Hlavní navigace

Bio, Fair Trade, KLASA: Víme, za co utrácíme?

18. 9. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Trh s biopotravinami a Fair Trade produkty celosvětově roste. Kouzlo bio stylu objevují také čeští spotřebitelé. I když si podle jednoho průzkumu žádnou bio značku nedokázali spontánně vybavit.

Již potřetí je v České republice vyhlášeno září měsícem biopotravin a ekologického zemědělství. Biopotraviny pronikají do obchodních řetězců – patří sem například řada BioBio, kterou nabízí Plus. Obchodní řetězce začínají zavádět bio a ekotašky (například Tesco a Spar). Zároveň se množí skandály se závadnými potravinami. A tak stále více spotřebitelů sahá hlouběji do peněženek a nakupuje bio nebo Fair Trade potraviny, případně ty pod značkou KLASA. Víme ale, za co přesně utrácíme?

Nákup biopotravin ve světle výzkumu

Společnost pro výzkum trhu a veřejného mínění GfK provedla v červenci on-line průzkum mezi 500 lidmi od 12 let výše (reprezentativní vzorek české tzv. internetové populace) na téma nákupu biopotravin a produktů ekologického zemědělství v ČR.

Pravidelně podle průzkumu nakupují biopotraviny 4 % respondentů, občas téměř polovina dotázaných (přesně 45 %). O biopotravinách slyšelo, ale zkušenost s nimi zatím nemá, 49 % dotázaných. Naopak nikdy o biopotravinách neslyšela 2 % dotázaných. Více nakupují biopotraviny ženy než muži. Preference biopotravin je podle průzkumu častější v kategoriích mléčných výrobků, pečiva, těstovin a ovocných šťáv.

Zároveň však podle průzkumu mají Češi velmi nejasnou představu o tom, co se pod označením bioprudukt skutečně skrývá. 80 % dotázaných si nedokázalo vybavit žádnou konkrétní značku bioproduktů. 12 % zase uvádělo značky, které do této oblasti nepatří.

Co je bio?

Podmínky pro ekologické zemědělství a výrobu biopotravin upravuje zákon č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství. Zákon mimo jiné definuje pojem ekologické zemědělství, ekofarma a biopotravina. Zájemce o ekologické zemědělství se musí podle tohoto zákona registrovat na ministerstvu zemědělství. Dalším zdrojem regulace je samozřejmě evropská legislativa.

Stejně tak musí ohlásit výrobce svůj záměr vyrábět biopotraviny. Bioprodukty a biopotraviny pak certifikuje buď samo ministerstvo nebo organizace, která je k tomu ministerstvem pověřená (Kontrola ekologického zemědělství (KEZ ), česká pobočka německé firmy ABCERT a Biokont CZ). Certifikát má platnost vždy jen 12 měsíců od vystavení.

Podle tiskové zprávy ministerstva zemědělství z 31.8. hospodařilo v roce 2005 v ČR ekologicky 829 podniků, v roce 2006 jich bylo 963 a do května 2007 to bylo již 1146 podniků. Pro srovnání: v Německu se například v loňském roce hospodařilo na 17 557 ekofarmách, v Ugandě na 50 000 kontrolovaných ekologických farmách.

V Česku bylo ke konci roku 2006 certifikováno 152 výrobců biopotravin. Vloni byl v ČR maloobchodní obrat s biopotravinami 760 miliónů korun. Méně potěšitelný však je fakt, že dovoz bioproduktů převažuje nad domácí produkcí. Ruku v ruce se zájmem o ekologické hospodaření a bioprodukty jde také zájem o ekoagroturistiku.

Celosvětově tvoří biopotraviny a Fair Trade výrobky nejrychleji rostoucí segment trhu s potravinami. Největší biotrh na světě? Spojené státy.

A bio navíc nemusí být jen potraviny. Certifikační značkou biokosmetiky je například BDIH udělovaná německou certifikační autoritou. Na trhu se objevuje také biotextil nebo bio čistící prostředky.

Za co si tedy spotřebitel připlatí, rozhodne-li se pro bio? Především za fakt, že nakupuje produkty méně chemické a přírodně vyráběné. Bio zaručuje jistou kvalitu. V určitém smyslu je to investice do zdraví. A již existují i výzkumy.

V prosinci 2006 byly v Bruselu oznámeny výsledky výzkumu zaměřeného na kvalitu biopotravin v porovnání s potravinami vyráběnými konvenčním způsobem. Výzkum prokázal vyšší nutriční hodnotu biopotravin oproti konvenčně vyráběným potravinám. Bio mléko tak třeba obsahovalo o 20 % více antioxidantů než běžně vyráběné mléko.

Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) však varovalo, že se v ČR objevují výrobky, které jsou jako bio označované neoprávněně. Tedy bez příslušné certifikace. Bioprodukt musí být označen grafickým znakem bio, nápisem produkt ekologického zemědělství a číslem kontrolní organizace. K nebalenému zboží musí být prodávající schopen osvědčení doložit.

Co je Fair Trade?

Fair Trade znamená spravedlivý obchod. Za tímto označením se skrývá garance pěstitelům v Africe, Asii a Latinské Americe, že dostanou za své produkty spravedlivě zaplaceno. Tedy tak, že cena pokryje náklady a zaručí zisk. Je to také garance nezneužívání dětské práce (12. červen je mimochodem světovým dnem proti dětské práci).

Fair Trade, rozvíjející se od konce druhé světové války, podléhá (stejně jako bio) přísnému systému certifikace. V tomto směru je autoritou německá Fair Trade Labelling Organization International (FLO). Jedná se jak o potraviny, tak řemeslné výrobky. U potravin je navíc časté, že jsou zároveň v kvalitě bio.

Trh Fair Trade je nejrozsáhlejší ve Švýcarsku a Nizozemí. Podle statistik FLO utratili celosvětově lidé v roce 2006 za Fair Trade produkty 1,6 miliardy euro.

Co je KLASA?

KLASA je národní značka kvality, kterou od roku 2003 uděluje ministr zemědělství. Značku spravuje odbor pro marketing Státního zemědělského intervenčního fondu, který značku uděluje podle jasně stanovených pravidel. Vždy na 3 roky. Značka má pomoci spotřebitelům v orientaci na trhu domácích výrobků. Značku získalo už 1 419 produktů od 204 domácích výrobců.

dan_z_prijmu

Obliba biopotravin a Fair Trade potravin (a do budoucna možná i potravin se značkou KLASA) je do jisté míry také otázkou odpovědnějšího životního stylu. Zároveň jde i o pomůcku, jak se orientovat na přesyceném trhu. A utrácet peníze za kvalitnější produkty (bio, KLASA) nebo za ty, na jejichž počátku nestojí pěstitel či výrobce, který nedostane zaplaceno, případně zneužívá dětskou práci (Fair Trade).

Tématu se ve svém článku věnoval i sesterský business server Podnikatel.cz. Podle něj jsou biopotraviny sice žádaným sortimentem, mnoho obchodníků však s jejich nasazením váhá.

Kupujete biopotraviny, potraviny se značkou KLASA nebo produkty Fair Trade?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).