Hlavní navigace

Ceny emisních povolenek kolabují. Aby systém fungoval, musí přijít změna

28. 3. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Povolenky za současné nízké ceny neplní svou funkci zvýhodňování nízkoemisních technologií. Jestli má systém přežít, musí se změnit jeho parametry.

Obchodování v USA včera probíhalo bez významnějších výkyvů a většinu obchodního dne se hlavní indexy pohybovaly kolem nuly. V závěru obchodování indexy mírně vyklesaly a zakončily obchodní den v záporných teritoriích. Index S&P klesl o 0,28%, Nasdaq –0,07% a Dow Jones –0,33%.

Ben Bernanke opět zopakoval svoje obavy o oživení americké ekonomiky a výši nezaměstnanosti a naznačil, že je možné, že zástupci FEDu přistoupí k nějaké formě podpory ekonomiky. Zatím jsou však tyto úvahy jen ve stádiu spekulací a ty budou pravděpodobně nějakou dobu přetrvávat. Nejbližší termín zasedání FEDu je 25.4., kde ale neočekáváme zahájení kvantitativního uvolňování, nicméně by v té době mělo již být o něco jasněji.

Asijské trhy uzavřely obchodování také v záporných číslech. Čínský index byl pod tlakem horších firemních výsledků. Třináct asijských zemí bude tento týden diskutovat navýšení rezervního fondu na dvojnásobek. Tento fond byl zřízen pro případ, že by některá ze zemí potřebovala finanční pomoc. Aktuální debaty nad jeho výší souvisí s případem, že některá ze zemí by potřebovala pomoc od MMF, který ale nemusí mít dostatek prostředků kvůli pomoci Evropě. Německý index DAX otevírá 0,3% v mínusu.

Dnešní HN se zabývají budoucností evropského systému obchodování s emisními povolenkami a jeho vlivem na ekonomiku dostavby JE Temelín. Ačkoliv jsme toto téma rozebírali již dříve, krátce se k němu vraťme a shrňme podstatné informace: ceny emisních povolenek EUA již několik měsíců téměř kolabují a aktuálně se obchodují za ceny výrazně pod 10 EUR/t hranicí ve srovnání původními projekcemi, počítajícími s cenami minimálně v pásmu 20–30 EUR/t.

Je zřejmé, že povolenky za současné nízké ceny nemají žádoucí dopad na chování trhu (tj. zvýhodňování bezemisních či nízkoemisních technologií) a pokud má systém přežít, je třeba změnit jeho parametry. O to se nyní EU snaží a během dubna by se v Evropském parlamentu mělo o návrzích řešení (tím hlavním je snížení přídělu emisních povolenek na první část období 2013–2020) jednat a hlasovat.

dan_z_prijmu

Výsledek je nicméně značně nejistý a to ze dvou hlavních důvodů: zaprvé, není jednoznačné, že snížení počtu povolenek skutečně povede k žádoucímu zvýšení cen emisních povolenek, zadruhé, proti výraznějšímu snížení počtu povolenek silně lobuje průmysl. Z pohledu ČEZ je situace nepříjemná, protože ČEZ má nižší než průměrnou emisní náročnost své výroby a nízké ceny povolenek tak mají negativní vliv na marže. Mimo to jsou ceny emisních povolenek a potažmo elektřiny klíčové pro plánování ekonomické návratnosti investice do dostavby JE Temelín a proto se nyní stále častěji ozývají hlasy zpochybňující tento projekt bez toho, aby ČEZ získal větší jistotu ekonomické návratnosti, ať už v podobě garantovaných cen nebo státních záruk (blíže zde: http://bit.ly/FQfFFm). (Marek Hatlapatka)

Dnes očekáváme

Z dnešních makrodat očekáváme pouze ve 14:00 německou inflaci a ve 14:30 v USA objednávky zboží dlouhodobé spotřeby. V 16:30 nás také čeká zveřejnění zásob ropy v USA podle amerického ministerstva pro energetiku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem společnosti Cyrrus.


Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).