Hlavní navigace

Bude pokračovat éra silného dolaru v novém roce?

2. 1. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nový rok začne na globálních trzích pěkně rychle. Pozornost přitáhnou především zprávy z USA, kde stále zůstávají relativně vysoko sázky na růst sazeb.

I když dvouletý americký výnos ke konci roku lehce poklesl, stále zůstává v blízkosti osmiletých maxim. Ve futures kontraktech současně investoři věří, že do konce roku 2017 vzrostou sazby v USA minimálně dvakrát a ze 40 % dokonce sází na trojitý růst sazeb. To vše díky víře v rychlejší růst největší světové ekonomiky živený rozpočtovým stimulem nového prezidenta Donalda Trumpa. Dá se říci, že sázky na rychlejší růst amerických sazeb a silný dolar jsou přímým odrazem optimistických ekonomických očekávání ke konci roku. Investoři proto budou obezřetní před čímkoliv, co by jim jejich “růžová” očekávání mohlo zkazit.

skoleni_15_4

V tomto týdnu se ale pravděpodobně ještě ničeho takového nedočkají. Klíčová čísla z amerického trhu práce skončí jen lehce pod odhadem trhu (payrolls odhadujeme na 150 tisíc) a současně počítáme s tím, že nálada v americkém průmyslu vzroste na nejsilnější úrovně za poslední dva roky (ISM odhadujeme na 53,6 bodu).Ještě zajímavější ale může být pro trhy četba zápisu z posledního zasedání Fedu. Respektive rozklíčování důvodů pro zvýšení očekávané trajektorie růstu sazeb v roce 2017.

Celkově věříme, že investoři v tomto týdnu ještě nedostanou pádné argumenty pro to, aby zchladili své sázky na růst amerických sazeb v tomto roce. Optimismus ochladne pravděpodobně až s tím, jak začnou dostávat realistické kontury rozpočtové plány nově zvoleného prezidenta Trumpa. Další brzdou globálního optimismu a dalšího posilování dolaru může být výhledově také horší odolnost rozvíjejících se trhů, především pak Číny, vůči zdražujícímu dolaru. Začátek roku ale asi pravděpodobně ještě nic takového nepřinese.´a dolar se může pokoušet znovu o návrat pod 1,05 EUR/USD.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).