Hlavní navigace

Ceny v zemědělství meziročně vzrostly dvouciferným tempem

16. 6. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Zatímco ceny v zemědělství v květnu pokračovaly v silném růstu (+1,7 % m/m), ceny průmyslových výrobců se nečekaně výrazně propadly (-0,5 % m/m). Propad cen v průmyslu můžeme do velké míry přičíst na vrub prudkému snížení cen komodit na světových trzích vedených ropou.

V zemědělství se o růst stará celá paleta položek od cen čerstvého ovoce až po ceny v živočišné výrobě. Nečekané zpomalení jsme zaznamenali i u cen služeb (-0,1 % m/m) a pouze slabý růst zaznamenávají ceny ve stavebnictví (+0,1 % m/m).

dan_z_prijmu

V meziročním srovnání je zajímavá zejména akcelerace cen v zemědělství. Jejich meziroční růst totiž již dosáhnul silných 12,6 %, zatímco ceny v průmyslu v tomto srovnání výrazně zpomalují. Z dubnového 3,2% zvýšení zpomalily na 2,3 %.

Ceny průmyslových výrobců budou v nejbližších měsících klesat. Napovídá tomu propad cen ropy na světových trzích. Severomořská ropa Brent se dnes obchoduje v blízkosti 47 dolarů za barel, zatímco její průměrná květnová cena byla 51,4 dolarů za barel. Vysoká meziroční dynamika cen v zemědělství by měla začít pomalu zvolňovat, zatímco ceny ve službách budou podle nás nadále růst, protože je budou podporovat silnější poptávkové tlaky. Stavebnictví začíná ožívat, když jsme v dubnu zaznamenali silný růst pozemního stavitelství. V druhé polovině roku by se mohly rozjet práce na infrastruktuře, a to by mělo zvýšit dynamiku cen v tomto oboru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako analytik v Komerční bance

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).