Hlavní navigace

Budoucnost platebních karet začíná!

17. 10. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Elektronické platební karty budou nahrazeny čipovými. To je realita, kterou již nelze změnit. Zastavit nelze ani vědeckotechnický rozvoj, jenž vnáší své otisky i do vývoje platebních karet. Budoucnost klepe na dveře a bankomaty vybavené snímačem sítnice nás sledují při výběru hotovosti.

Asociace platebních karet VISA a MasterCard se dohodly, že v roce 2005 budou všechny platební karty vybaveny čipem standardu EMV (Europay – MasterCard – VISA). Přechod na čipové karty není jednoduchou záležitostí, proto není divu, že se poněkud pozdržuje a ještě dnes můžete od své banky dostat elektronickou platební kartu s platností na dva roky.

Rozšíření čipových karet s sebou přinese i mnohé pozitivní efekty – na každém čipu je 64kB prostor, který je možné využít k tvorbě funkčních aplikací (vedle standardního platebního styku např. práva pro vstup do budov, elektronická peněženka, doklady a mnohé další).

Můžete namítnout, že 64 kB je při dnešních relacích výpočetní techniky, kdy se kapacita měří na GB (gigabajty, 1 GB = 1 048 576 kB) zanedbatelné množství, ovšem při srovnání s počítači z počátku devadesátých let více než dostatečné.

Společnost VISA vyvinula tzv. Globální platformu, kompatibilní vývojové prostředí pro čipové aplikace. Každý autorizovaný vývojář může platformu využít a v programovacím jazyce Java vyvíjet své aplikace.

Ovšem stále se pohybujeme v prostoru čipových karet, které nepředstavují budoucnost, ale současnost tohoto bezhotovostního platebního instrumentu. Vyšší kapacita kartami pojmutá je předurčuje k širšímu využití, ale nové technologie rozšiřují jejich možnosti ještě více.

Jíž dnes se v Evropě, Východní Asii či Severní Americe setkáte s bezdotykovými čipovými kartami. Nejčastěji se využívají v dopravě – stačí projít kolem turniketu v metru a přímo z vaší karty je zaplacena jízdenka. Nebo na placené dálnici pojedete vyznačeným pruhem a banka za vás obstará placení mýtného.

Tím, že bezdotykovou kartu nemusí zasouvat do žádného čtecího zařízení, získá klient několik výhod, z nichž nejvýznamnější je propustnost systémů. Kde byla zavedena čipová karta (či jízdenka MHD bez napojení na banku, ale jako tzv. „předplacená karta“), zvýšila se rychlost odbavení až o 30 %. Sám jsem byl svědkem rozdílu rychlosti při placení dálnice v Itálii, kde lze úhradu provést v hotovosti nebo bezhotovostně pomocí Telepassu – bezdrátového platebního systému.

Podle pana Kozlera, managera VISA International pro střední a východní Evropu, jsou čtecí zařízení bezdotykových karet schopna rozlišit i pět současně přiložených exemplářů.

Východní Asie je v zavádění karetních novinek nejdál. Automobilka Hyundai ke svým luxusním vozům dává automaticky kreditní kartu s pojištěním, která zároveň slouží jako zajišťovací mechanismus, vydávají se karty rozličných tvarů a vedlejších funkcí.

Ovšem nejen karty míří vstříc budoucnosti. Jsou následovány bankomaty, které nechtějí odkráčet do starého železa (či plastu). Již dnes jsou některé vybaveny snímači sítnic (v České republice se s nimi zatím nesetkáte) a rozbíhá se pilotní projekt placení z karty na kartu, které by mělo být snadné jako dobíjení kreditu mobilního telefonu – jen musíte znát číslo karty příjemce peněz.

Ale zpět ke kartám. Horkou novinkou jsou optické karty, které mají vyšší kapacitu a jejichž cena se postupem času snižuje. Masové rozšíření optických platebních karet v nejbližší době nelze očekávat, ale jsou karty, na které se těšit můžeme – předplacené.

dan_z_prijmu

Předplacenou kartu jsem zmínil v souvislosti s dopravou, kde lze kredit na kartě uložený využít pouze vymezeným způsobem. Předplacená platební karta je klasická karta použitelná k platbám v obchodech i výběru z bankomatu. Jen ve dvou věcech se liší. Kartu si koupíte s určitým obnosem, který postupně spotřebováváte a který nelze doplnit, a můžete si vybrat obrázek na kartě, v některých případech si donést obrázek vlastní, čímž se karta stává vhodnějším dárkem než prostá hotovost.

Předplacenou kartu uvede na český trh VISA ve spolupráci se zatím nejmenovanou bankou ještě před Vánoci. Zda bude podobně úspěšná jako předplacené karty mobilních operátorů, ukáže až novoroční zúčtování. Na další novinky si v každém případě budeme muset počkat ještě déle.

Těšíte se na nové funkce platebních karet?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).