Hlavní navigace

Cenovou válku rozpoutává T-Mobile!

2. 9. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Druhý největší provozovatel mobilních telefonních sítí se pouští do boje o zákazníky s obrovskou vervou. Tlačí ceny až na podlahu a snaží se přesně zamířit do citlivých míst. Spotřebitelé se mohou radovat, zato konkurenci čekají bezesné noci - a zlevňování.

T-Mobile odstupuje od plošných cenových úprav a mění zcela cenovou politiku. Neznamená to nikterak odklon od zpoplatňování hlasové schránky nebo zasílání SMS zpráv z Internetu, které se setkalo s velkou vlnou kritiky a protestů ze strany klientů (viz článek T-Mobile zdražuje: nevaž se, odvaž se a plať!). Chce se zaměřit na konkrétní skupiny obyvatel, jimž připraví nabídku „na míru“.

Jako první přišli na řadu studenti, cizinci a lidé užívající si telefonického kontaktu s přáteli o víkendech.

Tarif Student

Po vzoru bank připravil i mobilní operátor nabídku s výhodnými cenami pro studující. Tarif Student je, jak je již z jeho názvu patrné, určený pro omezenou skupinu osob – lidi, kteří jsou schopni opatřit si potvrzení o studiu. Zároveň musí být staří 18 až 26 let.

Tarif je záměrně sestaven tak, aby byl nejlevnějším na trhu. Za 190 Kč/měsíc (+ 5 % DPH) získá studující 50 volných minut volání do všech sítí a 30 SMS zpráv. Krom toho se nemusí upisovat na dva roky, jak je tomu u ostatních tarifů T-Mobile, ale na rok jeden.

Tarif Student
Služba Cena
Aktivace 99 Kč
Hovor v síti T-Mobile 3,50/1,90 Kč/min.*
Hovor ostatní operátoři 4,50 Kč/min.
SMS 1 Kč
WAP 2,50 Kč/min.

* Ve špičce/mimo špičku
Ceny bez DPH 5 %.

Krom uvedeného získávají studenti možnost odeslat až 3 MMS měsíčně zdarma a taktéž třikrát do měsíce bez poplatku využít stahování a navigaci pomocí Navigátora.

Zajímavou možností jsou tzv. „platební prázdniny“, které mohou studenti využívat 12 týdnů v průběhu roku. Spočívají v přerušení placení paušálu, přičemž minimální doba přerušení je jeden týden. V době, kdy je „mobil na prázdninách“, ho není možné používat. Služba se tak vyplatí zejména při cestách do zahraničí bez roamingu.

Tolik ke kladným stránkám. Každý produkt má ale i stinné strany, jimiž je v tomto případě špička, která probíhá od 8:00 do 21:00 v pracovních dnech. Roční úvazek také nemusí všem vyhovovat, zvláště když T-Mobile vyhlásil ostatním operátorům cenovou válku. Pokud Eurotel s Oskarem nezůstanou nečinně stát, lze očekávat odezvu a zlevnění v nejbližší době.

Cena byla stanovena s ohledem na konkurenci. Nejbližšími cenovými nabídkami jsou od Eurotelu tarify Relax (paušál 195 Kč + 5 % DPH) a Relax Plus (255 Kč + 5 % DPH) a od Oskara Řekni mi (250 Kč + 5 % DPH). Srovnání přináší následující tabulka.

Srovnání „příbuzných“ tarifů
T-Mobile Student Eurotel Relax Eurotel Relax Plus Oskar Řekni mi
Měsíční paušál 180 195 255 250
Počet volných minut 50 30 30 50
Počet volných SMS 30 30 30 20*
Cena za SMS 1 Kč 2,50 Kč 2,50 Kč 1 Kč
Volání do vlastní sítě** 3,50/1,90 Kč/min. 9,90/2,70 Kč/min. 4,80/2,70 Kč/min. 4/4 Kč/min.

