Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Bydlet v paneláku není žádná ostuda! od Dusan - Clanek je samozrejme uplny nesmysl. Panelak je konecna...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 11. 2006 19:39

    Dusan (neregistrovaný)
    Clanek je samozrejme uplny nesmysl. Panelak je konecna stanice pro ty, kteri nemaji na lepsi bydleni a to bez ohledu na ruzne rekonstrukce a upravy. Neresitelne problemy paneloveho domu lze shrnout do tri kategorii

    Konstrukcni

    Panelove domy maji nektere konstrukcni problemy dane dobou jejich vzniku a absolutni preferenci vykonu pred kvalitou v te dobe. Primarnim problemem jsou minimalni izolace. Dodatecne zatepleni a vymena oken nemuze nikdy nahradit kvalitni izolace pouzivane primo pri stavbe domu v dnesni dobe. Kapitolou sama o sobe jsou nedostatecne ucinne vnitrni zvukove izolace, ktere nelze zadnou ekonomicky snesitelnou metodou vyresit.

    Stavebni "kvalita"

    Panelaky byly staveny v dobe nejvetsiho upadku ceskeho stavebnictvi. S vyjimkou nekolika poslednich kousku stavenych za uplneho konce komunismu v CR, byla kvalita stavby naprosto tristkni. V minulem odstavci jsem mluvil o nedostatecnych vnitrnich zvukovych izolacich, ve spouste domu ovsem tyto izolace chybi zcela, protoze se s s nimi proste nikomu nechtelo delat. Vnitrni elektricke rozvody v hliniku jsou povetsinou naprosto silene a neodpovidajici projektu, takze je treba je nahradit zcela. Vlastni stavby se vyznacovaly nekvalitnimi svary, pouzitim nekvalitnich panelu a nepresnou stavbou*. Vysledkem je, ze zminovana "Životnost železobetonového skeletu panelového domu, není-li staticky narušen a není-li porušena hydroizolace, je téměř neomezená." je pouze teoreticka, protoze naruseny skelet ma skoro kazdy panelak (koroze armovani ve spojich a uvnitr panelu). Rovnez tento problem je v podstate neresitelny.
    Jedine co je potreba ocenit u socialistickych stavbaru byla jejich kreativita. Pamatuji si na priklad, kdy puvodni okna byla v panelaku osazena nahrubo do kriveho panelu, vznikle spary o velikosti az 20cm byly vycpany Rudym Pravem a nasledne rovnou omitnuty. Noviny jakozto nahrada montazni peny jsou opravdu novatorskou myslenkou. :-)

    Socialni

    S pokracujici vystavbou novych bytu a domu opousti panelove domy stredni vrstva, ktera je puvodne obyvala a je nahrazovana nizsimi tridami, casto z etnickych mensin pripadne jde o pristehovalce. Tim dochazi jenom k dalsimu zhorsovani kvality zivota na panelakovych sidlistich, nebot tito si sebou casto prinaseji i sve ponekud asocialni navyky. Kde to cele muze zkoncit je pekne videt na panelakovych sidlistich kolem velkych francouzskych mest.
    Se zhorsovanim stavu panelovych domu paradoxne souviseji i nektere rekonstrukce, ktere novy majitele provadeji. Panelaky nebyly nikdy konstruovany s ohledem na pouziti tvrdych podlah, at uz plastovych, drevenych nebo dlazeb v obytnych prostorech, ale predpokladala se pokladka PVC nebo kobercu respektive obeho. Dnes jsou tyto typy podlah nahrazovany zejmena lacinymi plastovymi plovoucimi a tim narusta problem krocejoveho hluku. Samozrejme teoreticky by mel kazdy, kdo takto byt rekonstruuje provest prislusnou izolaci pod nove pokladanou podlahu. Nicmene s tim jak klesa kupni sila obyvatel sidlist narusta i snaha resit vse co nejlevneji, takze tento "drobny problem" nikdo neresi. Ostatne problem krocejoveho hluku je problem partaji pod rekonstruovanym bytem, tak proc neusetrit par kacek. Vysledkem je, ze uz puvodni chatrne zvukove izolace jsou navic vylepseny plovouci podlahou do te miry, ze slysite tlapky maleho psika pobihajiciho u sousedu v obyvaku.

    Zaver

    Panelaky sebou nesou problemy, ktere jsou neresitelne jakoukoliv rekonstrukci a v podstate jakykoliv nepanelovy dum poskytne vyssi kvalitu bydleni nez panelak. S postupujicim casem se stanou panelaky utocistem pouze zoufalcu, kteri nemaji kam jit. Tim dojde samozrejme k vyhroceni socialnich problemu v techto komunitach a souvisejicim dramatickym poklesem ceny techto nemovitosti.

