Hlavní navigace

Britové volí Brexit – na trhy doletěla další černá labuť

24. 6. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Britové relativně těsnou většinou řekli, že chtějí z Unie ven. Šokující výsledek britského referenda zastihl trhy nepřipravené. Dnes se proto musíme připravit na výprodeje na akciových trzích a pád libry a eura.

Britové relativně těsnou většinou řekli, že chtějí z Unie ven. Šokující výsledek britského referenda zastihl trhy nepřipravené. Dnes se proto musíme připravit na výprodeje na akciových trzích a pád libry a eura. Brexit má okamžité dozvuky i ve střední Evropě. Pod výrazný tlak se dostává polský zlotý, forint a v menší míře i česká koruna. Otázkou pak spíše je, jak dlouho na trzích nervozita a napětí přetrvá.

Pokud Británie referendum skutečně vezme vážně a nastartuje odchod z EU, z britských trhů napětí pravděpodobně jen tak nezmizí. Zbytek EU a eurozónu zastihuje Brexit v relativně dobré hospodářské kondici. Trhy budou primárně sledovat, zda nepovede Brexit k nárůstu a eskalaci anti-evropských nálad napříč EU do té míry, že by byla ohrožena důvěra v projekt EU a eura jako takového. V takovém případě odhadujeme, že by růst eurozóny mohl v tomto a příštím roce kvůli odkládání investic být pomalejší o více než 0.7 p.b. (viz naše předešlá analýza

https://www.csobft.cz//re­sources/appData/1b/emvz6vjx9eq­d9o68h7u8rfa3mcrcg1/Ekono­mick__-a-tr__n__-dopady-eventu__ln__ho-Brexitu.pdf ). Pak by i negativní odraz na evropských trzích byl trvalejší.

Jakou podobu ale Brexit nakonec bude mít a jakou nákazu eventuálně vyvolá nebude jasné hned. Trhy mohou žít v nejistotě delší dobu. Po prvotním šoku dnes čekáme, že se pozornost stočí k vystoupení Davida Camerona a k tomu, jak rychle může být v nejbližší době nastartován proces rozchodu s Unií (podle článku 50). Trhy budou sledovat také reakce ostatních evropských politiků a pak především jednotné stanovisko – na summitu G7 (25–26 června) a na summitu EU (28–29.června). Jasněji demonstrovaný společný postoj, v ideálním případě spojený s plánem na zastavení potenciální nákazy, by mohl trhy po prvotním šoku načas zklidnit.

dan_z_prijmu

Kritické bude ale sledovat, jaké ohlasy časem vyvolá Brexit na severu Evropy u tradičních spojenců Británie v EU (Nizozemí, Finsko, Dánsko). Zásadní z tohoto pohledu bude především Nizozemí, kde jsou na začátku příštího roku volby a silná antievropská opozice má v plánu také vyvolat referendum o setrvání v Unii. V jiném světle se také budou dívat trhy na víkendové volby ve Španělsku, kde ale sílící ultra-levicová strana Podemos zatím vystupuje pro-Evropsky. Horší je z tohoto pohledu situace v Itálii, kde sílící hnutí 5ti hvězdiček otevřeně volá po opuštění eurozóny. Volby v Itálii jsou v plánu sice až v roce 2018, ale premiér Mateo Renzi řekl, že pokud letos v říjnovém referendu neprojde ústavní reforma, rezignuje…

Vysoká nejistota vyvolaná Brexitem zvyšuje pravděpodobnost, že Evropská centrální banka natáhne tisk peněz a zvýší jeho objem na jednom z nejbližších zasedání. Naopak růst amerických sazeb se pravděpodobně odkládá na neurčito. V Česku může Brexit vést ve finále v případě trvalejšího napětí na trzích k natažení intervenčního režimu do druhé poloviny roku 2017 zvyšuje pravděpodobnost zavedení záporných sazeb.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).