Hlavní navigace

Bydlení je zase o kousek "přístupnější"

19. 1. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Česká vláda se překonává. Po předloňské novomanželské půjčce na státní útraty schválila novou podporu bydlení pro mladé. Sice částku půjčky nenavýšila na očekávaných 200 tisíc, ale přesto se snaží vytvořit si image vlády, které na osudu mladých záleží.

Dva programy na podporu mladých

Oba programy státní podpory bydlení mají společné financování. Prostředky půjdou ze Státního fondu rozvoje bydlení, na jehož internetových stránkách jsou také dostupné veškeré formuláře, potřebné k podání žádosti. Tiskopisy k nově schválené půjčce budou dostupné až od 15. února. Samotné žádosti bude SFRB přijímat od 1. března 2006, kdy by měl schválený návrh nabýt účinnosti. Zákon podle informací Ministerstva pro místní rozvoj díky financování přes SFRB nemá přímý dopad na státní rozpočet, takže na předpokládaný objem prostředků ve výši 975 milionů korun by mělo dosáhnout asi 6,5 tisíce příjemců.

Dalším společným bodem obou půjček je věk, do kterého stát považuje své občany za mladé. Je to hranice 36 let, kterou nesmí překročit alespoň jeden z žadatelů. Úvěr bude poskytnut mladým manželům, ale i lidem samostatně žijícím. Ti však musí splňovat podmínku trvalé péče o nezletilé dítě. V dalších parametrech se už ale obě půjčky liší.

Maximálně 150 tisíc korun

Novinka, kterou právě schválila vláda, je určena na rozdíl od předchozí podpory nového bydlení pouze na rekonstrukce a modernizace bytů. Nízkoúročný úvěr je limitován hranicí 150 tisíc korun, přestože se ještě před hlasováním spekulovalo o hranici o dalších 50 tisíc korun vyšší.

Nutnou, nikoli postačující podmínkou je soukromé vlastnictví. Byt nebo rodinný dům, na kterém se budou stavební úpravy provádět, musí být v soukromém vlastnictví nebo spoluvlastnictví žadatelů. Výjimkou je přiklepnutí úvěru i na modernizaci bytového domu, který vlastní družstvo. Ovšem žadatelé musí být samozřejmě jeho členy a zároveň nájemci bytu.

Úročení i splatnost půjčky jsou v porovnání s komerčními úvěry dost příznivé. Možnost splácení lze rozdělit až do 10 let (což je pro tak malou částku téměř kacířské – pro mladé lidi ale nezatěžující jejich rozpočet). Úroková sazba na úrovni 2 % ročně je také příjemná. Obzvlášť v situaci, kdy hypoteční ústavy nabízí sazbu s nejkratší fixací nejméně o 1 procentní bod vyšší.

Dalším „omezením“ je povinnost zahájit čerpání úvěru do 1 roku a ukončit je do 2 let ode dne uzavření úvěrové smlouvy. Naopak plusem oproti běžným úvěrům u bank je možnost splacení úvěru formou mimořádné, například jednorázové, splátky, a to bez jakékoli sankce.

Státní programy podpory bydlení

Nová podpora bydlení pro mladé spadá do celého komplexu státních aktivit, které mají přispět ke zlepšení bytové situace té nejohroženější skupiny obyvatel – mladých lidí zakládajících rodinu. Vedle podpory stavebních a hypotečních úvěrů je to i stávající, zavádějícím způsobem označovaná jako „novomanželská“, půjčka ve výši 300 tisíc. Jak se dočtete v článku Kateřiny Jelínkové Státní bytová politika – koho podporujeme?, adresnost této formě státní podpory zcela chybí a ani novomanželství není zásadní podmínkou pro její získání. Jediný rozdíl oproti vládou schválené novince je v prodloužení splatnosti na 20 let a v navýšení limitní částky půjčky o polovinu, tedy na 300 tisíc korun. Ale hlavně: její účelnost je vázána na pořízení bydlení, tedy výstavbu nebo koupi bytu či domu.

Česká republika vymírá, takže jako motivaci vám stát za každé narozené dítě po uzavření smlouvy sníží nesplacenou jistinu úvěru o 30 tisíc Kč. Výše slev za narozené děti není limitována, takže čím víc dětí, tím menší dluhy.

skoleni_15_5

Bilancování

Jste mladí? Chcete bydlet? Myslíte si, že vám stát pomůže? Ano, ale pomoc státu je v procesu pořízení bydlení jako kapka v moři. Za 300 tisíc pořídíte maximálně okna, možná kousek podlahy. Na kompletní rekonstrukci celého bytu 150 tisíc taky stačit nebude, snad tak na jeden pokoj. Takže nezbývá než kombinovat. Jako základ však může být půjčka od státu docela dobrým odrazovým můstkem. Další dluhy vás ale asi stejně neminou. Podle odborníků je vždy nejlepší kombinovat dostupné zdroje. Takže ke státní půjčce využijte také své stavební spoření, s nímž lépe dosáhnete na hypotéku.

I proto si SFRB zajišťuje návratnost úvěrů formou ručitelského závazku, aby nebylo zástavní právo na nemovitost zatíženo pro případ využití hypotečního úvěru jako doplňkového zdroje financování. O tom, že komerční ústavy okamžitě zareagovaly na spuštění první státní podpory a nabízely produkty pro klienty, žádající současně o půjčku ze Státního fondu rozvoje bydlení, psala ve svém článku Kateřina Müllerová.

Podporuje podle vás stát bydlení dostatečně?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Absolventka Fakulty národohospodářské VŠE v Praze, obor hospodářská politika.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).