Bio znamená vlastně jen to, že je daná potravina vypěstvána a vyrobena technologimi z konce 19. století, přičemž se jako dogma, které se nesmí vyvracet, přijímá tvrzení, že koncem 19. století bylo vše zdravé a ohleduplné k přírodě. Že tomu tak zdaleka nemusí být, viz http://www.vesmir.cz/soubory/2003_V247-253.pdf, článek Urbánní mýty o organickém farmaření. Takže bio není nic jiného než další podfuk na obyvatele, jak z jejich kapes vytáhnout peníze na dotování neefektivního evropského zemědělství.
Těmi dotacemi jsem nemyslel přímo dotace od státu, ale způsob, jak donutit lidi aby platili více, než je nutné a než si producenti zaslouží. Omlouvám se za nepřesné vyjádření.
Muzete mi povedet, co je tak dinosauriho na integrovane produkci, treba Revy vinne? To, ze se misto medi a jinych "vhodnych" pozivatin pouziji latky, zivocichove (roztoci) nebo rostliny (plisne), ktere jsou prirozenymi neprateli nevhodnych navstevniku je snad pro potechu vsech (vcetne prirody samy).
Ostatne to, co se dnes pestuje na polich ma s materialem z 19. stoleti opravdu pramalo spolecneho. Ja se na to divam z hlediska vinarske BIO produkce, kde treba takova Malverina (primo s timto zamerem slechtena) je velice odolna vuci beznym agresorum a dava vino velice uslechtile a plne... - zkuste treba aktualni prodej rocniku od Michlovskeho a vubec se nebojte, ze jde jen o "odrudovou jakostku", kdyz nam skvely vin. zakon rozeznava zatrideni jen dle jednoho a dnes jiz ne zcela duleziteho parametru (zbytkovy cukr).
Myslim, ze podobne bych Vam mohl argumentovat i v jinych oblastech rostlinne i zivocisne vyroby... samozrejme neco to stoji (a mozna vic nez konvencni (kobylkove) vysati pudy), ale ja za takoveto produkty a postupy jsem ochoten zaplatit i dnes (ano jsem divnej pri pohledu na plne supr mega markety... a co?)