Hlavní navigace

Black Friday jsou vánoční prodejní akce ale ne výprodej na finančních trzích

25. 11. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Dnešní nálada na trzích bude poklidná. Z makrodat vyčnívá pouze struktura HDP za třetí čtvrtletí ve Velké Británii, která ukáže na soukromou spotřebu jako hlavního tahouna růstu.

Dnešní černý pátek se vztahuje na tradiční předvánoční prodejní akce a s pádem na finančních trzích nebude mít nic společného. Dnešní nálada bude totiž na trzích poklidná. Den mezi státním svátkem a víkendem v USA spousta finančníků využije k předvánočním přípravám a ne obchodování. Z makroekonomických dat dnes vyčnívá pouze struktura HDP za třetí čtvrtletí ve Velké Británii, která ukáže na soukromou spotřebu jako hlavního tahouna růstu.

HDP ve Velké Británii roste díky soukromé spotřebě

Klidný závěr týdne bude korunován zveřejněním dat o britském HDP za třetí čtvrtletí. Růst by měl být potvrzen na úrovni 0,5 % q/q a jeho velká většina by měla jít na vrub soukromé spotřeby. Kladný příspěvek se očekává i ze strany čistých exportů.

V úterý jsme byli svědky nárůstu indikátorů důvěry v eurozóně na nejvyšší úroveň v letošním roce. Francouzský ukazatel důvěry by také dnes měl tento trend potvrdit, když očekáváme růst z 98 na 99 bodů. V neděli pak proběhne ve Francii druhé kolo primárek pravicových a středopravicových stran.

Německý HDP táhla ve Q3 17 soukromá spotřeba

Američané si včera užívali Den díkuvzdání, a tak aktivita na trzích bez přítomnosti finančníků z USA byla mdlá. Makroekonomickému kalendáři pak dominovala data z německé ekonomiky. Tamní statistický úřad potvrdil, že německé hospodářství ve třetím čtvrtletí vzrostlo o 0,2 % q/q. Ze struktury HDP je patrné, že tahounem zůstává spotřeba domácností, která profituje z dobré situace na trhu práce. Německá vláda se také činí. Patrně už to je předzvěst předvolební fiskální expanze. Investice a exporty ovšem zaostávají.

V posledním čtvrtletí roku by si ale Německo mohlo vést ještě lépe. Očekávání na úrovni 0,5 % q/q bylo včera podpořeno dobrým výsledkem vpředhledícího indikátoru Ifo, který ve složce hodnocení současné situace přidal dalších 0,6 bodu. Spotřebitelský indikátor GfK pak tak dále vzrostl o 0,1 bodu a je lehce pod historickými maximy.

Polská nezaměstnanost dále poklesne

Obchodní den v regionu neovlivní publikovaná data z místních ekonomik, ale spíše pohyby na globálních trzích. I ty ovšem budou díky včerejšími americkému svátku limitované.

skoleni_15_4

Důvěra v českou ekonomiku nejvyšší od roku 2008

V ČR byly zveřejněny indikátory důvěry. Raketový růst zaznamenala důvěra podnikatelů, která je tak nejvyšší od roku 2008. Pozitivní hodnocení uvádějí především podnikatelé v průmyslu či službách. O něco pesimističtější jsou spotřebitelé, kteří tento měsíc relativně hůře hodnotí ekonomickou situaci, obávají se vyšší nezaměstnanosti i růstu cen. To se projevuje v jejich větší ochotě šetřit. Největšími pesimisty ovšem zůstávají podnikatelé ve stavebnictví z často zmiňovaných důvodů (nízké investice vlády, problémy s EIA, v Praze pak problémy ohledně stavebních předpisů). Korunu ovšem ani domácí ani zahraniční zprávy z letargie nevyvedly. Během dne setrvala na hranici 27,03 CZK/EUR.

V Polsku byl včera publikován zápis z posledního zasedání měnového výboru centrální banky. Na tom, že polská centrální banka ponechá i celý příští rok na nezměněné úrovni se nic nemění. Poprvé také explicitně zazněl názor, že ponechání úrokových sazeb na stejné úrovni nesleduje pouze argumenty inflačního cílování, ale je motivováno spíše finanční stabilitou.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).