Hlavní navigace

Cena obrazů stále roste. Loni v aukcích utržily téměř miliardu

21. 2. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nejdražším loni vydraženým obrazem na českém trhu bylo Zátiší od Bohumila Kubišty za 18,5 milionu Kč. FOTOGALERIE – 20 nejdražších obrazů loňského roku.

V loňském roce sběratelé a investoři na českých aukcích utratili 946 milionů korun. Vyplývá to ze statistik internetového portálu Art+. Drtivou většinu z této částky tvořily obrazy, menší část potom starožitnosti. Obrazy a umění obecně se tak stává stále oblíbenějším nástrojem investorů pro uchování hodnoty vložených prostředků, případně pro zisk. V posledních letech totiž cena kvalitních obrazů v aukcích dramaticky roste. Částečně to lze jistě připsat na vrub levným penězům v západním světě, které mají na různé investiční příležitosti inflační vliv.

Za více než milion korun bylo na českém trhu vydraženo 157 děl, a pokud by pro sebe někdo chtěl hned deset nejdražších, musel by zaplatit 123 milionů korun. Celkový obrat představuje sedmiprocentní meziroční nárůst. Nicméně oproti předchozí sezóně, ve které celkový obrat vzrostl o více než třetinu, to představuje určité zpomalení dynamiky trhu. Nejpozitivnější zprávou loňského roku není tudíž výše obratu, ale vzrůstající kultivovanost zdejšího aukčního prostředí, říká šéfredaktor časopisu Art+Antiques Jan Skřivánek.

Miliony v Česku, miliardy v zahraničí

Na aukcích bylo loni vydraženo přibližně deset tisíc uměleckých děl. Položky, které stály více než milion korun, představují 1,6 % z celkového počtu vydražených děl, připadá na ně ale 58 % celkového obratu. Pokud trh očistíme od milionových položek, vychází průměrná cena vydraženého díla na 43 000 Kč.

skoleni_15_4

V posledních pěti letech lze napočítat 636 uměleckých děl, které se prodaly za více než milion korun. Opět jde zejména o obrazy. Nejvíce je na tomto seznamu zastoupen Václav Špála s 59 obrazy, dále potom Emil Filla s 57 obrazy. Velké oblibě se těší také klasik moderního čínského umění Čchi Paj-š, jehož díla se v českých aukcích za více než milion korun prodala 36krát.

Český trh je oproti tomu světovému stále velmi malý. Dvě hlavní světové aukční síně Christies a Sothebys loni vydražily díla za 11 miliard dolarů. K tomu prodaly další umění privátně za 2,2 miliardy dolarů. Loni dokonce padl rekord, když byl triptych Francise Bacona z roku 1969 vydražen za 142,2 milionu dolarů. Stal se tak nominálně nejdráže prodaným obrazem v aukci.

Jak investovat do umění

O investicích do umění se mluví stále více, mnozí už obrazy a další umělecká díla považují za nedílnou součást investičního portfolia. Pravdou je, že ceny uměleckých děl se vyvíjejí jinak než často korelující finanční, komoditní, kapitálové či nemovitostní trhy. Umění tak může v portfoliu plnit vyvažovací roli. Další výhodou, na kterou nedají mnozí investoři dopustit, je možnost si svou investicí zkrášlit interiér vlastního obydlí. To s akciemi provedete těžko.

Zároveň platí, že investice do umění patří ke znalostně nejnáročnějším. Pokud nenakupujete díla těch nejznámějších umělců, která si svou hodnotu pravděpodobně udrží, ale nejspíš se ještě výrazně zhodnotí, musíte trh s uměním velmi dobře znát a předpokládat jeho vývoj. Proto pokud chcete do umění investovat systematicky a nejste sami expertem, budete pravděpodobně potřebovat poradce.

Ani slavná jména umělců ale nedávají jistotu. Galeristé o tom neradi mluví, ale promořenost trhu padělky je značná (podle odhadů až 50 %). Stoprocentní jistotu, že kupujete pravý obraz, vám nikdo nedá. U drahých obrazů jsou samozřejmostí posudky pravosti, jak už se ale v minulosti mnohokrát ukázalo, ty také nemusí mnoho znamenat, když je tvoří znalci s nečistými úmysly, případně znalci, kteří žádnými znalci nejsou. Časté jsou padělky nejžádanějších umělců jako je Filla, Špála, Kubišta či Toyen.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spotřebitelské finance i politicko-ekonomická témata jsou vodou na můj mlýn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).