Hlavní navigace

Bydlet chtějí všichni - kde na to vzít?

16. 6. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Sezóna pro pořízení bydlení je v plném proudu. Jak toho využívají poskytovatelé hypoték a úvěrů ze stavebního spoření? Přicházejí s novými nabídkami, nebo se vývoj na trhu s financováním bydlení zastavil? Letní novinky asi moc nepřekvapí...

V České republice zatím nedosahuje úroveň „úvěrování čehokoli“ evropských standardů, ale rychlým tempem se k tomuto stavu blížíme. Češi si u bank a dalších finančních institucí podle údajů České národní banky půjčili téměř 450 mld. korun, zatímco přesně před rokem to bylo o 115 miliard méně. Největší část, téměř 70 % všech úvěrů, přitom jde na financování bydlení.

Příznivé klima pro půjčky na bydlení podporuje také ČNB. Díky jejím základním sazbám se úrokové sazby pro konečné spotřebitele v současnosti pohybují na historických minimech. Banky si celou tuto situaci velice dobře uvědomují a neustále se předhánějí v novinkách, inovacích a různých marketingových akcí. Co nového v oblasti financování bydlení, ať už pomocí stavebního spoření nebo hypoték, přinesly poslední dva měsíce?

Úvěry domácnostem (stav k 30. 4. 2006 v mil. Kč)
Spotřební úvěr Úvěr na bydlení Ostatní půjčky
92 691,4 303 772,7 48 597,5

Zdroj: ČNB

Wüstenrot

Akci na svůj překlenovací úvěr PARTNER spustila stavební spořitelna Wüstenrot už 1. června. Kromě toho, že již při podpisu smlouvy o stavebním spoření lze získat minimálně 200 tisíc korun (úvěr je poskytován bez akontace), do výše 50 tisíc korun jej můžete mít bez zajištění. Hodit by se tedy mohl jako zdroj peněz na vybavení bytu nebo počáteční injekce při získání hypotéky. Následný úvěr ze stavebního spoření ve výši max. 400 tisíc Kč má samozřejmě nižší úrokovou sazbu (oproti 4,9 % z překlenovacího úvěru je to 3,7 % p.a.) a spořitelna jej poskytuje až na 100 % hodnoty nemovitosti.

V další nabídce této instituce naleznete například překlenovací úvěr SUPERÚVĚR (s úrokovou sazbou začínající na 2,5 %) nebo úvěr pro mladé do 36 let PRVNÍ BYT  – oba v maximální výši 300 tisíc Kč bez zajištění.

Ještě stále navíc pořídíte hypotéku u Wüstenrot za poloviční poplatek za zpracování. Sleva se vztahuje na hypotéky s garantovanou úrokovou sazbou fixovanou na pět let a využít ji můžete do 30. června. Běžně za zpracování úvěru zaplatíte 0,8 % z požadovaného úvěru, ovšem minimálně 4 tis. Kč a ne více než 25 tis. Kč, ale i tak to může být zajímavá úspora.

Úrokové sazby úvěrových novinek na bydlení
Banka Úvěr Úroková sazba
Wüstenrot PARTNER 4,9 %*
SUPERÚVĚR 2,5 %**
GE Money Bank Hypotéka naopak 3,09 %***
Poštovní spořitelna Hypotéka 100 % 4,25%****
Modrá pyramida Hypoúvěr 3,99 %

* Platí pro minimální cílovou částku 200 000 korun a zajištění zástavním právem k nemovitosti (jinak 6,6 %).
** Platí při 50% akontaci a při žádosti podané 6 měsíců dopředu, při nulové akontaci je sazba 4,8 %.
*** Úroková sazba v akci Akční hity – platí pro jednoletou fixaci.
**** Pro jednoletou fixaci.

GE Money Bank

Banka, která nabízí hypotéku Naopak, ji začala nabízet až na 100 % financování nemovitosti. Dříve jste sice své peníze na nákup bydlení měli schválené ještě před výběrem nemovitosti, ale jen do výše 85 % z její budoucí hodnoty.

Poštovní spořitelna

O tom, že Poštovní spořitelna dle vlastních slov „výrazně“ rozšiřuje nabídku hypoték, není pochyb. Nicméně oním rozšířením nabízených služeb je pouze zavedení dalších variant hodnoty financování. Hypotéku od Poštovní spořitelny tak nyní dostanete nejen na 70 % zástavní hodnoty, ale už i na 85 a 100 %.

Poštovní spořitelna nemá orientaci na hypoteční úvěry ve své primární náplni práce. I proto informuje s velkou slávou o skutečnostech, které poskytovatelé hypoték berou za samozřejmé a dávno je nabízejí. Jde například o nově zavedenou hypotéku bez doložení příjmů s úrokovou sazbou 4,51 % při jednoleté fixaci nebo o rozšíření stávající pětileté fixace s možností další volby jednoho nebo tří let.

Poštovní spořitelna se deklaruje jako banka se zaměřením na klienty v mimopražských regionech. Tam vidí budoucí potenciál hladu po financování bydlení. To je pravděpodobně dobrá vize, a to především v souvislosti s postupující deregulací nájemného. Záleží jen na tom, jak dlouho bude trvat, než se mimopražští o hypotéky začnou opravdu zajímat ve velkém.

skoleni_15_4

Katalog nemovitostí – vyberte si dům nebo byt dle vašich přání.

Modrá pyramida

V půlce května oznámila Modrá pyramida změny úrokových sazeb svého produktu Hypoúvěr, samozřejmě směrem dolů. Hypoúvěr při naspoření alespoň 35 % cílové částky získáte za 3,99 % a u varianty bez akontace za 4,29 % – oba způsoby s fixací dokonce na 6 let. Podmínkou je cílová částka přesahující 300 tis. Kč. Jak je vidět z tabulky, Modrá pyramida pouze následuje současný trend v oblasti úvěrování.

O tom, že stavební spoření a hypotéky jsou stále v kurzu, není pochyb. Potvrzují to i údaje o výši státní podpory u stavebního spoření. Za minulý rok přispěl stát celkovou částkou 15 mld. Kč, což je sice méně než v předchozích dvou letech, ale hlavně díky snížení maximální podpory ze 4,5 tisíce na 3 tisíce Kč na jedno spoření, nikoli díky razantnímu poklesu počtu smluv.

Jste spokojeni s nabídkou úvěrů na bydlení v ČR?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Absolventka Fakulty národohospodářské VŠE v Praze, obor hospodářská politika.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).