Hlavní navigace

Cena ropy hýbe světem

7. 9. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Pokud jste nestihli natankovat do svých aut benzín nebo naftu o víkendu, můžete na některých čerpacích stanicích očekávat cenu vyšší až o více než tři koruny na litr. Jaký je hlavní důvod? A má česká politická reprezentace možnost razantnímu zdražování ropných produktů zabránit?

Za rychlým růstem cen pohonných hmot stojí především rekordně drahá ropa. Ta od začátku roku podražila skoro o dvě třetiny, uvedl analytik Volksbank Vladimír Pikora. Hurikán Katrina, který postihl jih Spojených států a především pro americký energetický průmysl velice důležitý Mexický záliv, zcela zničil tamní ropnou infrastrukturu. Kvůli hurikánu muselo být odstaveno celkem 1,77 milionu barelů produkce, tedy asi 10 % celkové nabídky. Z osmi poničených a uzavřených rafinerií dvě obnovují činnost a další dvě by měly začít těžit do konce týdne. Situace v Mexickém zálivu je nyní pro světový trh s pohonnými hmotami klíčová a ovlivňuje i ceny ropných produktů u nás.

Země uvolňují strategické zásoby

Šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) dokonce o víkendu varoval před světovou ropnou a energetickou krizí. Nedostatek ropy částečně nahrazují dodávky ze strategických federálních rezerv. Už v pátek sjednalo 26 západních zemí IEA dohodu o uvolnění strategických zásob ropy a benzínu. Země IEA budou celkově uvolňovat po 30 dní na trh dva miliony barelů ropy a ropných produktů denně.

Také Javier Solana, tajemník EU pro otázky bezpečnosti, přislíbil pomoc z ropných rezerv jednotlivých států EU. Evropská unie jako celek počítá spíše s humanitární pomocí. K dohodě se připojila i Česká republika, která bude ze svých státních rezerv nabízet asi 10 tisíc barelů ropy denně.

Vývoj na světových trzích má samozřejmě svůj odraz i v České republice. Pro nás je nejdůležitější situace na stěžejních komoditních trzích ARA (Amsterodam, Rotterdam, Antverpy), kde benzín Natural 95 stoupl během pouhých tří dnů asi o 200 dolarů na 850 dolarů za tunu.

Kde se cena benzínu zastaví?

Po víkendu, kdy ještě některé čerpací stanice prodávaly staré zásoby za původní ceny, se zdražovalo všude. Průměrná cena nejprodávanějšího benzínu Natural 95 se mění každým dnem a v úterý se posunula až na 32,21 koruny za litr, zatímco začátkem ledna se prodával za necelých 25 korun.

Také nafta oproti lednovým 25 korunám za litr výrazně podražila, až na 30,06 Kč/l. V rámci republiky existují dost výrazné regionální rozdíly, a tak místy, jako například v Praze, se ceny blíží až k 35 korunám za litr. Naopak levněji můžete jako tradičně natankovat na jižní a severní Moravě a v severních Čechách.

Průměrná cena Nafty
Průměrná cena Naturalu 95

Za to, že nevzrostly ceny benzinu i u nás také o dvě třetiny, vděčíme kurzu koruny k dolaru, který v průběhu posledního roku posiluje, a ceny ropy tak pro české řidiče tlumí, dodal analytik Vladimír Pikora.

Podle guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy je příliš brzy odhadovat, jaký vliv bude mít drahá ropa na inflační výhled. Osobně jsem názoru, že vyšší ceny ropy, a v důsledku toho i ceny příbuzných produktů, by neměly mít fatální následky, uvedl konkrétně Tůma na tiskové konferenci.

Průměrné měsíční ceny pohonných hmot v ČR za rok 2005(průměrná měsíční cena v Kč vč. DPH)
Nafta Natural 95
Leden 24,42 24,20
Únor 24,31 24,47
Březen 25,19 25,16
Duben 26,79 27,29
Květen 26,99 27,69
Červen 27,93 28,28
Červenec 28,98 29,27
Srpen 29,22 29,65

Zdroj: CCS

Vyřeší problém nižší spotřební daň

Řešením drahého benzínu by podle ODS mělo být snížení spotřební daně. Ta je dnes uzákoněna direktivou Evropské unie ve fixní výši 11,85 Kč za litr benzinu a 9,95 Kč za litr nafty. Posílení koruny vůči euru a přepočet minimálních sazeb spotřební daně by teoreticky umožnily její pokles až o 1,30 Kč/litr. Novela o spotřební dani by pomohla snížit cenu benzínu dokonce dvakrát, podruhé prostřednictvím nižší DPH. Ta se totiž počítá z ceny zahrnující spotřební daň. Obdobný návrh, snížení daně o 2 – 3 Kč, prosazuje i US-DEU.

Také zástupci podnikatelů jsou pro snížení spotřební daně jako kompenzace dramatického růstu cen pohonných hmot, který se promítne do kalkulací firem ve všech odvětvích ekonomiky. Vláda by v této situaci měla přijmout nějaké opatření, tedy například snížit spotřební daň o tolik, o kolik vzroste výběr daně z přidané hodnoty zvýšením ceny pohonných hmot, řekl prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Boris Dlouhý ze Svazu průmyslu a dopravy upozorňuje, že by mohlo jít o faktor omezující hospodářský růst. V dopravě, chemickém průmyslu a energetice můžeme očekávat nárůst cen téměř okamžitě, v ostatních oborech nejpozději do tří měsíců.

Ministerstvo financí však tuto možnost odmítá. Snížení spotřebních daní by pro konečné spotřebitele nemělo žádný efekt. Vydělali by na něm pouze výrobci, distributoři a prodejci pohonných hmot, říká 1. místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka. Vedlo by to pouze k poklesu příjmů státního rozpočtu, a tedy prohloubení jeho schodku. Pokud by se spotřební daň snížila o 3 koruny na litr, podle Sobotky by státu chybělo až 20 miliard korun.

Analýzu dopadu zdražení pohonných hmot na ekonomické subjekty nyní provádí Ministerstvo práce a sociálních věcí a vláda uvažuje o poskytnutí sociálního příplatku pro nejvíce postižené profese.

skoleni_15_4

Podle MF o snížení spotřebních daní u pohonných hmot neuvažují ani naši nejbližší sousedé, Slovensko a Rakousko. Naopak polské ministerstvo financí spotřební daň sníží asi o 25 grošů na litr, tedy asi o 1,80 Kč. Už od 15. září by Poláci mohli tankovat za cenu přibližně o 30 grošů (asi 2,30) levnější.

Markéta Šichtařová, hlavní ekonomka Next Finance, se domnívá, že se dopad drahého benzínu na naši ekonomiku přeceňuje. Legislativní změna spotřebních daní je dlouhodobou záležitostí a mezitím mohou být ceny benzínu na úplně jiné úrovni. Úprava daní je zkrátka příliš neohrabaný nástroj. Navíc výpadek příjmů z rozpočtu by byl zřejmě kompenzován zvýšením daní jiných – a zde se nabízí zvýšení přímých daní, upozornila Šichtařová.

Bojíte se celosvětové ropné krize?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Absolventka Fakulty národohospodářské VŠE v Praze, obor hospodářská politika.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).