Hlavní navigace

Cena ropy nejníže od krize roku 2009 – a padá a padá…

13. 1. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Investorům či spekulantům, kteří dno pro ceny ropy dobře trefí, se letos bude dařit velice dobře.

Hlavní tržní příběh týdnů a posledních měsíců stále nekončí – ceny ropy dosud hledají dno, když již propadly na nejnižší úrovně od března 2009. Je přitom více než jasné, že investorům či spekulantům, kteří dno pro ceny ropy dobře trefí, se letos bude dařit velice dobře.

skoleni_15_4

Zatím to ovšem vypadá tak, že mnozí z těch, co v posledním kvartále minulého roku radili “kupujte, levnější to již nebude”, musí dále přehodnocovat svoje odhady pro ceny ropy směrem dolů, přičemž těm co je poslechli se “krátkodobá spekulace stala dlouhodobou investicí”. Pokračující propad cen ropy se však stává výzvou nejen pro ropné analytiky a subjekty obchodující na komoditních trzích. Zásadní otázkou pro tvůrce makro i mikro strategií je totiž to, zdali na kolaps cen ropy pohlížet jako na dočasný či permanentní cenový šok. Podle interpretace šoku pak musí záviset i reakce na něj, neboť špatný úsudek může přinést velké ztráty. To může platit jak pro trh s dlouhodobými vládními dluhopisy, tak například pro automobilky investující do “zelených” technologií jako jsou třeba elektromobily.Pravdou však je, že dlouhodobé investice (ne)učiněné dnes jako jsou právě například nákupy dlouhodobých dluhopisů v důsledku toho, že věříme, že inflace bude díky (trvale) levné ropě nízká, mohou skrze vyšší poptávku (hnanou nižšími úroky) zpětně ovlivnit ceny ropy v budoucnu. Totéž však platí o zelených investicích automobilek – čím více se dnes omezí v důsledku nízkých cen benzínu a nafty, tím větší šance na to, že masivní prodeje neúsporných automobilů vytlačí ceny ropy v budoucnu výše.

Aneb dokud lidstvo jako celek zcela nezavrhne fosilní paliva jako neakceptovatelný energetický zdroj, bude stále platný slogan, že “nejlepším lékem na nízké ceny ropy jsou nízké ceny ropy (a naopak)”.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).