Hlavní navigace

Názor k článku Bytů bude nadbytek, stačí jen počkat a šetřit od Jarmila - Myslíte, že získání bytu bylo za socialismu snazší?...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 8. 2009 8:25

    Jarmila (neregistrovaný)
    Myslíte, že získání bytu bylo za socialismu snazší? Ha, ha, ha.
    Zapomínáte, že na byty, respektive na přidělení dekretu na státní byt, se čekalo taky 20 let. Oženil jste se - poskočil jste v žebříčku žadatelů o několik příček, narodilo se 1. dítě - opět jste poskočil o několik příček. To byl důvod, proč mnozí lidé stavěli družstevně - tenkrát to bylo vykoupeno složením požadovaných financí (výši si nepamatuju) a odporacováním XX hodin. To odpracování bylo možno nahradit penězi. Další lidé se zase pustili do stavby svépomocí. To v praxi znamenalo, že přijdete z práce, navlečete montérky a jedete od nevidím do nevidím. Máte dojem, že ten, kdo chce bydlet, si koupí už hotové, co mu to za hubičku někdo udělá? Ono to stavění svépomocí ani tehdy nebyla žádná legrace, materiál nebyl a horko těžko se sháněl, když půl roku nebyl na trhu cement, stály všechny stavby v okolí. Nebylo výjimkou, že stavebník stavěl 5 let, než se jakž takž mohl nastěhovat, a dalších 5 let to dodělával. My si dneska myslíme, že byt je houska na krámě, že stačí se zastavit v bance, dodat podklady a bydlím ve vysněném domečku se zahradou a houpačkou a pískovištěm pro děti a nějaké to splácení pak nějak dopadne. Probuďte se z toho snu! Když koupíte dům hotový, bude vás to dost stát, protože ten, kdo ho staví, to zadarmo dělat nebude. Takže i dnes řada lidí koupí za jakýs takýs peníz starší nemovitost a tu pak rekonstruuje. Budete se divit, ale vyloupnou se z toho kolikrát domečky k zulíbání, stačí k tomu jen nová střecha a fasáda. Že to stojí? Ale má to třeba sklep, který potřebujete všude tam, kde není plyn, protože topení elektřinou není zrovna nejlevnější.

    My třeba teď dostavujeme, dřív na to nebylo. Řadu věcí svépomocí, co jsme zvládnout nemohli, na to přišel řemeslník-odborník. Dostavba bytu o cca 150 m2 (patro RD + neobývaná půda) a rekonstrukce původního bytu překročila 3/4 mega, hodnotu odhadujeme na víc než 2,5 mega. Trvalo to přes 3 roky a mělo to výhodu, že jsme to mělo doma. Nevýhodu, že byl (a zatím ještě je) všude bordel a bydlení pomalu na úrovni bezdomovců (protože jsme rozkopali kuchyni, kde se musely vyměnit rozvody vody, tím pádem obklady, podlaha...). Hodnota nemovitosti před rekonstrukcí byla podle srovnatelných nemovitostí v okolí kolem 2 mega, po rekonstrukci dosáhne skoro k 5 mega. Kdybychom to zadali firmě, tak se při splácení prohneme, takhle se to dá rozumně utáhnout, i když je to na úvěr. Myslíte, že naše vlastní práce nemá žádnou hodnotu? Co je lepší: vytvářet po víkendech nějakou hodnotu nebo čučet na OVRZ (Ordinace v Růžové zahradě) a nadávat na bytovou politiku státu? A přitom je jedno, jaký režim vládne, jestli tu jsou komunisti nebo kapitalisti. Akorát dneska je větší výběr materiálu, jak barvou, cenou, tak materiálem. To tenkrát nebylo.
    Takže neprskejte. Chcete bydlet? Co pro to děláte? Buď se postaráte sám nebo to koupíte. To je totéž, jako když chci večeři. Buď ji uvařím doma (a musím se přitom naučit něco jiného než je moje profese) nebo půjdu do hospody a ten dlábenec si holt zaplatím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).