Hlavní navigace

Cena ropy prudce poklesla v reakci na dohodu G7 s Íránem

26. 11. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ropa bezprostředně zareagovala na dohodu G7 s Íránem o jeho jaderném programu prudkým poklesem. Brent se stabilizoval nad 108 a začíná pomalu růst.

 Ropa bezprostředně zareagovala na dohodu G7 s Íránem o jeho jaderném programu prudkým poklesem. Brent se stabilizoval nad 108 a začíná pomalu růst. Postupně se vrátil zpět k 111 USD/brl. To může být reakce na odpor, který dohoda budí v amerických politických kruzích nebo také spekulace, že dohoda nepovede k brzkému zvýšení dodávek ropy ze Středního východu.

• Z ECB zazněly další komentáře k měnové politice. Ch. Noyer chce mít sazby dlouho nízko a dokáže si v závislosti na inflaci představit ještě jejich pokles. B. Coeure zase počítá s tím, že desinflace bude ještě nějakou dobu pokračovat, rizika deflace se ale příliš neobává. Zabránit by jí měla oživující ekonomika Eurozóny. To, že by měla Evropa růst potvrdil Jens Weidmann člen bankovní rady ECB a prezident Bundesbanky.

• Spotřebitelská důvěra v ČR v listopadu opět vzrostla. To by mělo trochu ztlumit obavy, že česká ekonomika opět padá do recese. Právě lepšící se důvěra spotřebitelů stála (vedle čistého exportu) za slušným výsledkem 2Q a s ohledem na její vývoj (+maloobchod) jsme čekali, že i 3Q dopadne lépe. To se ale podle předběžných čísel nepotvrdilo. Uvidíme, co ukáže struktura HDP, která bude zveřejněna příští týden.

skoleni_15_4

• V Maďarsku zasedne centrální banka a měla by pokračovat v uvolňování měnové politiky. Nic se nemění ani na tom, že by to mělo být po méně obvyklých krocích než je zaběhlý čtvrtbod. Pro snížení mluví inflace, která i v Maďarsku překvapila směrem dolů. Napovídají tomu i výroky centrálních bankéřů, i když neustále připomínají, že jsou připraveni kormidlo rychle otočit, pokud by se situace na mezinárodních trzích začala dramaticky horšit.

• Polské maloobchodní tržby by měly potvrdit postupné oživení ekonomiky a lepšící se důvěru domácností. Lepší se i situace na trhu práce, byť na dnes zveřejněné nezaměstnanosti to díky sezónním faktorům na první pohled vidět nebude.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).