslová výroba v eurozóně v červenci meziměsíčně propadla o 1,1 % zhruba v souladu s očekáváním trhu. Poukazovaly na to i statistiky z Německa či Francie.

Průmyslová výroba v eurozóně v červenci meziměsíčně propadla o 1,1 % zhruba v souladu s očekáváním trhu. Meziroční dynamika evropského průmyslu se tak teprve podruhé za poslední rok a půl (spolu s březnovou hodnotou) dostala do červených čísel, když vykázala pokles o 0,5 %.

Na tento vývoj poukazovaly už statistiky z jednotlivých zemí eurozóny zveřejňované za poslední týden. Výrazně zklamal německý průmysl a francouzská čísla také nebyla nikterak dobrá. Vliv na červencové údaje však můžou mít celozávodní dovolené ve velkých průmyslových podnicích, které stály za výrazným propadem i českého průmyslu na začátku léta.

skoleni_15_4

Mimochodem, podle údajů a metodiky Eurostatu o průmyslu v celé Evropské unii zaznamenala produkce nejvýznamnější propad v České republice (-7,6 % meziročně) a na Slovensku (dokonce –14,3 %). Tato skutečnost ukazuje opravdu masivní závislost těchto dvou ekonomik na automobilovém průmyslu, protože právě důležité automobilky vyhlásily v červenci celozávodní volno.

Už během srpna a září bychom se proto měli dočkat alespoň částečného umazání červencových ztrát.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).