Hlavní navigace

Ceny průmyslových výrobců v říjnu meziměsíčně vzrostly nad očekávání o 0,5 % mom

16. 11. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Ceny průmyslových výrobců v říjnu meziměsíčně vzrostly o 0,5 %, a jejich meziroční pokles tak zpomalil ze zářijových 2.4 % na 1,7 % (průměr roku 2016: –3,7 %).

Říjnový růst cen průmyslových výrobců tak překonal konsensuální odhad analytiků, který předpokládal meziměsíční nárůst cen o 0,2 %. Ceny zemědělských výrobců pokračovaly v meziměsíčním růstu a v říjnu vzrostly o 2,9 % mom, jejich meziroční pokles však mírně zrychlil na –3,8 %. Ceny ve stavebnictví i ve službách mírně vzrostly, viz grafy níže.

Říjnové meziroční zpomalení poklesu cen průmyslových výrobců bylo stejně jako v září taženo zejména kategorií Koks a rafinované ropné produkt, která zpomalila svůj meziroční pokles ze zhruba –7 na –1 % yoy (ČSÚ údaje za tuto kategorii nezveřejňuje z důvodu malého počtu dat, jde tak o odhady ING). Nadále se jedná o efekt postupně odeznívajícího poklesu cen z meziročního srovnání (tj. efekt základny), jelikož propad cen této kategorie byl z meziročního pohledu nejsilnější v září a říjnu minulého roku (cca –40 % yoy). Začíná se však také projevovat meziměsíční růst cen díky říjnovému růstu cen ropy. Záporný příspěvek cen koksu a rafinovaných ropných produktů k meziročnímu propadu cen průmyslových výrobců se tak v říjnu snížil na –0,1 pb (-0,4 pb v září).

dan_z_prijmu

Již od září tak začíná být největším faktorem tlačícím meziroční dynamiku cen průmyslových výrobců do záporných hodnot vývoj cen elektřiny. Její cena meziročně klesá o 4,1 % a přispívá tak k poklesu cen prům. výrobců –0,7 pb. Mimo uvedené kategorie pak dále přispívá negativně pokles cen potravinářských výrobků, kovových výrobků a dopravních prostředků.

Ceny průmyslových výrobků již dva měsíce v řadě vzrostly nad očekávání a překvapily svou rychlejší dynamikou. Jedná se sice částečně o efekt základny, kdy z meziročního růstu cen průmyslových výrobků postupně vyprchává pokles cen ropy. Na druhou stranu se však zdá, že mírný růst cen začíná být patrný i v řadě dalších kategorií průmyslových cen, které tak postupně zrychlují. Z meziměsíčního pohledu v říjnu ceny poklesly pouze v jediné kategorii, a to farmaceutický výrobků, zatímco v ostatních již rostly, resp. stagnovaly. Stejně tak z meziročního pohledu je již zřejmé, že se pokles cen zastavil. To se projeví i v celkové inflaci, která v listopadu poprvé po třech letech zrychlí nad 1 %. I přes uvedený vývoj zůstane dynamika cen průmyslových výrobců do konce roku v záporných hodnotách a do kladných čísel překmitne až na začátku příštího roku. To je dáno tím, že opětovný pokles ceny ropy Brent pod 50 USD za barel bude další zrychlování cen průmyslových výrobců brzdit. Další vývoj tak bude závislý na možné dohodě zemí OPEC týkající se omezení své těžby. ČNB pro 4. čtvrtletí 2016 očekává průměrný pokles cen průmyslových výrobců o 1,1 % yoy, což je v tuto chvíli i přes vývoj ceny ropy dosažitelný předpoklad.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je ekonom ING Bank.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).