    * - pamatuji si na pripad, ktery mi vypravel pred lety muj otec (reditel velke stavebni firmy za dob komunistu), jak jeho lide staveli panelak pomoci nove licencovane svedske metody presneho licovani panelu. Ten pilotni panelak staveli petkrat za sebou a pokazde nekdy kolem druheho az ctvrteho patra museli vse rozebrat a zacit znovu, protoze se jim panely zacaly u stropu rozchazet jiz o nekolik decimetru, takze nebylo mozne osadit stropni panely. Tahle metoda totiz neumoznovala licovani panelu na miste podle toho "jak to vyslo", ale vse muselo byt presne podle projektu, coz bylo nad sily nasich stavaru.
  • 24. 11. 2006 22:18

    jindra (neregistrovaný)
    To je pravda jen zčásti.Myslím,že naopak paneláky postavené před pádem komunismu byly stavebně nejvíc odbyté.Ale mnoho jich po několika desetiletí užívání je dostatečně prověřena a dílčí rekonstrukce (fasády,okna,podlahy apod.) umožní další dlouhodobé kvalitní užívání.Z Vašeho článku probleskuje skoro jakoby nenávist k sídlištím a jejich obyvatelům.Podle mých informací naopak je dost problémů s novostavbami,a to právě třeba s izolacemi proti hluku a vlhkosti.Jestliže kompletní dům je postaven před první zimou,musí se tato uspěchanost někde projevit.Mimochodem jděte se podívat na stavbu bytovek na Albertově.Jsou to normální paneláky a prodejní cena bude jistě horentní.Právě tím,že se budou panelové domy kvalitně rekonstruovat,podaří se na sídlištích udržet střední třídu.Ta ocení,že starší sídliště mají ošetřenou dopravní obslužnost,prodejní síť a velkorysejší prostorové uspořádání.Problémem ovšem jsou nedostatečné kapacity parkovacích míst.
  • 25. 11. 2006 0:23

    Tomáš Marný (neregistrovaný)
    Á, pán je znalec...

    "S vyjimkou nekolika poslednich kousku stavenych za uplneho konce komunismu v CR, byla kvalita stavby naprosto tristkni. " - jasně, dnešní luxusní byty v ceně od 35 kKč za m2 staví špičkoví odborníci, každý UK zedník má nějaký vysokoškolský titul, takže kvalita je úplně někde jinde, že?

    Do paneláků se stěhují socky, hm, teď panelákový byt kupovala známá, která má měsíční pěticiferný plat, a měla dost honičku, aby panelákový byt vůbec sehnala... Asi ji socky přeplácely...

    BTW zkuste se naučit psát na českém webu s diakritikou, rozumbrado...
  • 25. 11. 2006 3:26

    Radek (neregistrovaný)
    Pěticiferný? To jako 10 000 Kč? Tak to se nedivím, že měla honičku :-)
  • 26. 11. 2006 20:17

    nek (neregistrovaný)
    Také pěticiferný, stejně jako 10000.

    Známá s pěticiferným platem = známá, která má plat mezi 10000 až 99999Kč = velmi informativní sdělení :-)
  • 25. 11. 2006 22:39

    Dusan (neregistrovaný)
    Kvalita dnesnich bytu neni vzdy dokonala, ale proti komunistickym dobam jde o jednoznacny pokrok. Za komunistu bylo velmi obvykle, ze novy majitele stravily prvnich nekolik let opravami svych bytu aby se v nich vubec dalo bydlet. Dneska je vetsinou jenom par reklamaci. To nelze srovnavat.

    Jinak jsem myslel, ze peticiferny plat (tj. desetitisice ma uz nas dneska v podstate kazdy), ale pokud je nekde deset tisic mesicne povazovano za znameni blahobytu, tak uz ty poznamky chapu. :D
  • 27. 11. 2006 10:34