* Při sjednání inkasních plateb.
** Špička/mimo špičku.
Ceny bez DPH 5 %.

Jste-li majitelem indexu, potvrzení o studiu nebo ISIC karty a chcete-li nabídku využít, můžete tak učinit nejdříve zítra v prodejnách T-Mobile.

E. T. volat domů

Druhou skupinou, na které T-Mobile zaměřil svou pozornost, jsou cizinci pracující v České republice. Podle výzkumů operátora netelefonují domů, protože je to příliš drahé. Proto pro 712 tisíc potenciálních klientů připravil tarif Twist HOME slibující nejlevnější hovorné do vybraných zemí. Touto nabídkou T-Mobile hodlá konkurovat i pevným linkám.

Cena volání do zahraničí
Země Hovorné
Slovenská republika 4,50/7,50 Kč/min.*
Ukrajina 7,50 Kč/min.
Rusko 7,50 Kč/min.
Čína 9,50 Kč/min.
Vietnam 19 Kč/min.

* Pevná linka/mobilní telefon.
Ceny bez DPH 5 %

S uvedenými cenami a hovorným po České republice v jednotné ceně 4,90 Kč/min., hlasovou schránkou za 2 Kč/min., WAPem za 2,80 Kč/min. a SMS zprávou za 3 Kč (vše + 5 % DPH) má poměrně velkou šanci na trhu mezinárodních hovorů uspět. Pokud, samozřejmě, do hry nevstoupí konkurence.

Zajímavostí je, že tento produkt nebude aktivně nabízen masovými prostředky, ale zatím nezveřejněným způsobem přímého oslovení potenciálních zákazníků. Lze tedy předpokládat, že na tržnicích vedle vietnamských prodejců zboží všeho druhu budou pobíhat prodejci levných hovorů do Vietnamu.

Levný víkend

Kdo by nechtěl volat zadarmo! Akci, kterou si vyzkoušel o víkendovém provozu Oskar při zavádění tarifů nové generace (volání o víkendu do vlastní sítě zdarma po dobu 1/2, 3/4 nebo 1 roku pro nové zákazníky) a kterou si ve speciální nabídce víkendového volání za korunu ověřil i T-Mobile, zavede posledně jmenovaný do stálé nabídky.

O víkendech většina podniků nepracuje nebo pracuje na omezený provoz a sítě operátorů jsou nevyužity. Toho a zkušeností z promo akce využívá „příplatkový“ tarif Víkend +. Za 29 Kč měsíčně (samozřejmě + 5 % DPH) budou moci volat zákazníci T-Mobile ve vlastní síti za 50 hal. za minutu. Od 15. 9. do 15. 11. bude navíc všem klientům odpuštěn měsíční paušál.

Pokud si na levné volání v době odpuštěného paušálu zvyknete, nezapomeňte si následně službu objednat. V opačném případě (tj. pokud si službu nesjednáte, ale budete nadále o víkendech vesele telefonovat), spláčete nad výdělkem – tedy nad účtem. Vaše hovory budou účtovány podle vašeho tarifu.

Další, a největší, nebezpečí této služby plyne z volných minut. Pokud máte volné minuty, budou i o víkendu čerpány nejprve ty, a teprve po jejich vyčerpání začnete platit slíbený padesátník za minutu.

Co bude dál?

T-Mobile chce své nabídky i nadále přesněji cílit na určité skupiny obyvatel. Do konce roku slibuje další dva programy, jejich tématiku (tj. komu budou určeny) zatím tají. Naznačuje také vánoční akci, ovšem též s více otazníky než odpověďmi.

skoleni_15_4

Jak se zachovají ostatní operátoři, ukáže čas. Proti snaze T-Mobile – stát se největším poskytovatelem mobilních služeb v ČR – se ale jistě postaví.

A zákazníci? Pro ty platí: Když se tři perou, čtvrtý se směje.

Kolikrát jste změnil/a operátora?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).