Hlavní navigace

Názor k článku Centrální banky vyhlásily válku deflaci. To bude mít vliv na úspory od Intri - Každé malé dítě ví, že současně nastavený ekonomický...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 5. 2014 12:56

    Intri (neregistrovaný)

    Každé malé dítě ví, že současně nastavený ekonomický systém je jednoduše nesmysl. Ekonomika je zdravá, pokud roste produkce (čímž se vydělává více peněz). Ale nikdy se nikdo nepozastavil nad tím, že zdroje planety nejsou neomezené a nedá se z nich donekonečna čerpat víc a víc. To se prostě ve firmách ani ve vládách neřeší.

    A dluhy jsou samozřejmě důvodem pro to, aby byla žádoucí inflace - kdyby státy hospodařily tak, jak musí hospodařit obyčejní lidé, tzn. pořídit pouze to, na co si vydělají, resp. případný dluh nutně splatit, byla by žádoucí deflace. Jenže ne - dneska, když chce obyčejný člověk půjčku, proklepnou si ho ze všech stran, zavádějí se registry za miliony (ne-li miliardy) korun, aby náhodou klient nemohl být rizikový. Ale když si chce půjčit stát, půjčí se mu stovky miliard a neřeší se, jestli vůbec bude schopný je splatit... Však co, když náhodou ne, prostě se natisknou další peníze a je to. Co na tom, že tím trpí obyvatelé, to opět nikoho nezajímá a nikdo se nad tím nepozastavuje.

    Pravda, lze argumentovat tím, že kdyby nebyly dluhy, pravděpodobně by většina vyspělých států nebyla rozvinutá tak jako dnes. A nelze odhadovat, jak by se v takovém případě žilo či jak by to vypadalo, možná bychom zažívali už druhé století páry, možná by moc rozdílů ani nebylo. Kdo ví? Ale jisté je, že současný systém musí nutně někde narazit na limit a pak celý zkolabovat. Otázkou je, co všechno zkolabuje s ním. Pravděpodobně se dříve nebo později najde jiný ekonomický systém, ovšem opět nelze odhadovat, kolik obyčejných lidí zemře hlady a na nemoci, než se mocní (kterých se tyto problémy vůbec netýkají) na něčem dohodnou.

    Abych to uzavřel - v Matrixu padla myšlenka, že jen jedna forma života se chová stejně jako lidi: viry. A viry vymírají, jakmile jim dojdou zdroje a nemohou migrovat. Možná pád současného ekonomického systému bude oním "přirozeným" regulátorem lidské populace (spolu s neplodností, civilizačními chorobami atd.)... Narozdíl od virů totiž nemáme schopnost rapidně mutovat pro přežití ve zcela odlišných podmínkách.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).