Hlavní navigace

Bitcoin má budoucnost, Buffett se mýlí. Za propadem ceny je výběr zisků, říká ekonom

24. 1. 2018
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Pokud někdo má peníze navíc, které může ztratit, tak bych se jejich investici do virtuálních měn nebránil. Je to extrémně rizikové, ale s výrazným růstovým potenciálem, říká v rozhovoru ekonom Jaroslav Brychta.

Bitcoin a další virtuální měny za sebou nemají dobrý měsíc. Zatímco zhruba v půlce prosince cena nejznámější kryptoměny atakovala hranici 20 tisíc dolarů, nyní je téměř o polovinu levnější. Co bude dál? Hlavní analytik společnosti X-Trade Brokers Jaroslav Brychta, který se zaměřuje také na obchody s virtuálními měnami, nesdílí temné vize o jejich blížícím se konci. V rozhovoru se serverem Měšec.cz vysvětluje, proč virtuálním měnám, a především bitcoinu, věří.

Legendární investor Warren Buffett na začátku roku světu vzkázal, že sice neví kdy a neví jak, ale virtuální měny podle něj dospějí ke špatnému konci. Vidíte to stejně?

Nevidím. Samozřejmě ho respektuji, ale stejný názor nemám. Myslím si, že kryptoměny jsou docela zajímavou a perspektivní technologií.


Autor: X-Trade Brokers

Jaroslav Brychta

Vy sám jste na konci loňského roku 2017 mluvil o tom, že ve vzduchu visí výrazná korekce, poté, co hodnota bitcoinu a dalších virtuálních měn letěla „do nebes“. To, co přišlo teď v lednu, tedy pokles bitcoinu o zhruba polovinu z předchozího maxima, je už ta korekce? A čekáte další?

O korekci jsem mluvil, už když byl bitcoin za 5000 dolarů, takže to s tou předpovědí není až tak horké. Ale je to tak, že už nějaká korekce přijít musela a je to ona. Padesátiprocentní pokles asi spoustu lidí vyděsil, vylekal. To může na nějakou dobu silný spekulativní zájem, který u virtuálních měn byl v loňském roce, výrazně omezit. Jestli přijde další korekce na 5000 dolarů, nebo budeme za půl roku na 25 tisících, opravdu nevím. Stát se může obojí.

Vybírali investoři nyní na začátku ledna zisky, nebo šlo spíše o reakci na zprávy o chystané přísné regulaci kryptoměn v jedné z bašt – v Jižní Koreji?

Nemyslím si, že za poklesem ceny jsou tyto zprávy. Že by Korea omezení skutečně chystala, nebylo ani pořádně nikde potvrzeno. Hlavně se ale domnívám, že lednový výprodej byl čistě technický, vybíraly se zisky. Myslím, že ty spekulace kolem Jižní Koreje se na výrazný propad jen mediálně nabalily. Ono, i kdyby Korea nakonec burzy skutečně výrazně zregulovala nebo je i zakázala, tak si nemyslím, že to je pro bitcoin velký problém.

Proč?

Potvrzují to události z loňského podzimu, kdy největší bitcoinové burzy světa musely zavřít během měsíce, protože sídlily v Číně, která je zakázala. Bitcoin se sice propadl, ale za čtrnáct dnů byl zpět a rostl. Je navíc rozdíl, jestli zakážete burzy v Jižní Koreji, nebo v Číně. Čína omezuje svobodný pohyb kapitálu, Korea nikoli. Takže i kdyby k zákazu došlo, korejští obchodníci se v klidu přesunou třeba do Japonska, kde je bitcoin oficiálně uznávaný jako legální platidlo. Vždy bude nějaká možnost, jak bitcoiny nakupovat. K úplnému a účinnému zákazu by vedlo snad jen to, kdyby se podařilo vypnout internet. Vždy bude nějaká možnost, jak bitcoiny nakoupit, jde jen o to, jak těžké to bude.

Státy Evropské unie se v prosinci v rámci boje proti praní špinavých peněz, daňovým únikům a v boji proti terorismu dohodly na zpřísnění pravidel pro burzy a poskytovatele peněženek. Ty nebudou smět své služby nabízet anonymně, lidé se budou muset vždy legitimovat. Tato a další chystaná opatření tedy podle Vás hrozbu pro další vývoj virtuálních měn nepředstavují?

Nesouhlasím s tím, že bychom byli svědky nějaké globální snahy o regulaci bitcoinu. To, co vy zmiňujete o té Evropě, už tu dávno je. Burzy samy už to dělají, snaží se o svých klientech vědět vše potřebné. Chtějí po vás už dnes například občanku, pas nebo platbu z vašeho bankovního účtu. Nefunguje to tak, že přijdete na burzu, založíte si anonymně účet, pošlete peníze a obchodujete. Na těch větších, známých burzách to opravdu není jednoduché. Čili už dnes splňují to, co po nich regulátoři budou chtít. Už dnes si na ně státní úřady mohou dojít například pro údaje, které jim ukážou, zda jejich občané řádně daní zisky z obchodů s virtuálními měnami.

Vidíte důvody pro regulaci? Třeba ten klasický argument, že bitcoin usnadňuje život mafii, praní špinavých peněz atd. Dává v tomto případě přísnější regulace smysl?

