Hlavní navigace

Běžný účet ukazuje navzdory odlivu dividend třetí velký přebytek v řadě

13. 5. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Výrazný přebytek zahraničního obchodu podle národní metodologie potvrdil i výsledek běžného účtu. Ten dosáhl přebytku 32,4 mld. CZK a ukazuje tak skutečně silnou vnější pozici české ekonomiky.

Výrazný přebytek zahraničního obchodu podle národní metodologie potvrdil i výsledek běžného účtu. Ten dosáhl přebytku 32,4 mld. CZK a ukazuje tak skutečně silnou vnější pozici české ekonomiky. Dnešní čísla potvrzují rostoucí tlaky na posilování koruny plynoucí z reálné ekonomiky. Daří se zejména exportérům a pomáhají i stále nízké ceny komodit. Koruna by se tak po dnešních datech měla ještě více přimknout k hladině kurzového závazku a donutit ČNB více se angažovat přímo na trhu.

Přebytek na běžném účtu bude i nadcházejících měsících brzdit dividendová sezóna. Odliv dividend budou kompenzovat silné přebytky zahraničního obchodu, který těží z rostoucí poptávky po autech v eurozóně a stále nízkých cen komodit. Oživení na exportních trzích ukázal i předběžný odhad německého HDP za první čtvrtletí letošního roku. Ten ukázal na růst o 0,7 % q/q. Podle ekonomů SG Německo táhne zejména domácí poptávka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako analytik v Komerční bance

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).