    LK (neregistrovaný)
    Už jsem to na diskuzi do Měšce jednou psal. Nevím, jaké máte vy zkušenosti s novostavbami, ale mí známí docela veliké (někteří chtěli kupovat nový byt, někteří ho již koupili). Přesně jak píše člověk nademnou - dnešní domy jsou stavěné MUDr. či Ing. z UK, šetří se všude a dle toho to vypadá. To není jedna paní povídala, ale zkušenosti známého, kde jim na dva roky starém bytě odpadává omítka apod.
    Osobně jsem nacpal mnoho set tisíc do rekonstrukce panelákového bytu a nelituji. Když se to vezme zgruntu, tak není problém vyměnit rozvody elektro za měď a vodu za plast, dodělat klimatizace, síťové + TV kabely do každého pokoje. Vyštukovat, vyměnit okna, udělat jádro, podlahy, kuchyň, futra a dveře a hned je to někde jinde. Zateplovat fasáda se bude příští rok.
    Výsledek je velmi uspokojivý. Pokud pominu hlukové izolace (ovšem s hlukem problémy nemáme a po nainstalování nových oken neslyšíme ani tramvaj z ulice), rozdíl proti novostavbě vnímám jako prakticky zanedbatelný. Vrátnici s ostrahou dole nepotřebujeme, vchodové dveře, dveřní systémy apod. již byly měněny v rámci údržby domu, křivé zdi (stěn nahoře ujíždějící o 2cm - nic neobvyklého) byly problém při montáži zabudovaných skříní, ale firma to zvládla na 100%.
    Ve finále máme útulné bydlení, jehož pořízení v novostavbě by vyšlo na neskutečně vyšší peníz a hlavně - tady jsme jasně věděli, do čeho jdeme. Jak se družstvo o dům stará, jaké má dům problémy. U novostaby, kde se platí kolikrát dopředu, nevíte vůbec nic a reklamace po 5-10 letech? Co si na kom vezmete? Navíc náš dům je v zástavbě s existující infrastrukturou (obchody, služby, 200m na asi 10 linek MHD apod.). To novostabvy většinou nabídnout nemůžou a bude trvat, než se infrastruktura v jejich okolí vybuduje.

    Naštěstí si každý může vybrat, jakým směrem půjde - já to řešil rekonstrukcí panelového bytu a jednoznačně nelituji. Nemám pocit, že by to byla taková krize, jak nám jí tu Dušan líčí. Najdou se samozřejmě i průserové paneláky, ale opakuji, při 20-30 letech má zájemce jasnou představu o tom, jak kvalitně byl daný dům postaven i jak dobře funguje družstvo, které se teď o něj stará.
  • 27. 11. 2006 13:06

    nemo (neregistrovaný)
    Máme byt 3+1 v Praze na Proseku a před deseti lety jsme to udělali přesně taky tak. Z původního bytu zůstaly jen obvodové zdi a některé příčky (mimochodem z pórobetonu). Máme nové jádro, rozvody elektřiny po celém bytě, vystěrkované podlahy, vyštukované zdi, plastová okna, bezpečnostní dveře. O žádných křivých zdech nebo praskajících panelech nic nevím. Máme nové stoupačky, teď i fungl nový výtah a příští rok nám mají zateplit fasádu. Kumbál máme přímo naproti bytu. Sousedi jsou v pohodě a v domě je klid. Přímo v dole v domě máme obchůdek s potravinami a naproti slušnou hospodu. Doktoři jsou cca 300 metrů od domu, školka i škola taky tak daleko, ale na druhou stranu. Za domem je hřiště a kolem vzrostlé stromy. Přímo před domem nám teď stavějí stanici metra, takže super dopravní dostupnost! Jediné, co mi vadí, je málo parkovacích míst, ikdyž to je problém nejenom sídlišť, ale centra a taky většiny novostaveb - pokud nemáte koupené garážové stání, máte smůlu. Tak mi řekněte, v čem by byl v novostavbě lepší.
  • 27. 11. 2006 13:43

    LK (neregistrovaný)
    Nám se navíc povedlo koupit garáž asi 50m od domu, takže to prostě nemá chybu. Ještě k těm sousedům - opět co slýchám od známých, tak ruská či vietnamská jména nejsou v novostavbách zdaleka tak výjimečná jako ve starých panelácích.
  • 28. 11. 2006 7:58

    LK (neregistrovaný)
    Pán je debil? Jednak jsem konstatoval, co jsem viděl, bez jakýchkoliv narážek, druhak jsem si neráčil všimnout, že rus nebo vietnamec je rasa.
  • 4. 12. 2006 23:27

    nek (neregistrovaný)
    Nesnažte se z toho vzkroutit urážkami a slovíčkařením! Prostě nemáte rád rusy ani vietnamce a navíc se to ještě stydíte přiznat. Právě kvůli takovým jako vy se dostal Hitler k moci!
  • 5. 12. 2006 8:23

    LK (neregistrovaný)
    Ještě jste zapomněl na to, že žeru malé vietnamce a zapíjím je krví ruských panen a bude to úplně přesné. Prostě Hitler hadr.
  • 3. 9. 2009 23:14