Nemůžeme asi vyloučit, že toto téma budou chtít někteří politici do budoucna pořádně uchopit. Čím větší bitcoin je, tím je atraktivnější o tom mluvit. Pokud by ale politici s nějakou regulací chtěli být úspěšní, museli by se shodnout globálně, což je dost obtížné. Navíc ono to není až zas tak žhavé s využitím virtuálních měn pro nelegální obchody. Když totiž chcete přeměnit velké sumy z virtuálních měn na klasické peníze, musíte jít na velké burzy a tam se musíte legitimovat, přicházíte o anonymitu. Některým burzám musíte u větších částek i dokládat, jak jste k penězům přišel. Ty burzy už dnes skutečně opatrné jsou. Zločin tady navíc byl už před virtuálními měnami a byl by tady i poté, kdyby se virtuální měny podařilo zakázat.

Zatím jsem se ptal spíše na negativní náhledy na virtuální měny. Na druhé straně se mluví o tom, že zájem o ně bude letos růst. Stále více finančních institucí se chce na jejich úspěchu podílet. Platí to i po nepříznivém vývoji na začátku ledna?

Nejsem si jistý, jestli to bude tak rychlé a jestli k tomu v roce 2018 skutečně dojde. Je možné, že se nyní hlavně ten mediální zájem výrazně uklidní, kurzy kolem deseti tisíc dolarů budou chvíli stabilní a spekulativní tlak pomine. Určitě se ale dá předpokládat, že postupně se nákup virtuálních měn například přes velké brokerské firmy zjednoduší.

Jsou vůbec virtuální měny, a bitcoin především, připravené na případný další nárůst zájmu? Narážím nyní na stále pomalejší transakce a rostoucí poplatky.

Infrastruktura je dnes připravená na to, že bitcoin bude virtuálním zlatem. To znamená, že bude něčím, co lidé budou nakupovat jako investiční aktivum a nebudou peníze z něho chtít často přesouvat. Bude jim tedy jedno, že za nákup bitcoinu zaplatí třeba deset dolarů. Rozhodně ale bitcoin není připravený na to, aby byl globální transakční měnou, aby s ním lidé běžně platili. Jeho síť dokáže zpracovat nějakých deset až patnáct transakcí za vteřinu. Když to srovnáte například s karetními firmami Visa či MasterCard, které jsou schopné provádět desítky tisíc transakcí za vteřinu, tak je to jasné. Ale postupně se to může měnit. Už letos se může spustit takzvaná lightning network, která by měla umožnit realizovat téměř neomezené počty transakcí s minimálními poplatky. Na té technologii se hodně intenzivně pracuje, je otestovaná, vypadá to, že to funguje. Jakmile se tohle rozeběhne, tak bude bitcoin i něčím více než jen elektronickým zlatem.

V úvodu jste říkal, že virtuální měny jsou perspektivní technologie. Spousta lidí ale říká, že jejich hodnotu dělá nyní jen to, že lidé čekají nárůst ceny. V čem jsou podle vás virtuální měny revoluční?

Ještě před rokem 2009 (tehdy někdo schovaný za jménem Satoshi Nakamoto spustil bitcoiny – poznámka redakce) jsme si nedokázali představit, že něco takového může fungovat. Dnes tu máme měnu, která není nijak navázána na stát a je zcela oddělená od klasického bankovního systému. To má spoustu výhod, hlavní je v uspořených nákladech, když není potřeba žádná třetí strana, která by směnu zprostředkovala. S virtuálními měnami nepotřebujete banku k tomu, abyste mohli cokoli zaplatit. To je naprostá novinka. Transakce také do budoucna s velkou pravděpodobností budou opět velmi rychlé a levné. A jdou posílat kamkoli po světě. Pokud tu měnu chcete využít k platebnímu styku, tak vám je navíc úplně jedno, kolik stojí, a nemusí vás tedy zajímat velké cenové výkyvy. Ukazuje to příklad většiny e-shopů, které bitcoiny přijímají, ale nedrží. V momentě, kdy jim klient v bitcoinech zaplatí podle aktuálního kurzu, tak ihned ty bitcoiny vymění ve stejném kurzu za koruny. Ten systém je tedy už nyní, byť s omezeními, použitelný.

skoleni_15_4

Když to celé shrneme, jaký čekáte vývoj v roce 2018?

Nechci nic předvídat v rámci jednoho roku. Virtuální měny i dál zůstanou hodně volatilní, ceny se budou i v rámci jednoho dne hýbat o desítky procent. Když se ale podíváme více do budoucna, tak sektoru virtuálních měn věřím. Klidně se ale může stát, že to půjde přes nějakou překážku, která cenu na rok, na dva srazí. Pokud ale někdo má peníze navíc, které může ztratit, tak bych se jejich investici do virtuálních měn nebránil. Je to extrémně rizikové, ale s výrazným růstovým potenciálem. Kdybych si musel vybrat jednu měnu, šel bych do bitcoinu, protože je to nejbezpečnější z kryptoměn. Dnes asi dává smysl takovou investici rozložit třeba 60, 70 procent bitcoin a zbytek mezi další měny, které jsou v top dvacítce podle kapitalizace.

Komu věříte vy?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).