Hlavní navigace

Názor k článku Bydlet v bytech s regulovaným nájmem bude časem luxus od anonym - Ohledně těch "podstatně vyšších příjmů" v Praze bych...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 11. 2009 9:43

    anonymní
    Ohledně těch "podstatně vyšších příjmů" v Praze bych byl střízlivější. Lepší než spoléhat se na dojmy je spolehnout se na statistiku, která sice nuda je, má však cenné údaje. Například zde:
    http://www.czso.cz/xp/redakce.nsf/i/prumerne_mzdy_v_cr_a_krajich_v_1_ctvrtleti_roku_2009

    Pozastavujete se nad tím, proč se lidé do Prahy ženou. Co se týče mého okolí, jsou to zhruba tyto čtyři faktory:
    1) Na své vesnici/miniměstečeku by práci nesehnali vůbec, popř. ne v oboru, který je baví.
    2) Znatelně vyšší kvalita života (prostě městská infrastruktura + kvalitní dopravní dostupnost)
    3) Vyhovuje jim anonymita města, protože se nikdo nestará o to, co kdo má, dělá, koho si domů vodí apod.
    4) Vyšší mzdy v Praze

    Mám-li být ještě přesnější, tak většina mých mimopražských známých je v Praze z důvodu 1, několik z důvodů 3 a upřímně řečeno, neznám nikoho, kdo by šel do Prahy výhradně z důvodu 4. Tím netvrdím, že nikdo takový neexistuje, ale mám pocit, že samotná výše mzdy nebude jediný rozhodující faktor, proč mimopražští táhnou na Prahu :-)

    Jinak co se týče srovnávání cen nájemného, tak mám dojem, že jste absolutně mimo mísu. Ceny nájmu v atraktivních pražských lokalitách jsou za byty kolem 80m2 v mnoha desítkách tisíc (ano, jde o i šestimístné cifry). Ceny v atraktivních mimopražských lokalitách jsou úplně jinde. Teď jsem projel sReality a například nejdražší pronájem bytu 60-100m2 přímo v centru Karlových Varů je za 20 tisíc včetně poplatků. V Brně za 42 tisíc. V Praze 150 tisíc. Pochopte, že Praha je opravdu úplně někde jinde.

    Co se týče pražáků jezdících na venkov, je vaše poznámka opravdu úsměvná. Spousta vesnických si vezme sváteční tepláky a gumáky a vyráží na celoživotní zážitek - návštěvu Prahy. Pravidelně to nedělají ze tří důvodů:
    Zaprvé v Praze nemají bydlení. Ostatně ukažte mi Pražáky, kteří víkend co víkend jezdí někam na vesnici bydlet do hotelu.
    Zadruhé proto, že mívají hospodářství a přece ho tam nemůžou nechat jen tak (znám řadu vesnických, kteří ze stejného důvodu léta nebyli na dovolené)
    No a zatřetí proto, že v rámci těch "mezidiských vztahů" si to prostě nemohou dovolit, protože přece co by tomu odstatní řekli a jak by na ně celá ves koukala, že si jezdí každou chvíli do Prahy.
    Takže srovnáváte zcela nesrovnatelné.

    PS: Nezapomínejte, že pokud ve Frýdku je bydlení o 5,5 tisíc levnější, tak si v Praze musíte vydělat o 8 tisíc víc (počítáno pro čistou mzdu, 25000 hrubého je 19295 čistého, abyste měla čistého o 5,5 tisíce víc, musela byste vydělávat o 8 tisíc víc.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).