Hlavní navigace

Centrální banka bude možná v druhé půli roku oslabovat korunu

14. 3. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Český guvernér Miroslav Singer dnes ráno uvedl, že centrální banka možná bude potřebovat oslabit korunu ve druhé polovině roku. Co si o tom myslí ekonomové?

Zprávy a události

Český guvernér Miroslav Singer dnes ráno uvedl, že centrální banka možná bude potřebovat oslabit korunu ve druhé polovině roku. Proto banka mluví o možnosti intervencí. Zde by bylo dobré zdůraznit slovo možná. Myslíme si totiž, že banka přistoupí k přímým intervencím pouze v případě, že v české ekonomice bude hrozit deflace (prozatím může být centrální banka v klidu).

Maloobchodní tržby v USA se v únoru zvýšily o 1,1 % meziměsíčně (trh +0,5 %). Bez volatilních aut a pohonných hmot pak tržby vzrostly o 0,4 % m/m (trh +0,2 %). Podnikové zásoby se v lednu zvýšily o 1,0 % m/m (trh +0,5 %).

Francouzské spotřebitelské ceny v únoru snížily svůj růst z 1,2 % y/y na 1,0 % (trh +1,2 %). Průmyslová produkce v EMU se v lednu snížila o 0,4 % meziměsíčně (trh –0,1 %). Meziročně byla v lednu nižší o 1,3 %.

Evropská měna ve středu ztrácela

Společné evropské měně se včera nedařilo, když vůči dolaru ztratila z ranních úrovní okolo 1,3040 USD/EUR až na denní minimum 1,2924. Později část svých ztrát sice vymazala, přesto se dnes ráno obchoduje výrazně slabší na úrovni 1,2950. Důvodem je rozdílný vývoj americké a evropské ekonomiky. Zatímco evropská data zklamala (průmyslová produkce v lednu poklesla o 0,4 %, což bylo pod tržními očekáváními), americké ekonomice se daří (maloobchodní tržby svým růstem o 1,1 % překonaly očekávání, dařilo se však i prodejům bez volatilních aut a pohonných hmot). Na druhou stranu zas tak nic překvapivého na včerejších datech není, údaje pouze odráží způsob řešení problémů v USA versus v EMU. Trhy však na rozdílný ekonomický vývoj v poslední době reagují, což by mohlo vést konečně k výraznějším eurovým ztrátám (spolu s růstem spekulací na dřívější konec kvantitativního uvolnění v USA).

 Dnes budou v USA zveřejněny únorové ceny v průmyslu a zejména nové žádosti v nezaměstnanosti, které by měly potvrdit lepšící se obrázek tamního trhu práce (měly by se bezpečně držet pod hladinou 400 tis.). Zajímavá data přijdou i z periferie EMU, když se dočkáme španělských maloobchodních tržeb za leden a míry nezaměstnanosti v Řecku (za Q4 12).

Závěr týden přinese i důležité politické události. Dnešek a pátek bude ve znamení summitu EU, kde ovšem zásadní posun neočekáváme, i když bude patrná snaha, aby se fiskální konsolidace prováděly s ohledem na dopady do hospodářského růstu. Nezbytnost strukturálních reforem zůstává zřejmá. Druhou událostí je pak to, že se v pátek sejdou nově zvolení italští zákonodárci. Italský prezident by měl jmenovat premiéra, který se pokusí sestavit vládu. Vzhledem k volebnímu výsledku se ovšem jedná o téměř nadlidský výkon. A politická nejistota se samozřejmě odráží i na finančních trzích.

Koruna ve středu bez výrazných změn

Obchodování na koruně s eurem bylo ve středu spíše poklidné. Kurz CZK/EUR se pohyboval v pásmu 25,59–25,65. Zatímco dopoledne se koruna tlačila spíše ke slabším úrovním, odpoledne tomu bylo přesně naopak. V podobném duchu se obchodoval i polský zlotý, jediný maďarský forint si připisoval zisky okolo 0,6 %. U forintu se ovšem jednalo pouze o mírnou korekci předchozího vývoje, stále je maďarská měna tento týden slabší o 1,8 %. K forintu se vyjádřil i maďarský ministr zahraničí Martonyi, který by si přál, aby měna byla víceméně stabilní. Ministr není příliš šťastný z toho, že měna je spíše slabá a Maďarsko nemá žádný zájem na tomto oslabování. Tyto komentáře spolu s výběrem zisků stály za posilováním maďarské měny.

Dnes se z domácí ekonomiky dočkáme dalších zajímavých dat. Zejména nás budou zajímat maloobchodní tržby, které ukážou, jak se domácnostem daří vypořádat snad již s poslední fiskální restrikcí a s rostoucí mírou nezaměstnanosti. Oblast kolem 25,70 CZK/EUR však představuje důležitou technickou rezistenci, kterou bude jen velmi těžké zdolat. Patrně ani slabší maloobchodní tržby nebudou dostatečným impulzem pro prolomení této hranice.

Maloobchodní tržby by měly v lednu poklesnout o 2,6 % m/m (SA, WDA). Zhoršení by mělo nastat u prodejů aut i u prodejů mimo automobilový sektor. V prosinci se maloobchodníkům dařilo, leden tak bude znamenat určitou korekci. Důvodem je pokračující fiskální konsolidace (zejména zvýšení DPH a změny u daně z příjmů) a zhoršující se trh práce (nízký růst mezd a hlavně rostoucí míra nezaměstnanosti). Meziročně by pak celkové neočištěné tržby měly klesnout o 4,5 % (-4,6 % y/y SA, WDA). Trh očekává pokles pouze o 0,8 % meziročně (Reuters konsensus).

skoleni_15_4

Běžný účet platební bilance by měl v lednu skončit v přebytku 2,7 mld. CZK (-5,5 mld. CZK y/y). Trh je o něco optimističtější, když vidí přebytek ve výši 7 mld. CZK (Reuters konsensus). Meziroční zhoršení očekáváme u všech složek běžného účtu, největší by mělo nastat u bilance výnosů a u bilance se zbožím.

Česká swapová křivka výrazných změn ve středu nedoznala.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).