Hlavní navigace

Názor k článku Bytů bude nadbytek, stačí jen počkat a šetřit od J. - Prodávat pod cenou majetek státu / města je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 8. 2009 16:50

    J. (neregistrovaný)
    Prodávat pod cenou majetek státu / města je samozřejmě velmi zlé a zavání to korupcí. Taky se mi nelíbí jak se městské byty prodávaly levně.
    Ono to ale celé souvisí s tou regulací a dekrety a to má zase příčinu v minulosti a bojím se, že to nějak bezbolestně nešlo. Měli se snad všichni ti regulovaní vyhodit? To by jednak podle mě nebylo správné (nepředstavujme si všechny ty lidi jako zlé komunisty co dostali byt za korupci s režimem; v těch bytech žili i slušní lidi, taková byla doby, bydlelo se prostě jak ve vlastním, tak ve státním: znám člověka co před 89. dobrovolně vyměnil vlastní byt za státní, protože se tím přestěhoval blíž k rodině) a hlavně by to stejně technicky ani politicky prostě v žádném případě neprošlo.
    Čímž se dostáváme k ceně bytu: jasně, byly pod cenou. Jenže ten byt NEMĚL cenu jako stejný BEZ NÁJEMNÍKA, protože v tohle bytě byl nájemník. A byty s nájemníkem na dobu neurčitou mají prostě mnohem nižší cenu.
    A jsme zase u těch regulovaných nájemníků s dekretem, točíme se v kolečku: pokud ty byty měl stát prodávat za tržní cenu, musely by jim zrušit dekrety, udělat jejich nájemní vztah vypověditelný řekněme do 3 měsíců...a jsme opět u politicky neprůchodné záležitosti. V té době rozhodně, vláda co by tohle prosazovala by padla.
    Další věc je, že peníze v té době měly jinou cenu, nebyly hypotéky, úroky byly vysoké, takže i dnes celkem malá cena byla pro mnoho lidí nedostupná.

    Zkrátka obávám se, že některé věci při změně režimu nemají pořádné řešení a vždycky je z toho průser. :-(
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).