    Petr (neregistrovaný)
    V paneláku bydlím čtvrtým rokem a je to moje první zkušenost s tímto typem bydlení.Žiji v jednom ze čtyř rekonstruovaných paneláků z roku 1969, v zeleni, poblíž centra, nádraží, koupaliště a sportoviště v klidové zóně v Lipníku nad Bečvou.O tyto družstevní domy se stará SBD Přerov, ke spokojenosti obyvatel. Mnohdy ani nevím že bydlím v panelu, takový je zde klid, jen zvenku občas dolehnou zvuky z blízkého koupaliště a sportoviště, to ale není na překážku. V domě je čisto, ticho, nekrade se,nezatéká,vše je udržované nebo vyměněné.Osobně jsem spokojený.
  • 26. 11. 2006 10:21

    Tomas (neregistrovaný)
    Bodejť by neměla honičku, když je dnes taková móda brát si hypotéku a jít do vlastního pořízeného za každou cenu. Kvůli té brzké změně DPH je teď s kupováním podobný boom jako "před EU" a zblblý národ kupuje i byty, kterých se změna nedotkne. Počkejte, jak jejich cena sletí v r. 2008, 2009 (neříkám že všech a všude). Skoro každej, kdo chce řešit vl. bydlení, to chce vyřešit teď, daleko méně lidí to bude řešit za 2-3 roky. Jenže počet prodávaných bytů je a bude plus mínus několik procent stejný jako trend, narozdíl od poptávky, která se teď odchyluje od trendu snad o desítky procent.
  • 25. 11. 2006 15:32

    anonymní
    Milý Dušane,
    tvůj názor ti neberu, ale mám pocit, že jsi dost mimo. V čem se asi tak liší spousta dnešních novostaveb bytových domů z litého železobetonu s vyzdívkou příček z pórobetonu od paneláků? Tepelněizolační vlastnosti se dohánějí vnějším zateplením a na zvukové izolace se kašle. Mimochodem součástí obvodových panelů byla vnitřní izolace, takže co se týče tepelně izolačních vlastnosti, řada novostaveb by bez vnějšího zateplení s panelákem prohrála na celé čáře. Podlahy v novostavbách pak mají prakticky stejné konstrukční složení jako ty v paneláku, takže co se týče kročejového hluku, špatně položená laminátová plovoucí podlaha se projeví v obou typech domů prakticky stejně (ostatně to platí pro jakoukoliv stavbu).
    Kvalita práce UK dělníků je přinejlepším stejná jako u tehdejších budovatelů paneláků. Snaha ušetřit za každou cenu je dnes spíše větší, takže se se stavbou pospíchá víc, než když se plnil pětiletý socialistický plán. Kvalita použitých materiálů bývá tristní - to nejlevnější, co se dá použít. Díry se ucpávají PUR pěnou hlavně proto, že je to jednodušší a rychlejší.
    Že by projekty většiny dnešních novostaveb byly výrazně lepší než u paneláků, se mi také nezdá. Domy jsou nalepeny na sobě a byty v nich taky. Například místa pro uložení věcí (lyže, kola atd.) je v nich spíše méně než v panelácích.
    Co se týká kvality bydlení, skoro bych řekl, že větší klid a čistota bývá v paneláku obydleném z velké části důchodci než v novostavbách, kde je navíc klidně i šest bytů na patře. Že by se z paneláků stávala sociální ghetta platí snad jen na severu Čech a Moravy, a to ještě jen někde. Takže sečteno a podtrženo: jsi vedle jak ta jedle. Howgh.
  • 25. 11. 2006 22:36

    Dusan (neregistrovaný)
    Rozdily mezi vyzdivanym skeletem a panelem jsou nasledujici:

    a) vyzdivany skelet je monolit, ktery nema zadne spoje, ktere mohou zacit reznout a nasledne se narusit

    b) vyzdivany skelet neni staven z panelu, ktere byly popraskane jeste predtim nez se z nich zacalo stavet

    c) vyzdivany skelet nebyl staven z nepresne slicovanych panelu

    Jinak metoda vyzdivaneho betonoveho skeletu neni zadny vynalez moderni doby, u nas se bezne pouzivala uz za prvni republiky a ty baraky jsou dodnes v pohode.

    Rozdil v izolacich v dnesni dobe a tehdy je obrovsky. Sortiment izolaci na trhu v komunistickych dobach byl zcela nulovy a omezoval se na nejzakladnejsi prvky, dneska i za nizke ceny (tudiz vhodne pro developery) lze sehnat mnohem lepsi materialy.

    Co se tyce kvality, tak pokud se vam nelibi kvalita stavby novostavby, tak si ji proste nekupujte. Problem za komunistu byl, ze si lide nemohli vubec vybirat a tudiz kvalita nikoho nezajimala.

