Hlavní navigace

Centrální banky si lámou hlavu s měnovými kurzy

5. 2. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Máme před sebou týden centrálních bank – česká (ČNB), polská (NBP) a evropská (ECB). Vše startuje zítra ostře sledovaným zasedáním ČNB.

Bankovní rada se pravděpodobně spokojí s tím, že cílení inflace obohatí o „závaznější názor“ na měnový kurz. Nepůjde ovšem o pevný cíl pro devizový kurz, ale o klouzavý názor na kurz, který se bude měnit s každou prognózou. ČNB také pravděpodobně a priori nestanoví žádný mantinel pro pohyb okolo těchto prognózovaných kurzů. Aby se jinak konzervativní bankovní rada odhodlala ke skutečným intervencím, musela by se koruna podle našeho názoru v tuto chvíli posunout alespoň pod 25,00 EUR/CZK, nebo by muselo dojít k výraznému zhoršení prosincové prognózy. To zatím nepovažujeme za pravděpodobné. I proto po zasedání ČNB (6.2.) vidíme spíše prostor pro posilování koruny, kterému může napomáhat i uvolněnější nálada po zasedání ECB.

Ta by mohla být trochu nervózní ze síly eura. Na frontě s dolarem je společná měna na ročních maximech a její dopad na ekonomiku eurozóny může být tentokrát výrazně vyšší než v minulosti. Proč? Řada periferních ekonomik je dnes o poznání více závislá na vývozech. Prudký nárůst nezaměstnanosti a pokles reálných mezd zdecimoval soukromou spotřebu a nadějí řady periferních ekonomik zůstává pouze vývoz. Ne všude se na něj lze spolehnout – například ve Španělsku a v Irsku je ale dynamika vývozů slušná a blíží se výkonům Německa. Silné euro ale může tyto naděje brzo zadupat do země. I proto by ECB měla možná již ve čtvrtek přeladit trochu více na holubičí notu a poslat zpátky dolů sazby EURIBOR. To by se bezpochyby líbilo i středoevropským měnám včetně koruny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).