Hlavní navigace

Ceny jídla a pití v zemích Evropské unie

12. 5. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Jídlo je v zemích "evropských veteránů" dražší než v České republice a dalších nových zemí. Je více než přirozené, že se ceny postupem času do značné míry vyrovnají. Na jak drahé potraviny se máme připravit? Jak se liší ceny v rámci Evropské unie?

Ceny nabízeného zboží a služeb se v jednotlivých členských zemích Evropské unie výrazně liší. Ve všech deseti nových členských státech jsou ceny základních potravin, nealkoholických i alkoholických nápojů a cigaret mnohem nižší než v původních členských zemích. Postupně bude muset docházet k jejich vyrovnávání. Doufejme, že současně se zvyšováním cen porostou v České republice mzdy a platy na úroveň západních států. Podívejme se blíže na jednotlivé komodity.

Chléb a obilniny

Chleba je dle údajů z konce roku 2001 nejdražší ve Skandinávii (Švédsko, Dánsko a Finsko), kde je dražší až o 30 % oproti průměrné ceně v původních patnácti členských státech. Naopak nejlevnější byl u nás a na Slovensku (vzhledem ke slovenské daňové reformě ale zůstaneme na špici zřejmě sami). Jeho cena u nás není ani poloviční oproti průměru EU15 (původní země Evropské unie před rozšířením 1. 5. 2004). Z nových členských států je chleba nejdražší na Kypru a ve Slovinsku.

Maso

Cena masa je nejvyšší v Dánsku, Německu a Francii. Nejlevnější maso je naopak v České republice, Slovensku a v Polsku. U cen masa nedochází k tak výrazným cenovým rozdílům mezi jednotlivými státy jako u jiných komodit.

Mléko, sýry a vejce

Ceny mléčných výrobků jsou v zemích Evropské unie téměř shodné. Nejdražší jsou překvapivě mléčné výrobky v Itálii, kde jsou jinak ceny jídla a pití jedny z nejnižších.

Ovoce

Ovoce je nejdražší v Lucembursku (přitom ostatní ceny jsou zde nižší než v ostatních zemích) a Irsku. Z původních patnácti zemích je ovoce poměrně levné v Portugalsku a Řecku. Ceny ovoce jsou v porovnání s ostatními druhy jídla vysoké i v nových deseti členských státech. V České republice se cena ovoce spolu s cenami sladkostí nejvíce přibližuje průměrným cenám v Evropské unii.

Zelenina

Zelenina je velmi drahá v Dánsku (ceny jsou zde vyšší o 44 % oproti průměru Evropské unie) a Irsku (o 41 %). Nejlevnější zelenina je na Slovensku a v Maďarsku.

Cukr a sladkosti

Pochutnat si na nějaké té sladkosti přijde velmi draho především v Dánsku a překvapivě i v Portugalsku. „Čokoládová turistika“ je výhodná do Nizozemí.

Nealko

Minerální vody a ochucené vody jsou opět drahé v Dánsku, Velké Británii a Irsku. V ostatních členských zemích Evropské unie se ceny příliš neliší.

Alkohol

Alkoholické nápoje jsou o mnoho dražší ve Finsku (téměř dvakrát tak drahé jako je průměr v EU), Švédsku, Dánsku, Irsku a Velké Británii. Ceny alkoholu v těchto zemích jsou opravdu velice vysoké. Není tedy divu, že si skandinávští hokejoví příznivci pochvalovali na mistrovství světa v ledním hokeji v České republice, jak levné zde máme pivo. Z níže uvedené tabulky vidíme, že ceny alkoholu se liší nejvíce ze všech sledovaných komodit. V cenách se promítá výše spotřební daně a snaha vlád některých států omezit konzumaci alkoholu.

Tabák

Boj proti kouření je v Evropské unii velice silný. Silné omezování tabákové reklamy, výrazné nápisy, že kouření způsobuje rakovinu, častý zákaz kouření na pracovišti a veřejných prostranstvích. Také ceny jsou v mnoha zemích velice vysoké kvůli zdanění. Jedná se především o Velkou Británii (cigarety jsou dražší více než dvakrát oproti ostatním zemím Evropské unie), následuje Irsko a Skandinávie. Nejlevnější jsou potom cigarety v Lucembursku.

V současnosti se lidský věk ve všech členských zemích Evropské unie prodlužuje, ale kvalita života s tím úměrně nestoupá. Evropská unie má tento demografický vývoj na zřeteli a vychovává občany k vlastní zodpovědnosti za své zdraví. Přesto počet kuřáků v Evropské unii příliš neklesá.

Podíváme-li se blíže na jednotlivé státy, vidíme, že nejméně je kuřáků ve Finsku a Švédsku. Průměr na jednoho obyvatele v počtu vykouřených cigaret je téměř čtyřikrát nižší než v Řecku, kde je spotřeba cigaret skutečně nevídaná. Údaje o průměrném počtu vykouřených cigaret jsou v přiložené tabulce, státy jsou seřazeny dle průměrného počtu vykouřených cigaret.

Průměrný počet vykouřených cigaret v zemích EUza rok 2001
Země Počet cigaret na osobu ročně
Finsko 817
Švédsko 893
Nizozemí 1245
Francie 1443
Velká Británie 1515
Itálie 1541
Belgie 1568
Portugalsko 1681
Rakousko 1685
Irsko 1784
Dánsko 1791
Německo 1841
Španělsko 1929
Lucembursko 2140
Řecko 3020

Zdroj: www.unece.org

Shrnutí

Jídlo a pití je jednoznačně nejdražší v Dánsku. Vybrané druhy jídla a pití jsou zde v souhrnu o 31 % dražší, než je průměr Evropské unie, a ani jedna z uvedených komodit zde není levnější, než je její průměrná cena v Evropské unii.

dan_z_prijmu

Po Dánsku následuje Irsko (o 24 %), Velká Británie (o 22 %) a Finsko (o 22 %). Z původních patnácti členských zemích Evropské unie je nejlevněji ve Španělsku (o 22 %) a Řecku (o 17 %).

Z nových deseti členských zemích jsou nejvyšší ceny na Kypru a Maltě, kde se přibližují průměru Evropské unie. Naopak nejlevněji je v České republice a v Maďarsku, kde ceny nedosahují ani 60 % průměru Evropské unie.

Myslíte si, že ceny potravin vlivem Evropské unie ...

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).