    Co se tyce socialnich dopadu, tak ty jsou zrejme vsude a to i v Praze. Ja to vidim v byvalem panelaku, kde jsem kdysi zil s rodici. Vsichni lepe situovani vysokoskolaci co tam bydleli uz jsou pryc a misto nich tam bydli lide se strednimi a nizsimi prijmy, coz je ostatne videt i na tech popelnicich co parkuji na ulici. A takhle to bude pokracovat dale. Dneska nabizeji developeri i zakladni lacinejsi bydleni pro tyto tridy, ktere se tam postupne odstehuji a je nahradi uz jenom Cikani a ruzna UKcka a podobne. Tenhle proces uz zacal.
  • 26. 11. 2006 0:42

    Tomáš Marný (neregistrovaný)
    "Vsichni lepe situovani vysokoskolaci co tam bydleli uz jsou pryc" - no jistě, koupili králíkárnu od obce za nějakých 75 - 200 kKč, prodali ji tak za 1.300 - 1.700 kKč, vzali si melouna hypotéku na novou u developperů a teď se z plného srdce řehtaj těm, co si vzali stejného melouna na jejich panelovou pastoušku, že?
  • 27. 11. 2006 9:29

    Jarmila (neregistrovaný)
    Diakritika je to poslední, co by mi vadilo.

    Jinak si myslím, že špatná kvalita byla hlavně u domů, stavěných koncem 50. let, pak se to zlepšilo a zlepšení trvalo cca do konce 70. let. Kvalita v 80. letech, hlavně na jejich konci, byla fakt tristní. No, a dneska se éra s velice nízkou kvalitou vrací, materiály jsou, ale drahé, zedníci nejsou a kvalita UK nic moc, takže trend nízké kvality dále pokračuje.
  • 26. 11. 2006 0:45

    Tomáš Marný (neregistrovaný)
    Jo, ještě jsem zapomněl... Co ta diakritika? Nic? Mám spolužačku v Kanadě a jak maily, tak příspěvky do diskuze ve virtuální třídě píše s diakritikou, takže v hardwaru asi problém nebude...
  • 27. 11. 2006 13:26

    Tom (neregistrovaný)
    Nejsi ty, Dušane, zaměstnán u nějakého develoepera? Samozřejmě na vysokoškolské pozici...:-)
  • 27. 11. 2006 9:18

    Karel K. (neregistrovaný)
    Ačkoliv v mnohém máš pravdu, především co se týče kvality zpracování, přesto bych rád zjistil, kde bydlíš. Je totiž celkem zásadní rozdíl mezi sídlištěm typu Jižní město a sídlišti o pěti až deseti panelácích na okraji okresních měst.
    Prožil jsem celé dětství v paneláku r.v. 1985. Tepelné izolace v plášťových panelech ještě teď splňují normy na zateplení. Výtah bez dvojitých dveří funguje bez zásadních problémů dosud s původní strojovnou i kabinou. Střecha dosud potřebovala jen minimální zásahy. Jediné, co "odnesl" čas byly dřevěná okna s kovotěsem, protože jejich údržba už nebyla rentabilní, nahradili jsme je plastem.
    Co se týče hluku, mám možnost srovnání při dlouhodobém bydlení také s cihlovou bytovkou a s bytovým funkcionalistickým domem z přelomu dvacátých a třicátých let. Bez rozdílu. Jo a co se týče zvuku kroků (má vzpomínka na mládí) - vrzající parkety v prvním patře zděného rodinného domu jsou dole v ložnici rodičů slyšet mnohem víc, než děti, které v bytě nad vámi skáčí s gauče na podlahu. :o))

    Závěrem můj názor - je to jen o dlouhodobé údržbě. Pokud se o ten panelák prvních deset let nikdo pořádně nepostaral ( a nešlo jen o byťák, ale i lhostejnost jeho obyvatel, co se týče starosti o vlastní bytové jednotky a o společné prostory), tak už to opravdu nezachrání ani ta nejpomalovanější nalepená tepelná izolace.
  • 27. 11. 2006 19:10

    misch (neregistrovaný)
    Čtení je to zajímavé, ale dovolím si podotknout, že panelák NEZNAMENÁ sídliště! Sám bydlím ve 4-patrovém paneláku, za ním je jen park, před ním ulice, a všude okolo jen běžné domy, žádná periferie. Když si čtu ty samozřejmé názory že "jo jo, v paneláku, to je hrůza, samá lůza", připadám si trochu mimo :-)
  • 1. 4. 2010 18:25

    Petr (neregistrovaný)

    Zoufalče…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).