Hlavní navigace

Čeká nás zajímavý týden. Co byste měli sledovat?

18. 2. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Tento týden bude bohatý na data z EMU i z USA. Na jaké informace se mohou trhy těšit?

 Hlavní trhy 

Makro data

Dat budeme mít tento týden celkem bohatě jak z EMU tak z USA. V Evropě bude zajímavá sada předstihových indikátorů (ZEW, IFO, předběžný PMI), která nám napoví jestli pokračuje stabilizace evropských ekonomika a jestli se v rámci EMU blíží oživení. Podstatné zlepšení situace se patrně potvrdí v případě Německa. V USA budou zveřejněny údaje o vývoj inflace. Měla by zůstat nízká a tedy bez bezprostředního vlivu na dění na trhu. Z indikátorů ekonomické aktivity budou zveřejněny index filadelfského Fedu a index předstihových ukazatelů. Měly by potvrdit mírný růst ekonomiky, vliv na trh by měl být pouze omezený. Konečně budou zveřejněny také indikátory aktivity na trhu s rezidenčními nemovitostmi, konkrétně zahájené stavby domů, počet stavebních povolení a počet prodaných existujících domů. Trh je poměrně opatrný, pokud nedojde k výraznému pozitivnímu překvapení neměla by tato data pomoci ke zlepšení nálady na trhu. Budou zveřejněny poznámky ze zasedání FOMC, něco nečekaného v jejich rámci může vyvolat reakci – nejpravděpodobnější je v tomto směru oživení obav z dřívějšího utažení měnové politiky. Opět dostaneme dávku projevů činitelů Fedu a v Evropském parlamentu promluví Draghi. 24. a 25.2 se konají italské parlamentní volby. 

FX a FI

Slabé evropské HDP trochu podrazilo nohy euro, které už zase začínalo zvedat hlavu. Naším hlavním scénářem zůstává kolísání zřetelně nad 1,30 v dohledné budoucnosti. U státních dluhopisů se toho nic moc neděje, počítáme s tím že by kolísání v blízkosti stávajících úrovní mělo pokračovat. Asi nejzajímavější budou z hlediska evropských dluhopisů italské volby. U rizikových aktiv došlo minulý týden k mírné korekci u ceny ropy Brent. Růst se zastavil zřetelně pod psychologickou hranicí 120 USD/brl, což by mohlo naznačovat, že trendu dochází pára. Proražením hladiny podpory 1650 se potvrdila střednědobý klesající trend u zlata. 

dan_z_prijmu

CEE region 

Makro data

Nejdůležitějším makroekonomickým údajem bude příští týden polská průmyslová produkce. Očekáváme, že průmyslová produkce klesne o 3,3% meziročně, což potvrdí trvající slabost ekonomiky. PMI index zůstává přes zlepšení v poslední době stále v pásmu kontrakce. Očekáváme také slabý tlak na růst cen, meziroční PPI by tak mělo zůstat pod nulou na –0,8%. Údaje o vývoji zaměstnanosti a mezd by měly potvrdit zhoršování situace na trhu práce. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).