Hlavní navigace

Centrální banka asi bude intervenovat proti koruně

13. 12. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Analytici očekávají další vlnu verbálních intervencí proti koruně, popřípadě upřesnění rámce, na základě kterého by centrální banka k intervencím přistupovala.

Zprávy a události

FOMC rozhodl o posílení kvantitativního uvolňování a kvantitativním navázání úrokových sazeb na makroekonomické fundamenty.

Průmyslová výroba v eurozóně klesla v říjnu o 1,4 % m/m, což byl výrazně horší výsledek než trhem očekávaných –0,2 % m/m. V meziročním vyjádření došlo k prohloubení poklesu ze zářijových –2,8 % na říjnových –3,6 % y/y.

Německá spotřebitelská inflace za listopad byla potvrzena na 1,9 % y/y a udržela se tak na říjnové úrovni. V meziměsíčním vyjádření ceny o 0,1 % poklesly.

Viceguvernér ČNB V. Tomšík uvedl, že je v zájmu naplnění inflačního cíle a stabilizace inflačních opatření připraven podpořit i devizové intervence. ● Členka bankovní rady ČNB E. Zamrazilová by též za určitých podmínek s intervencemi proti koruně souhlasila.

Ministerstvo financí plánuje, že si v příštím roce vypůjčí 230,7 mld. CZK.

Slovenské spotřebitelské ceny v listopadu meziměsíčně stagnovaly. V meziročním vyjádření tak inflace nečekaně výrazně zpomalila z říjnových 3,8 % na 3,4 % y/y za listopad.

Euro po zasedání Fedu posílilo až téměř k 1,31 USD/EUR

Před rozhodnutím americké centrální banky se společné evropské měně dařilo. Kurz eura totiž po převážnou většinu včerejší obchodní seance stoupal vzhůru. Z ranních kotací kolem 1,3000 USD/EUR se kurz postupně vyšplhal v odpoledních hodinách až téměř k 1,3050 USD/EUR. Euro si tak polepilo navzdory tomu, že zveřejněná data říjnové průmyslové výroby eurozóny zklamala a jenom potvrdily recesi. Euro se svezlo na vlně globálního optimismu, který byl patrný zejména na akciových trzích. Hráči na trhu věřili v to, že americká centrální banka přijde s další podporou pro ekonomiku.

Výsledek jednání FOMC skutečně nezklamal, díky čemuž se kurz posunul až téměř k 1,3100 USD/EUR. Američtí centrální bankéři rozhodli, že posílí současné třetí kolo kvantitativního uvolňování. K dosavadnímu měsíčnímu nákupu dluhopisů navázaných na hypotéky (MBS) v objemu 40 mld. USD bude měsíčně „vytištěno“ dalších 45 mld. USD, za které budou nakupovány přímo americké státní dluhopisy. Zároveň padlo kvantitativní rozhodnutí, že nulové úrokové sazby budou drženy do té doby, dokud se míra nezaměstnanosti bude nacházet nad 6,5 % a dokud roční až dvouletá inflační očekávání zůstanou pod 2,5 %.

Dnes budou sledována zejména americká data. Z evropských zemí se dočkáme finálních listopadových inflačních dat. Protože však již známe některé rychlé odhady, pozornost hráčů na trhu se bude upínat především na Spojené státy. Tam bude v odpoledních hodinách zveřejněna celá řada makroekonomických ukazatelů. Jako každý čtvrtek se dočkáme týdenní statistiky nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti. Po hurikánovém zkreslení by se číslo mělo usadit zpět pod 400 tisíci. Optimističtí jsou ekonomové z SG i pokud jde o listopadové maloobchodní tržby. Pokud data skutečně příjemně překvapí, může se současný optimismus na globálních finančních trzích udržet i nadále a euro z toho dále profitovat.

Na korunovém devizovém trhu bylo včera mrtvo

Kurzový vývoj koruny vůči euru byl ve středu týdne naprosto nezajímavý. Kurz se po celý včerejší den držel na mezibankovním trhu v pásmu necelých sedmi haléřů těsně nad úrovní 25,20 CZK/EUR. Česká měna nijak nereagovala na pokračující posilování eura na trhu s dolarem, ani na včerejší mírné oslabování polského zlotého či maďarského forintu. Bez odezvy trhu zůstaly i komentáře centrálních bankéřů.

Měnový kurz se stává nástrojem politiky centrální banky poté, co klíčová úroková sazby byla na listopadovém zasedání snížena v podstatě na nulu. Tento fakt včera potvrdili další centrální bankéři. S holubičím komentářem a tedy verbální intervencí proti koruně přišel viceguvernér Vladimír Tomšík. Intervence na devizovém trhu pokládá za nejúčinnější nástroj k případnému uvolnění měnové politiky v budoucnu. V případě potřeby je připraven je použít. Zároveň uvedl, že nikdy nevyloučil použití dalších nástrojů měnové politiky (jako například možnosti ovlivnění delšího konce výnosové křivky). Vyjádření Evy Zamrazilové vyznělo o něco více v jestřábím tónu. I ona by ale intervence za jistých okolností podpořila. Přínos pro exportéry by podle ní musel převážit negativní vliv zvýšených cen na domácí poptávku.

skoleni_15_4

Na zasedání v příštím týdnu se sejdou všichni členové bankovní rady ČNB. Žádnou změnu v nastavení měnověpolitických sazeb na tomto zasedání však neočekáváme. Tentokráte nebude k dispozici nová prognóza. Na listopadovém zasedání byla měnová politika uvolněna snížení sazeb a i kurz je od té doby slabší (a to i ve srovnání s prognózou ČNB). Pravděpodobná je další vlna verbálních intervencí proti koruně, popřípadě upřesnění rámce, na základě kterého by centrální banka k případným intervencím přistupovala. Komentáře ČNB i naše kalkulace ukazují, že potřeba může být aktuální v první polovině příštího roku, a to zejména pokud by zesílily deflační tendence.

Klidné obchodování včera panovalo i na tuzemském swapovém a dluhopisovém trhu. Ani ceny těchto instrumentů nijak nereagovaly na komentáře centrálních bankéřů, bez odezvy se obešlo i zveřejnění plánu financování státu na rok 2013 včetně podrobnějších informací o emisním kalendáři na leden respektive první čtvrtletí 2013.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).